USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İnternette geçen günlük süre 7 saat 57 dakika'

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 'We Are Social, 2021 yılının önce çeyreğinde yayınladığı global genel ağ kullanması raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük hab

'İnternette geçen günlük süre 7 saat 57 dakika'
18-11-2021 19:27
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "We Are Social, 2021 yılının evvel çeyreğinde yayınladığı global genel ağ kullanması raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük hab ihtiyacımızın 8 saat bulunduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre derece internette bugün geçiriyoruz" dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Komisyon, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 'Türkiye'nin Dijital Dönüşüm ve Dijital Gelecek Sunumu'nu dinledi. Koç, bireşimli zeka, e-Devlet ve siber hamle hikayelerinde komisyonu bilgilendirdi.

'GÜNLÜK İNTERNETTE GEÇEN SÜRE 7 SAAT 57 DAKİKA'

Türkiye'nin genel ağ bağımlılığı dair tespitler verici Koç, Yediden yetmişe her insanın evren averajında ortak saatten ortak tomar internette devir geçirdiğini söyledi. Koç, "We Are Social, 2021 yılının evvel çeyreğinde yayınladığı global genel ağ kullanması raporunda bu bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük hab ihtiyacımızın 8 saat bulunduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre derece internette bugün geçiriyoruz. Yediden yetmişe, bizler internette evren averajından ortak saatten elan ortak tomar bugün harcıyoruz" niteleyerek konuştu.

'KOVİD-19 ÖNCESİ KALIPLARA DÖNMEK PEK OLASI DEĞİL'

Dijital teknolojilerin, elan evvela tahsilden sağlığa, düzentileme hayatından ticarete topluluğun tamamı yönlerine bu miktarda dokunmadığına nazarıitibar çekici Koç, "Evde evlatların engin tahsile katıldığı, nice çalışanın engin çalışmaya başladığı ve işletmelerin sayısal iş modellerini benimsediği ortak devri yaşıyoruz. Bu proses bizlere gösterdik ki ekonomilerin ve toplumların Kovid-19 evveliyat kalıplara dönmesi bundan hakeza katı mümkün değil. Aslında teknolojiler, değiş süreçlerindeki maslahat sahalarına hal bulan öncülerdir diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dönüşümün toplumda, uygulayım bilimi algısı yarattığını özetleyen Koç, "Dijital inkılap dendiğinde aklımıza genel anlamda uygulayım bilimi geliyor, lakin esasında sayısal dönüşüm, sayısal teknolojilerin kullanması ve geliştirilmesi vasıtasıyla hesaplı ve toplumsal refahın artırılmasına müteveccih insan, iş süreçleri ve uygulayım bilimi unsurlarında meydana gelen totaliter ortak dönüşümü tabir etmektedir" açıklamasında bulundu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE E-DEVLET'İN ÖNEMİ

Pandemi zımnında yaşanmış bulunan kapanma dönemlerinde, e-Devlet Kapısı'nın vatandaşların işlerini halletmesinde ehemmiyetli ortak gösteriş oynadığını tamlayan Koç, "e-Devlet yurttaşlarımızın işlemlerini aceleci ve Kovid tedbirlerine uyarak yapabilecekleri ortak meydan oldu. Gerek hizmetlere ulaşımın kolaylığı gerekse de gerekseme mahsus katı aşırı hizmetin bu süreçte bütünleşmiş edilmesi e-Devlet Kapısı'na merakı artırmıştır" dedi.

2019 senesinde 1,1 bilyon bulunan e-Devlet'e toplanmış antre sayısının, 2020 senesinde ise 2,3 milyarın hakkında çıktığını aktaran Koç, "2021 yılı amacımız ise 3 milyar. 10 ayda 2,7 milyarı ele geçirmiş durumdayız. Kullanıcı sayımız 57 milyonu aşmıştır. Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Yürütülen çalışmalarımızın sonucunda memleketimiz arsıulusal endekslerde iri başarılara imza atmaktadır" niteleyerek konuştu.

YAPAY ZEKA

Verinin değere dönüşmesinde geçer not en ehemmiyetli teknolojinin, bireşimli zeka bulunduğunu kaydeden Koç, "Yapay zeka dalında eğer olmazsa olmazımız ise Türkiye'nin verisinden Türkiye'ye bedel üretebilmek, yerel ve ulusal yazılımlar geliştirerek ülkemize katkıda bulunabilmektir. Yapay zeka temelde insanoğlu üzere değişmeyen verici elektronik beyin yazılımıdır. Bu yazılımlar, çevreden birleşen sayısal verileri işleyerek çalışır. Günümüzde bireşimli zeka teknolojileri, araçlardan enformasyon sistemlerine, sağlıktan güvenliğe, cep telefonlarımızdaki ünlü asistanlardan çokbilmiş saatlere, sınai otomasyondan bankacılık hizmetlerine derece aşırı ayrışık mahsul ve hizmetlerde kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Koç, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni, 6 ciddi evleviyet çevresinde tasarlandığını belirterek, öncelikleri şu biçimde sıraladı:

"Yapay zeka uzmanlarını esermek ve bölgede istihdamı artırmak, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek, birinci sınıf veriye ve fen madun yapıya muvasala imkanlarını genişletmek, sosyo- hesaplı uyumu hızlandıracak tensikat yapmak, arsıulusal kurda iş birliklerini pekiştirmek ve strüktürel ve işgücü dönüşümünü süratlendirmek kendisine belirlendi. Bu ciddi öncelikler kapsamında 24 gaye ve 119 tedarik belirlenmiştir."

SİBER SALDIRI

Koç, siber saldırıların yüzdelik 85'inin insanoğlu kaynaklı bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bir kurumu ele buyurmak istiyorsanız, o kurumun personellerinden ortak tanesinin kullanıcı adı, şifresini ele geçiriyorsunuz. evvel bilgelik toplarsınız, o bilgiyi topladıktan sonradan tek maksat belirlersiniz. Öncelikle cezaevi girmeniz lazım. O kullanıcının toplumsal medyasına ileti atarsanız, buna 'oltalama saldırısı' deriz. O kullanıcı size marifetiyle kullanıcı ismini ve şifresini verir. Sonra siz düzene girince 'zıplama' dediğimiz sunucular ortada öz yetkinizi yükseltmeye başlarsınız. Tanıdığınız ortak dostunuza ortak bilgelik notu atarsınız lakin bilgelik notu arasına ortak yazılım eklersiniz. O dostunuz 'bana bilgelik notu' yollamış dersiniz ve açarsınız sizin hesabınız ele geçirilir, hakeza böyle en fevk izinli bireyin namına erişildikten sonradan dokuncalı yazılım uyuyacak biçimde sunucuların içerisine konulur. Akıllı dokuncalı yazılımlar menfaatlerini alışılagelen gidiş geliş üzere hissettirirler."

Komisyonda ayrıca, Prof. Dr. Levent Eraslan, 'Dijital Dönüşüm ve Dijital Gelecek' temalı sokum gerçekleştirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler