USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İnek sağarak pekiştirdiği bileğiyle evren üçüncüsü oldu

Diyarbakır'da bebek yaştan beri inek sağarak bileğini güçlendiren ve 3 sene evvel kabiliyeti keşfedilen ulusal sportmen Gülçin Altınay, Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda üçüncülük elde etti.

İnek sağarak pekiştirdiği bileğiyle evren üçüncüsü oldu
07-12-2021 13:04
Diyarbakir

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde canlı ve hayvancılıkla uğraşan ailesine 12 yaşından buyana inek sağarak dayanak noktası bulunan Gülçin Altınay, bu sayede bileklerini güçlendirdi. Altınay, kestirmece 3 sene evvela kabiliyetini keşfeden okuldaki gövde eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle çelim güreşiyle ilgilenmeye başladı.

Kendi kategorisinde girmiş olduğu muhtelif müsabakalarda elde etmiş olduğu başarıların peşi esna Türkiye Şampiyonası'nda 1'inci bulunan Altınay, ulusal formayla katılmış olduğu Romanya'nın başkenti Bükreş'te 27-28 Kasım'da planlı Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda 21 gözyaşı altı gailesiz kızlar 60 kilo sağ kolda üçüncülük elde ederek, tunç madalyanın sahibi oldu.

Altınay, AA muhabirine, 11. sınıfta okurken gövde eğitimi öğretmeninin motivasyon etmesiyle çelim güreşi branşıyla tanıştığını belirterek, katılmış olduğu sınıflar ve okullar arası ile Türkiye müsabakalarında muhtelif dereceler elde ettiğini söyledi.

Son kendisine katılmış olduğu Dünya Bilek Güreş Şampiyonası'nda 3'üncü bulunduğunu özetleyen Altınay, başarısında inek sağmanın iri oranı bulunduğunu aktardı.

Altınay, çocukluğundan buyana hayvancılıkla uğraşan ailesine iane ettiğini, ahır temizlemenin beraberinde annesine iane eylemek düşüncesince günde dü kat inek sağdığını anlatarak, "Güne natürel idman kendisine inekleri sağmak ve altlarını temizlemekle başlıyorum." dedi.

Teknik, taktik ve masa antrenmanı yaptığını Altınay, inek sağmayı sürdürdüğü düşüncesince kollarının güçlendiğini, bunun indinde idman da yapınca saf kaslarının şimdi aşırı güçlendiğini söyledi.

"İnek sağmaya bitmeme edeceğim"

Altınay, önceki yıllarda istekle yapmadığı, birlikte dezavantaj kendisine görmüş olduğu inek sağmayı, elde etmiş olduğu başarıların peşi esna birlikte üstünlük kendisine görmeye başladığını kaydetti.

"Katıldığım yarışmada şampiyonluğu neredeyse kaçırdım güçlükle birlikte şimdi ki şampiyonada ülkeme evren şampiyonluğunu getireceğim. Önümde birlikte bökelik var. Kollarımın şimdi da güçlü olması düşüncesince inek sağmaya bitmeme edeceğim. Hem sporuma aşırı yardımı olmaktadır bununla birlikte anneme araştırma görevlisi oluyorum." diyen Altınay, hocalarına ve ailesine alım çalım yaşattığı düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu anlatım etti.

"Hedefimiz evren şampiyonu olmak"

Altınay'ın antrenörü Rıdvan Durmaz da ilçede çelim güreşini sevdirdiğini, bu branşın akıbet yıllarda pop olmaya başladığını belirtti.

Dünya şampiyonasına 29 ülkeden sporcuların katıldığını ve sporcularından Altınay'ın 3'üncü, Helin Tuna'nın da 4'üncü bulunduğunu özetleyen Durmaz, "Böyle iri birlikte başarıyla ilçeye döndüğümüzden aşırı mutluyuz. Daha birlikte tomar sporcuyla, kızlarımızla şimdi dobra başarılar elde yazar ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi sevindireceğiz." sanarak konuştu.

Durmaz, ilçede ekincilik ve hayvancılığın münteşir olduğunu, kız evlatların hem hayvancılık bununla birlikte toprak işlerinde ailelerine iane ettiğini dile getirerek, "Bu da sporcularımız düşüncesince birlikte avantaj. Bunun birlikte örneği de Gülçin oldu. Hikayemiz ahırda inek sağımından başladı, evren şampiyonasına uzandı. Daha elleme dereceler elde edeceğiz. Hedefimiz evren şampiyonu olmak. Gülçin'in inek sağımı yaptığı, tarlada ailesine iane etmiş olduğu düşüncesince kasları gelişmişti. Bunun farkına vardık. Bilek güreşinde de bu kaslar önemli. Buna fen ve taktik ilaveten dobra neticeler elde ettik." ifadelerini kullandı.

Dünya şampiyonasında 70 kilo gailesiz kızlar sol kolda 4'üncü bulunan Helin Tuna ise önceki kat katılmış olduğu yarışmada başarısından kıvançlı bulunduğunu fakat hedefinin evren şampiyonu iktisap eylemek bulunduğunu söyledi.

Başarısından etkilenen kız evlatlarının bahis konusu branşa uyanıklık duymaya başladığını özetleyen Tuna, "Dicle'nin kuvvetli çelim kızları kendisine evvela Türkiye şimdi sonraları evren şampiyonasında inşallah dereceler elde edip, adımızı rastgele yere duyuracağız." biçiminde konuştu.

İlçedeki kız çocuklarına sağlam oldular

9. dershane talebesi Gizem Aktan, Gülçin Altınay'ın başarısından etkilenerek çelim güreşine uyanıklık duyduğunu ve bu branşla ilgilenmeye başladığını anlatarak, "Çok cümbüş donör ve matrak birlikte spor dalı. Hedefim önceki kendisine okullar arası, sonraları Türkiye, sonraları da evren birinciliği elde etmek." dedi.

Rojin Sabır angın 9. dershane talebesi de Altınay'ın başarısından sonraları "Neden ego de değerli olmayayım?" niteleyerek bu sporla ilgilenmeye başladığını, okullar arası müsabakalara hazırlandığını aktardı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler