USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İstanbul Üniversitesi yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi'nin yüzeyinin peşi sıra dipteki müsilajı da katıksız süresince kükremek bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

İstanbul Üniversitesi yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı
17-11-2021 12:48
İstanbul

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve kadrosu tarafından, müsilajın tabii süresince faydalı bakterilerle bertarafı düşüncesince Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla 8 Haziran'da uçman düzentileme başlatıldı.

Çalışma kapsamında geçmiş adına 8-13 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Yenikapı Yediemin Limanı’nda yüzeydeki müsilaj, henüz ilkin denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik nitelikleri müsilajı ayrıştırmaya akıllıca olanlar arasından seçilen evcil bakterilerle rastgele çağ sabahleyin ve geceleyin ezanı uygulanarak temizlendi.

Prof. Dr. Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı adına denizin dibindeki müsilajı da ayrımsız yöntemle paklamak düşüncesince ayrımsız noktada 14-30 Haziran ortada Şehit Taner Çebi İtfaiye İstasyonu Arama Kurtarma Dalgıçlarıyla rastgele çağ sabahleyin ve geceleyin ezanı ayrımsız uygulamayı yaptı.

Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı adına denizin dibindeki müsilajın da bakteri uygulaması ile bertarafı düşüncesince 14-30 Haziran arasında, Yenikapı Limanı mendirek süresince seçilen noktada Yenikapı Şehit Taner Çebi Kara ve Deniz İtfaiye İstasyonu kontrol istirdat dalgıçlarıyla rastgele çağ sabahleyin ve geceleyin ezanı ayrımsız uygulamayı yaptı.

Çalışma kararında yüzeyin peşi sıra dipteki müsilaj da tabii süresince çokluk bakteri izolatlarıyla temizledi.

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, henüz ilkin çokluk yüzeyinde mevcut müsilajın temizlenmesi düşüncesince ilmî düzentileme yaptıklarını anımsattı.

Çalışmada 20 senedir denizlerden izole edilen evcil bakteri izolatları arasından seçilen faydalı bakterileri uyguladıklarını tamlayan Altuğ, "Sabah ve geceleyin ezanı muteber düzentileme ile çokluk yüzeyinde müsilajın temizlendiği gözlendi ve neticeler görsel kayıtların beraberinde analizlerle değerlendirildi." dedi.

Deniz yüzeyindeki müsilajın çokluk bakteri izolatlarıyla temizlenmesinin ardından, dipteki müsilajı da bertaraf etmek düşüncesince ayrımsız yöntemi uyguladıklarını özetleyen Altuğ, "Dip çalışmalarında bakteri uygulamaları düşüncesince dalgıçlar sayesinde meydana getirilen uygulamanın beraberinde çokluk altına yerleştirilen düzeneklerle ve materyale emdirilen bakteri uygulamalarıyla ayrımlı teknikleri test ederek ameliye infaz metotlarına müteveccih cevapları araştırdık. Bakteri uygulamaları müspet sonuçlandı." diyerek konuştu.

Pilot çalışmanın peşi sıra TÜBİTAK müsilaj çağrısı kapsamında TÜBİTAK’a plan sunduklarını ve projenin desteklendiğini dile getiren Altuğ, şöyleki bitmeme etti:

"Proje kapsamında müsilajın bertarafı düşüncesince uçman çalışmada geçer bakteri karışımlarının bentik ve pelajik ekosisteme tesirleri dair doğacak anaç icraat bitmeme ediyor. Aynı sürede bakteri karışımlarının iri istidatlı üretiminin optimizasyonu dair da çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi Ana bilgi Dalında Akuatik Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarı altyapısı ve kişi öz kaynaklarımızla geçmiş uçman düzentileme denemelerinde hem yüzeyde hem dipte icraat başarıyla tamamlandı. Yani çokluk bakteri izolatlarıyla yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizledik. TÜBİTAK destekli plan ile ait doğacak ilmî tetkikat ve ayrımsız sürede meydan ölçekli üretime müteveccih icraat ise bitmeme ediyor. Bilimsel yapılabilirliği göstermeye müteveccih çalışmalarla bakterilerin çevresel uygulamalarda gine mikrobiyal ekoloji bilgilerine ehil takımlar kabilinden ciddi yerlerde çare edilebilirliğine müteveccih veriler kurmayı da amaçlıyoruz."

Altuğ, dipteki icraat esnasında uyguladıkları yöntemin balık hareketliliğine tek dokunca vermediğini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler