USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hem hafız adayları bununla birlikte hocaları görme engelli

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda elden İstanbul'da oturan değil, Türkiye'nin ve dünyanın ayrımlı yerlerinden gelen, anadan doğma yada dert kararı gözsüz öğrenciler pedagoji bilimi görüyor.

Hem hafız adayları bununla birlikte hocaları görme engelli
27-10-2021 15:48
İstanbul

Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda, gözsüz öğrenciler, kendileriyle ayrımsız kaderi paylaşan gözsüz birlikte hocadan Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenip hafız oluyor.

Halkalı'daki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu, 2012 senesinde hizmete girdi. Aynı anda 100 öğrenciye misyon verilen kursta, 2013 yılından beri da görme engellilere Kur'an eğitimi veriliyor. Kurs, gözsüz öğrencilere Kur'an öğretilen birlikte tane ağırşak olma niteliği taşıyor.

Sadece İstanbul'dan değil, Türkiye'nin ve dünyanın değişik yerlerinden engelli hafız adaylarını buluşturan leyli kursta, ünlü kütüphane, rölyef ve ünlü data istihzar birimleri de bulunuyor.

Kursa mevrut gözsüz öğrenciler, geçmiş şekilde Braille alfabesi ile Türkçe, sonradan Arapça kıraat öğreniyor ve Kur'an-ı Kerim eğitimine başlıyor.

Şu anda Çamlıkaltı Kursu'nda, yaşları, ırkları farklı, anadan doğma veya maraz kararı engelli bulunan 8 mektepli terbiye bilimi bilimi alıyor. Üstelik de hocaları da kendileri kabil ayrımsız kaderi canlı birlikte görme engelli.

"Her hafız öz hafızını beslemek ister"

Görme engelli hafız adaylarının gözsüz hocası Ali Duman, AA muhabirine Kur'an-ı Kerim öğrenirken ve öğretirken neler hissettiklerini anlattı.

Duman, 2,5 yıldır Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda çalıştığını belirterek, sabık sene müstevli dolayısıyla Türk öğrencilere değil, hoppadak Sudan'dan mevrut dü öğrenciyi hafızlık diploması verdiklerini söyledi.

Bu sene 8 gözsüz talebesi olduğunu, bazısının oda boncuğu Kur'an-ı Kerim okumayı bilmediğini dile getiren Duman, Kur'an tedris periyodunu şu biçimde tabir etti:

"Kursta geçmiş şekilde rölyef bilmeyenlere kabartmadan Türkçe yazıyı, peşi sıra kabartmadan elifba öğretiyoruz. Bir sene bitince özelliğine gereğince öbür hocalarımızla hafızlık eğitimlerine koordineli şekilde bitmeme ediyoruz. Bu projede öbür öğrencilerle kaynaştırma halinde hafızlık eğitimlerini yaptırıyoruz. Eğer hafızlık namına Arapça kıraat etmek arzu edenler olursa onlar da kursumuzun Arapça bölümünde eğitimlerine bitmeme ediyor."

Kendisinin de gözsüz birlikte hafız bulunduğunun altını çizen Duman, şunları kaydetti:

"Ben anadan doğma görme engelliyim. Benim kabil gözsüz hafızlar yetiştiriyorum. Her insanoğlu öz icra ettiği mesleği en dobra biçimde gerçekleştirmek ister. Biz de burada filhakika baş döndürücü altın hafızlar yetiştiriyoruz. Ben görmeyen hocalarla okumadım, görmeyen hocalarla hafızlık yaptım. Bunun bir takım dezavantajları oluyor. Çünkü hocalar makaleleri bilmedikleri düşüncesince bir takım bölgeleri mantığını körlemeden ezberleyip geçiyorduk. Ancak deminden tığ kabartmaya bilge olduğumuz düşüncesince bu arkadaşların kafasında oda boncuğu istifham göstergesi kalmadan öğretiyoruz ve en dobra biçimde öğreniyorlar. Bu baş döndürücü değişik birlikte duygu. Her hafız öz hafızını beslemek ister. Allah'ta burada bunu bizlere kader etti. Şu anne denli nice hafız yetiştirdik."

"Kurs bana delil oldu"

17 yaşlarında gözsüz Eray Öğün, Manisa'dan İstanbul'a hafızlık eğitimi düşüncesince geldiğini anlattı.

Göremediği düşüncesince elan evvela hafızlık eğitimi alamayacağını düşündüğünü tamlayan Öğün, "Şu an yapabileceğime inanıyorum, burada olmaktan da mutluyum. Buradaki hocalar bana baş döndürücü dayanak noktası oldular." dedi.

Öğün, hafızlığını bundan böyle tamamlayabileceğine inandığını aktararak, "Hafız olduktan sonradan ego de Ali hocam kabil hafızlar beslemek istiyorum. Ben de anadan doğma görme ambargo ve az enerji görüyorum. Böyle olmaktan mutluyum. Böyle yaşamak, içtimai kazanmak zorundayız. Buraya gelip hafızlık yapabilirsiniz, içtimai yaşamını kurabilirsiniz. Kurs bana delil oldu." sanarak konuştu.

Bir bambaşka hafız talibi ise Zonguldak'tan mevrut Irak kökenli Müslim Adil. 20 yaşındaki Kur'an talebesi 3 yaşlarında başlamış bulunan menfez tansiyonu dolayısıyla şu an fakat yüzdelik 2 görebildiğini tabir etti.

Kurs ortamını baş döndürücü sevdiğini, Kur'an-ı Kerim'i baş döndürücü bellemek istediğini vurgulayan Adil, "Kursta eğitimler baş döndürücü güzel. Kursta Arapça harfleri kabartmadan öğrendim. Ali hocayla aram baş döndürücü iyi. Bize baş döndürücü araştırma görevlisi oluyor." ifadelerini kullandı.

"Amacım hafız olup Kur'an-ı Kerim'i yaşayıp çevremdekilere aktarmak"

Doğuştan gözsüz 18 yaşındaki Selim Baysan, Sakarya'dan hafızlık eğitimine geldiğini anlattı.

Hafız olmayı baş döndürücü istediğini dile getiren Baysan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Amacım hafız olup evvela Kur'an-ı Kerim'i kendim yaşayıp, uygulayıp bunu çevremdekilere aktarmak. Görme engellilere bir takım tavsiyelerim var. Benim gerçekte içtimai yaşantım yoktu. Buraya geldikten sonradan birlikte şeylerin farkına vardım. Eve kesilmek birlikte bilinçlilik değiştirmiyor, hayat bitmeme ediyor. İllaki birlikte bölgelere gitmek, birlikte şeyleri öz başınıza öğrenmeniz gerekiyor."

Diyarbakır'dan İstanbul'a mevrut anadan doğma gözsüz Abdüsselam Güzeç, hafız kazanmak düşüncesince kursa geldiğini, hafız olunca kendisi kabil başkalarına bu eğitimi hasretmek istediğini laflarına ekledi.

Dünyanın ciharıyek yanına Braille alfabesi ile basımcılık Kur'an-ı Kerim yolluyorlar

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Selahattin Yerlikaya da kurslarında 2013 senesinde gözsüz öğrencilere Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmeye başlandığını, 2014 senesinde mihman tahsile geçtiklerini söyledi.

Kur'an kurslarında gözsüz öğrencilere değme bölgede terbiye bilimi bilimi verdiklerini tamlayan Yerlikaya, "Kursumuzdan bugüne denli 11 gözsüz öğrencimizi yetkilendirilmiş ettik. Ayrıca 100'den birlikte tomar gözsüz öğrencimiz de Braille alfabesiyle İslami ilimler dalında terbiye bilimi bilimi alarak buradan ayrıldılar." sanarak konuştu.

Yerlikaya, kursta dünyanın değişik yerlerinden mevrut öğrencilere de terbiye bilimi bilimi verdiklerini anlatarak, şu biçimde bitmeme etti:

"Öğrencilerimizin tüm yatılı. Bu devre 8 gözsüz öğrencimiz var. Hafta başından cumartesiye denli burada kalıyorlar. Yine kendisi gözsüz bulunan Ali hocamız onlara dini ve İslami ilimler dair terbiye bilimi bilimi veriyor, Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesiyle öğretiyor. Görme engelli öğrencilerimiz, öbür öğrencilerimizle birleşmek namına bambaşka sınıflarda eğitimlerine bitmeme ediyor. İsteyen öğrencilerimiz alışılagelen ekol eğitimlerine buradan bitmeme edebiliyor. Ayrıca Braille alfabesi ile basımcılık matbaası merkezimizden dünyanın değme namına Kur'an-ı Kerim gönderiyoruz. Talebi olanlar bizlere içtimai medyadan ulaşabilirler."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler