USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı dolayısıyla cihazın kullanıma kapatılması bahis konusu olduğunda probleminin çözümü düşüncesince bambaşka IMEI atılmasının kusur bulunduğunu ve dünkü IMEI numarasının ganimet olmas

'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'
21-11-2021 13:42

Teknoloji çağlarında adeta ortak gerekseme biçimine mevrut cep telefonlarının gümrüksüz kullanımının engellenmesi düşüncesince yüklenen ve telefon kimliği kendisine da bildik IMEI ortak apayrı cihaza kopyalandığında değme dü telefonu da kullanılamaz bir vaziyete getirebiliyor.

Halk ortada IMEI hırsızlığı kendisine da bildik yöntemle bazısı eşhas kaydı yapılmamış telefonlara apayrı cihazların IMEI numarasını kullanarak ulaşım sağlayabiliyor.

Dünya genelinde göz boncuğu telefon IMEI kaydı olmaksızın kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak apayrı ortak cihaza yüklenmesi biçiminde ise telefona ortak ileti geliyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kabilinden gönderilen endamsız mesajda, ‘IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 çağ içinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri toprak alıyor. Bu mesajı düzlük kullanıcılar paniğe kapılarak gayrikanuni yollara başvurabiliyor ve ganimet bulunan apayrı ortak IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi ortak kusur yapmadan evvela el telefonu kullanıcılarının geçmiş kendisine e-Devlet üstünden rahatlıkla yapılabilen ortak işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı veya sistemde ortak kaypaklık meydana geldiği anlaşılabiliyor.

“Kendi başınıza geleni başkasına yapmış oluyorsunuz”

Eskişehir'de etraflıca senelerdir bakir ve ikinci el telefon adanmış bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması biçiminde sorgudan sonradan cihazın kutu ve evraklarıyla mezun şirkete gönderilmesi icap ettiğini söyledi. Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın kanuni neticeler doğurabileceğine dikkat çekici Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza talih kabilinden ortak ileti geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda ürkü yapmış olup ‘çalındı' diyerek düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız. Bunu ortak kenara derece yazar ondan sonra mevrut mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı elan başlangıçta taktığımız ortak telefondur veya mekanizma kabilinden bizatihi gönderilen ortak mesajdır. Durum buysa ortak dava yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan ölçü mevrut mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir. Çalındığında yapmamız müstelzim en ehemmiyetli bilinçlilik aleti aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ego de gideyim dünkü IMEI attırayım' diyerek düşünmeyin. Bu hatayı sorumluluk ile doğrultmak olur. Bunu gerçekleştirmek adına aleti satın aldıkları şirkete ulaşıp, belgeleriyle beraberce kargoyla parasız halde göndermeleri gerekiyor. Firma elhak bunu düzeltip arka çalmak zorunda” diyerek konuştu.

“İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin”

Sıfır tahsil edilen telefonlarda kutu ve kâffesi belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın kabul etme sırasında belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi icap ettiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza dünkü ortak IMEI numarası attırdığımızda, hatayı sorumluluk ile düzeltmeye çalıştığımızda değişik sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI ganimet çıkarsa, değişik kanuni sorunlarla gene siz uğraşacaksınız. IMEI numarasını kurtarmanın yegâne ve mıhlı yolu aleti dağıtıcı yahut müstahsil şirkete gönderip düzelttirmek. Yasa dışı halde IMEI numarası attırdığınızda zat başınıza geleni ortak başkasına yapmış oluyorsunuz. IMEI numarası çarpmak senelerdir meydana getirilen ortak işlem. Bunu selamet kendisine görüp yapanlar da var, manzume edinenler de var. İkinci el cihaz alırken de kutu ve satmaca olmasına, belgelerin tam olmasına dikkat edin. Böyle ortak sorunla karşılaştığınızda belgelerin tam olması iri ehemmiyet taşıyor” dedi.

Abdullah Güçlü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler