USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu

Yurt dışındaki örneklerinden ilham alınarak Beykoz'da kurduğu çiftlikte 800 derece kelebeği ziyaretçiyle buluşturan Çiğdem Ünlü, hususi iklimlendirilen ortamda çalışkan neslinin devamına katkıda bulunuyor.

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu
03-11-2021 12:35
İstanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek bahçesinden etkilenerek Türkiye'de kom kuran Çiğdem Ünlü, metin ve tabii ortamda bakmış olduğu kelebek neslinin devamına ulama sağlıyor.

Yaklaşık 800 genişliğinde kelebeğe ev sahipliği işleyen Beykoz'daki çiftlik, ziyaretçilerine rengarenk canlılarla ortak arada olma fırsatı veriyor. Tropikal ortak hava oluşturulan, 28 adım susama ve yüzdelik 80 gönen koşullarında tutulan bahçede 15 cins kelebek çeşidine hususi görev uygulanıyor.

Ünlü, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çiftliğin 2013 senesinde kurulduğunu söyledi.

Eşiyle gittiği emlak dışı seyahatlerinde kelebek bahçelerine rastladıklarını tamlayan Ünlü, "Shakespeare'in doğduğu ve dehşetli eserlerini yazdığı belde Stratford'ta evvel yerine kelebek bahçesini görmüştük. 'Biz bu işi Türkiye'de yapmalıyız' dedik. İkimiz de çevreciyiz. Çocukların AVM'lerden kurtulması, tabii ortamı tanımaları, kelebeklerin güzelliklerine şehadet etmeleri ve kelebeklerin bizlere ne yararları bulunduğunu öğrenmeleri düşüncesince bu çiftliği kurmaya değişmeyen verdik. Uzun evrelerin ardından, 2 sene genişliğinde çalıştık ve sonra da evvel kelebeklerimizi İstanbul'a, buraya Beykoz'a getirdik." dedi.

Kelebeklerin metin ortak halde yaşamalarını getirmek düşüncesince oluşturdukları tabii ortamın önemine yer veren Ünlü, çiftliğin belirgin sahasının 4-5 dönüm bulunduğunu kaydetti.

Kelebek bahçesinin büyüklüğünün ise tahminî 500 metrekare bulunduğunu dile getiren Ünlü, şöyleki bitmeme etti:

"Bütün hayattaki kelebek bahçelerinde, mülevven olmaları, yöntemlerinin iyi olması, iri kanatlara cemaat olmaları nedeniyle tropikal pul kanatlılar sergileniyor. Onun düşüncesince de tropikal ortak hava fotoğraflamak zorundasınız. Burası 28 adım sıcaklık, tahminî yüzdelik 80 gönen koşullarında hususi yerine iklimlendirildi. Bitkiler de kelebeklerin hem besleneceği hem de tırtılların seveceği halde makul yerine bahçeye getirildi. Yurt dışından ve Anadolu'dan nebatat var. Birçok amut çeşidimiz de bulunuyor. Bunlar hem kelebeklerin seveceği hem tırtılların seveceği ağaçlar."

"Kimyasal tek nesne kullanamayız zira kelebeklere dokunca verir"

Çiftlikte 15 cins kelebek çeşidi bulunduğunu kaydeden Ünlü, pupalara makul yerine sayının değişebildiğini anlatım etti.

Ünlü, kelebek çiftliğine 15 günde ortak kıç geldiğini aktararak, "Bahçenin süresince tahminî 800 kelebek görebilirsiniz. Bakımlarımız rastgele gündüz yapılmaktadır zira buranın buğulu olması gerekiyor. Bitkilerin bakımı daim yapılıyor. Kimyasal tek nesne kullanamayız zira kelebeklere dokunca verir. Kelebekler yiyintili sularla beslenirler. Onun düşüncesince de sürekli, etrafta şayet çiçekleriniz yetersizse yiyintili su yada meyveler bulunduruyoruz. Kelebeklerin ağızları yok, hortumları var. Hortumlarıyla çabucak likit şeyler içebiliyorlar. Bunun düşüncesince bizim pipetle içtiğimiz gibi, içebilecekleri rastgele janr malzemesi burada bulunduruyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Çiftlikteki Atlas güvesinin kanatlarını 30 santimetreye genişliğinde açan ortak janr olduğuna dikkati çekici Ünlü, "Güveler ve pul kanatlılar bire ortak aileden geliyorlar, Lepidoptera ailesi. Dünyada 200 bin janr Lepidoptera var. Atlas da bunlardan birisi. En büyüğü baştan sona sorulur ya, aha en büyüğü Atlas'tır." dedi.

Ünlü, yılda tahminî 200 bin ziyaretçinin geldiğini belirttiği İstanbul'daki çiftliğin hayattaki öbür örneklerinden ayrımlılık gösterdiğini anlattı.

Çiftliğe mevrut ziyaretçilerle ufaklıklara "Kelebeğin Hikayesi" angın ortak film izlettiklerini kaydeden Ünlü, sonra bu canlıların ekosisteme yararını anlattıklarını söyledi.

Ünlü, kelebeklerin de arılar kabil bitkilerin çoğalmasını sağladığını aktararak, şunları söyledi:

"Kelebekler Şayet olmazsa hiçbirimizin yaşaması muhtemel değil. Doğaya verdiğimiz zararlarla onların doğasını ve dirim alanlarını namevcut ediyoruz. Tarımda makbul kimyevi ilaçlar, fut böceklerini, karıncaları, arıları ve pul kanatlılar kabil canlıları da öldürüyor. Bu noktada yapılabilecek en ehemmiyetli tutum maşer bilinci oluşturmaktır. Toplum bilincini tekvin etmek düşüncesince de eğitimlere gerekseme var. Özellikle okullarda bu madde anlatılırsa bu şuur oluşacaktır."

Ünlü, Türkiye'de görülmesi ağır bulunan türleri bu çiftlikte teşhir etmek istediklerini belirtti.

Kelebeklerin naif, güzel, sanatla alakalı özelliğe sahip, baş döndürücü çelimli ve ehemmiyetli canlılar bulunduğunun altını çizen Ünlü, "Mesela 3 bin 500 kilometre huruç edebilen pul kanatlılar var. Amerika'da kral kelebekleri, Kanada'dan Meksika'ya 3 bin 500 kilometre sefer kıvrım edebiliyor. Düşünebiliyor musunuz? Kuşlar kabil uçabiliyorlar. Ama onun yanında, bire ortak sürede baş döndürücü faydalılar doğaya. Çünkü çiçekten çiçeğe konup o polenleri taşıyarak, bitkilerin çoğalmasını sağlıyorlar." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler