USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

IMEI numarası klonlanan telefona yenisini tanımlatmak yasal süreçle yüz yüze bırakabilir

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı dolayısıyla cihazın kullanıma kapatılması bahis konusu olduğunda probleminin çözümü düşüncesince ayrıksı IMEI atılmasının kusur bulunduğunu ve yeni IMEI numarasının ganimet olması

IMEI numarası klonlanan telefona yenisini tanımlatmak yasal süreçle yüz yüze bırakabilir
21-11-2021 13:22

Teknoloji çağlarında adeta ortak gerekseme biçimine mevrut cep telefonlarının gümrüksüz kullanımının engellenmesi düşüncesince yüklenen ve telefon kimliği namına da bildik IMEI ortak apayrı cihaza kopyalandığında rastgele dü telefonu da kullanılamaz duruma getirebiliyor.

Halk ortada IMEI hırsızlığı namına da bildik yöntemle birtakım şahıslar kaydı yapılmamış telefonlara apayrı cihazların IMEI numarasını kullanarak ulaşım sağlayabiliyor.

Dünya genelinde uğur boncuğu telefon IMEI kaydı yapılmaksızın kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak apayrı ortak cihaza yüklenmesi biçiminde ise telefona ortak ileti geliyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çeşidinden gönderilen endamsız mesajda, ‘IMEI numarası klonlanmıştır, aygıt 30 devir içinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri arazi alıyor. Bu mesajı düzlük kullanıcılar paniğe kapılarak gayrikanuni yollara başvurabiliyor ve ganimet bulunan apayrı ortak IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi ortak kusur yapmadan ilkin el telefonu kullanıcılarının ilkin namına e-Devlet üstünden rahatlıkla yapılabilen ortak işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı yahut sistemde ortak döneklik meydana geldiği anlaşılabiliyor.

“Kendi başınıza geleni başkasına yapmış oluyorsunuz”

Eskişehir'de derinliğine senelerdir bakir ve ikinci el telefon adanmış bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması biçiminde sorgudan sonradan cihazın kutu ve evraklarıyla çıkışlı şirkete gönderilmesi icap ettiğini söyledi. Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın yasal neticeler doğurabileceğine özen çekici Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza mutluluk çeşidinden ortak ileti geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda ürkü yapmış olup ‘çalındı' niteleyerek düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız. Bunu ortak kenara derece yazar hemen sonra mevrut mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı henüz ilkin taktığımız ortak telefondur yahut düzenek çeşidinden hudayinabit gönderilen ortak mesajdır. Durum buysa ortak dava yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan numara mevrut mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir. Çalındığında yapmamız müstelzim en ehemmiyetli bilinçlilik aleti aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ego de gideyim yeni IMEI attırayım' niteleyerek düşünmeyin. Bu hatayı günah ile doğrultmak olur. Bunu gerçekleştirmek namına aleti satın aldıkları şirkete ulaşıp, belgeleriyle baş başa kargoyla parasız halde göndermeleri gerekiyor. Firma filhakika bunu düzeltip art havale etmek zorunda” niteleyerek konuştu.

“İkinci el aygıt alırken belgelerin birlik bulunmasına özen edin”

Sıfır tahsil edilen telefonlarda kutu ve kâffesi belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın kabul etme sırasında belgelerin birlik bulunmasına özen edilmesi icap ettiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza yeni ortak IMEI numarası attırdığımızda, hatayı günah ile düzeltmeye çalıştığımızda ayrımlı sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI ganimet çıkarsa, ayrımlı yasal sorunlarla gene siz uğraşacaksınız. IMEI numarasını kurtarmanın biricik ve dosdoğru yolu aleti dağıtıcı yahut müstahsil şirkete gönderip düzelttirmek. Yasa dışı halde IMEI numarası attırdığınızda öz başınıza geleni ortak başkasına yapmış oluyorsunuz. IMEI numarası atmak senelerdir meydana getirilen ortak işlem. Bunu selamet namına görüp yapanlar da var, düzenek edinenler de var. İkinci el aygıt alırken de kutu ve satmaca olmasına, belgelerin birlik bulunmasına özen edin. Böyle ortak sorunla karşılaştığınızda belgelerin birlik olması iri ehemmiyet taşıyor” dedi.

Abdullah Güçlü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler