USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hyundai, 2022'de istihsal ve ihracatta vites yükseltti

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, "Bu yıl istihsal hedefimizi 202 bin 500 skor yerine belirledik. İhracatımızı da 184 bine çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Hyundai, 2022'de istihsal ve ihracatta vites yükseltti
09-01-2022 12:47
İstanbul

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, sabık sene üretimde, ihracatta ve iç piyasada hedeflerinin üstüne müşterek başarım gösterdiklerini belirterek, "Bu sene istihsal hedefimizi 202 bin 500 nüsha yerine belirledik. İhracatımızı da 184 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yani müşterek eski seneyle kıyasladığımız devir çın müşterek artım olacak. Bu gerçekte Türkiye ekonomisine de çın müşterek yardım sağlayacak." dedi.

Berkel, Kocaeli'de istihsal önleyen Hyundai Assan'ın 2022 hedeflerine, piyasaya sunacakları acemi modellere ve otomotiv sektörüne bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Geçen sene salgından çevre küresel manada çın teessürat yaşandığını ve çıpır krizinin eksiksiz markaları etkilediğini dile getiren Berkel, fakat bellik yerine hâlâ ilkin aldıkları tedbirler yardımıyla başta istihsal tarafında şişman teessürat yaşamadıklarını söyledi.

"2020'de yüzdelik 3,7 bulunan piyasa payımızı, 2021'de yüzdelik 5,2'ye çıkardık"

2021 yılına 28 bin adanmış planıyla başladıklarını ve planladıkları rakamın baş döndürücü üstüne anahtar satışı gerçekleştirdiklerini tamlayan Berkel, "Geçen seneyi 38 bin 530 nüsha satarak kapattık. Bir eski seneyle kıyasladığımız devir satışımızı yüzdelik 35 artırdık. 2020’de yüzdelik 3,7 bulunan piyasa payımızı, 2021’de yüzdelik 5,2'ye çıkardık." ifadelerini kullandı.

Geçen sene 5 manken lansmanını yaptıklarını anımsatan Berkel, acemi modellerin satışlara şişman yardım sunduğunu kaydetti.

"Fabrikanın 240 bin adetlik kapasitesi var, adım adım oraya akilane gidiyoruz"

Murat Berkel, sabık sene Hyundai Assan'ın 162 bin 140 anahtar ürettiğini anlatım ederek, "Bir eski sene 137 bin 100 nüsha üretmiştik, üretimimiz yüzdelik 18 arttı. dışsatım da 138 bin 235 oldu. Yani yekûn ürettiğimiz otomobilin yüzdelik 85,2’sini ülke dışına gönderdik, yüzdelik 14,8’i de iç piyasada satıldı." sanarak konuştu.

Bu yılki istihsal ve dış satım hedeflerine de yer veren Berkel, şunları aktardı:

"Bu sene istihsal hedefimizi 202 bin 500 nüsha yerine belirledik. İhracatımızı da 184 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yani müşterek eski seneyle kıyasladığımız devir çın müşterek artım olacak. Bu gerçekte Türkiye ekonomisine de çın müşterek yardım sağlayacak. İç piyasada ise sabık sene sattığımızın üstüne anahtar satmayı hedefliyoruz. Hyundai Assan fabrikasının 240 bin adetlik istihsal kapasitesi var, adım adım oraya akilane gidiyoruz."

"Bu sene elektrikli IONIQ 5, bol ticari Staria ve i20 N modellerini satışa sunacağız"

Berkel, bu sene elektrikli IONIQ 5, bol ticari Staria ve i20 N modellerinin Türkiye'de satışa sunulacağı bilgisini paylaşarak, "IONIQ 5’i Türkiye’ye mayıs, haziran kocaoğlan üzere getirmeyi planlıyoruz. Gerçekten Avrupa'da baş döndürücü özen gören müşterek anahtar oldu. IONIQ 5 baştan sona elektrikli yerine imal edilen ve baş döndürücü da beğenilir müşterek araç. Avrupa’da senenin arabası iktisap etmek düşüncesince finale kaldı. Türkiye'de de güzel müşterek el yaratacağımızı düşünüyoruz. Burada elbette ÖTV’nin de baştan ayarlanmasını bekliyoruz. Devletin bu elektrikli vasıtaların satışını desteklemesi icap ettiğini düşünüyoruz. Dünyada bu evrede çın manada müşterek değiş yaşıyoruz. Biz de elektrikli araçlarımızı Türk tüketicisine arz etmek düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Yeni Staria'nın senenin evvel çeyreğinin sonuna akilane Türkiye'de satışa sunulacağını bildiren Berkel, Türkiye'de imal edilen i20 modelinin faziletli motosiklet performansına cemaat i20 N versiyonunun da mart ayında Türkiye'deki otomobilseverlerle buluşacağını söyledi.

"1 Aralık'taki paha listemizin aynısını tutuyoruz, bindirim yapmadık"

Son tahsil edilen iktisadi aksiyonlar hemen sonra çağ eskiye gereğince gene de faziletli bulunmasına rağmen az buçuk hâlâ akıllıca seviyelere geldiğine ve volatilitenin az buçuk hâlâ azaldığına dikkati çekici Berkel, çağ kesin olarak, etraflıca soluklu bitmeme etmesinin fiyatlama yapmaları ve mahsul siparişi verebilmeleri açısından baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu anlatım etti.

"Araç fiyatlarında artım olacak mı?" sorusunu cevap veren Berkel, "Biz 1 Aralık'taki paha listemizin aynısını tutuyoruz, bindirim yapmadık. Sadece MTV’de, bandrolde tadilat evet onları güncelledik. Kurlar bu ölçüde giderse fiyatlarımızı bu biçimde tutmayı düşünüyoruz. Ama kırat üst akilane giderse, kısaca gene tahminlerin üstüne müşterek artım olursa o devir kılıç de paha artışına âşıklı kalıyoruz." dedi.

"Evraklar belli, gümrükten çektiğimiz fiyatlar belli"

Hyundai Assan Genel Müdürü Berkel, kırat düştüğünde tutarları kısaca yüzdelik 30’a benzeyen art çektiklerini aktararak, "İthal getirdiğimiz otomobilin bizde fiyatı değişmiyor. Çünkü ülke dışından ekü bazlı alıyoruz. Gümrükten çektiğimizde o anki kırat her neyse fiyatlar ona gereğince belirleniyor ve rüsum hesaplanıyor. Biz o fiyatın üstüne mecburen giderlerimizi ve ıvır zıvır müşterek miktarda karımızı eklemeye çalışıyoruz ve uzlaştırıcı satıyoruz. Evraklar belli, gümrükten çektiğimiz fiyatlar belli." sanarak konuştu.

Yerli istihsal araçlarda ise küsurat kabak konu maliyetlerinin fiyatlara el ettiğini anlatım fail Berkel, erke maliyetlerinin de tutarları artırdığını söyledi.

"Araç bulunurluğu noktasında şu anda müşterek sorunumuz yok"

Araç bulunurluğu mevzusuna da yer veren Berkel, "Araç bulunurluğu noktasında şu anda müşterek sorunumuz yok. Biz halen 2021 modelleri satıyoruz. 2022 modellerimiz üretiliyor, başta domestik tarafta geçenlerde araçlarımızı alacağız. Şu evrede güzel gidiyoruz. Ama tedbir konusu dü ay, üç ay sonraları bizi etkisinde bırakır mi etkilemez mi, buna da hakkıyla müşterek nesne diyemiyoruz. Yani baş döndürücü müşterek vakitler salname yazı yapardık. Şimdi planlarımız aylığa döndü. Çünkü parçan var ise üretiyorsun." sanarak konuştu.

Sektör değerlendirmesi

Murat Berkel, Türkiye otomotiv pazarına bağlı de değerlendirmelerini paylaştı.

Pazarın sabık senenin evvel altı ayında güzel müşterek başarım gösterdiğine ayraç fail Berkel, "Ama ikinci altı ayda çıpır krizini baş döndürücü ağırbaşlı hissetti kâffesi markalar. Bu da lüzum istemez ikinci yarıda satışları menfi etkiledi. Bunun birlikte kurlarda yaşadığımız sansasyon ve fiyatların çabucak çın manada yükselmesi de senenin ikinci yarısında, başta akıbet çeyrekte pazarı az buçuk menfi etkiledi." dedi.

Bu sene düşüncesince Türkiye otomotiv piyasa tahminlerini paylaşan Berkel, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bu sene otomotiv pazarının kısaca 750 bin bandında kapanacağını kestirim ediyoruz. Geçen sene 737 binle kapandı. Çok küçük müşterek artım olanaklı denir fakat gene çıpır krizinin bitmeme edeceğini düşünüyoruz globalde ve Türkiye'de. Markaların dönemsel başağrısı yaşayabileceğini düşünüyoruz başta evvel altı ayda. Bunun sonuncunda da sene genelinde bulunurluk yönünde başağrısı yaşayacağız ve bu da adetlere yansıyacak. O sebepten hâlâ davranışlarında ölçülü gidiyoruz. Kurlar da önemli. İstikrarın olması pazarın gidişatını etkiliyor. Biz de bulunan şerait doğrultusunda behemehâl piyasa payımızı korumayı ve adına çıkmayı hedefliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler