USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi

Prof. Dr. Faruk Özcan, "Kalp alışkanlık cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi baş döndürücü yayılmış namına dört başı mamur cerrahi branşlarda gitmek kabil hedeflerimiz var." dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi
18-12-2021 13:08
İstanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi'nde teşrinievvel ayında kullanımına başlanan ve "cerrahinin geldiği en akıbet nokta" yerine vasıflandırılan robotik cerrahi, ürolojik ve jinekolojik emraz düşüncesince uygulanırken, umumi cerrahi ile ihtisas ve haslet cerrahisi sahalarında kullanması düşüncesince de hazırlıklar yürütülüyor.

Küçük kesilerle ameliyat olanağı sunan; üroloji, eş hastalıkları, umumi cerrahi, bebek cerrahisi, döş cerrahisi, kulak koku alma organı boğaz, ihtisas haslet cerrahisi özellikle edinmek kabil nice bölgede kullanılabilen robotik cerrahi teknolojisine hem doktorların bununla ortak hastaların merakı artıyor.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi'nde de "cerrahinin geldiği en akıbet nokta" yerine vasıflandırılan robotik cerrahi ameliyatları teşrinievvel ayından beri yapılıyor. Bu kapsamda, 9'u kestanecik kanseri, 5'i böbrek tümörü, 1 er bezi kanseri edinmek kabil 15 dizi eylem robotik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirildi.

"Önemli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında katkıları bulunan ortak yöntem"

AA muhabirinin sorularını cevap veren İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ve Ürolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Özcan, robotik cerrahinin, "laparoskopik cerrahi" denilen karnın içerisinin gazla şişirildikten sonraları robotik yahut enstrümanların konulduğu portların yerleştirilmesiyle meydana getirilen ameliyatlar bulunduğunu anlattı.

Ekim kocaoğlan başlangıcında robotik cerrahi ameliyatlarına başladıklarını, bu teknolojiyi en aşırı ürolojik kanserler ve jinekolojik operasyonlar düşüncesince kullandıkları tamlayan Özcan, "Kalp haslet cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi aşırı yayılmış yerine etraflı cerrahi branşlarda değerlendirmek kabil hedeflerimiz var." dedi.

Prof. Dr. Özcan, bariz ameliyatlar ile robotik cerrahinin farkına değinerek, şunları kaydetti:

"Robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat yerini şimdi iri gördüğümüz düşüncesince şimdi dikkatli ortak emek vermek yapıyoruz. Bazı ehemmiyetli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında fazladan katkıları bulunan ortak ameliyat yöntemi fakat bariz cerrahi ameliyatlar dobra yapıldığı takdirde bu katkıları gene sunmakta. Mesela, kestanecik ameliyatlarında lüzum destekleme ve eşeysel fonksiyonlarının korunması açısından ağırbaşlı katkıları var. Robotik cerrahi olaylarında kan kaybı sayı farkı 50 mililitre yöresinde olabilirken, bariz ameliyatlarda bu 350-400 mililitreyi bulabilmekte. Vücut bunları tolere edebiliyor lakin şimdi dikkatli ortak emek vermek bulunduğu düşüncesince robotik cerrahide bu nezif şimdi az oluyor."

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisi

Robotik cerrahinin kol işi olduğuna ayraç fail Özcan, "Konsol cerrahı, hastabaşı cerrahı, ameliyat hemşiresi, anestezisi, bunların bütünü aşırı hususi ve bunlarda uzman edinmek gerekiyor. Hastabaşı cerrah, konsol cerrahına aşırı iri yardımcı. Ameliyat hemşiresi bire ortak halde aletlerin hazırlanmasında görevli. Hasta düşüncesince hususi ortak vaziyet gerekiyor, duyum yitimi ekibimiz de bunların monitörizasyonunda mükemmel ortak ekipman şeklinde çalışmamızı sağlıyor." bilgisini verdi.

Özcan, robotik cerrahi düşüncesince hususi ortak terbiye olduğunu, ilk önce robotun kullanımının öğrenilmesi icap ettiğini belirterek, şimdi sonraları hastabaşı cerrahı yerine bu bölgede nice ameliyat yapmış tecrübeleri cerrahların nezdinde tekniğin kılgılı yerine öğrenildiğini anlattı.

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisinin bulunduğunu da aktaran Özcan, "Bir tarafta şimdi az uzman cerrah, ortak tarafta uzman ortak cerrah. Anında istediği halde kontrolü ele alarak müdahaleler yapabiliyor ve eğitimi sağlıyor. Bu elbette bilginin nakledilmesi açısından aşırı önemli. Bilgiyi değme devir nakletmeye, bizlerden ahir kuşakların da bunu öğrenmesine ve uygulamasına çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Robotik cerrahinin fiyatlı ve cihazın bakımlarının masraflı bulunduğunu tamlayan Özcan, cihazın fakülteye getirilmesinde bevliye anne bilim branşının yanı esna sayrılarevi yönetimi, dekanlık ve başhekimliğin katkıları bulunduğunu dile getirdi.

Hastalardan robotik cerrahiye talep

Prof. Dr. Özcan, robotik cerrahinin hastaya katkıları açısından aşırı yeğleme edilen ortak ameliyat yöntemi durumuna geldiğine dikkati çekerek, "Son yıllarda hastalar robotik cerrahinin yapılabildiğini bildikleri düşüncesince aracısız robot isteğiyle geliyorlar. Hastalarımıza bariz cerrahi opsiyonunu da değme devir sunuyoruz. Robotik cerrahinin hastayla ilişik elbette birtakımı külfetleri olabiliyor. Hastaya bilgelik verildiği devir kişi tercihini yapıyor." sanarak konuştu.

Robotik cerrahi ameliyatları düşüncesince bekleme listesinin, bariz ameliyatlara gereğince şimdi endamsız bulunduğunu dile getiren Özcan, bu uygulayım bilimi şimdi aşırı yaygınlaştıkça ve duyuldukça küsurat taleple baş başa listenin de uzayacağını tabir etti.

Prof. Dr. Özcan, canlı doktorların robotik cerrahiyi öğrenmeleri düşüncesince arzulu ve gelişmelere bariz olmaları icap ettiğini belirterek, bu bölgede uzman merkezlerde behemehâl terbiye de almaları önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler