USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Hava kirliliği nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor'

GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ersin Günay, iklim kirliliğinin insan sağlığını tehlikeye attığını söyleyerek, “Hava kirliliği nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Hava kirliliği, Kovid-19’a ilişkin akciğer enfeksiyonları düşüncesince de e

'Hava kirliliği nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor'
16-12-2021 12:59

Güven Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Ersin Günay, Hava Kirliliği ile Savaş Haftası kapsamında icra ettiği bağlanmış açıklamada, ekolojik dengeyi bozan iklim kirliliğinin, doğadaki kâffesi canlıların hayatını ve insan sağlığını tehlikeye attığını söyledi. Hava kirliliğine çoğunlukla motorlu taşıtların ve endüstri kaynaklı ortaya çıkan emisyonlar ve partiküllerin neden bulunduğunu tamlayan Günay, “Hava kirliliği nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Hava kirliliği, Kovid-19’a ilişkin akciğer enfeksiyonları düşüncesince de ehemmiyetli müşterek sorundur” diyerek konuştu.

‘HAVA KİRLİLİĞİ ASTIMI ARTIRIYOR’

Dış ortamlarda anide gönen ve ısı değişikliklerinin ayrıca rüzgârın üstelik astım belirtilerini başlatabildiğini anlatım eden Günay, “Genellikle serin ve yağışlı havalarda astım yakınmaları artar. Motorlu taşıtlardan, endüstri yahut konutlarda geçer yakıtlardan meydana gelen doğal taş yağı lambası yağı ve tanecikler, teneffüs yollarını tırmalama ayar ve uyarır. Astım hastaları aut ortamdaki iklim kirliliğinin koyu bulunduğu günlerde, yersiz aktivitelerden kaçınmalı, lüp pencerelerini gizli tutmalı, zorunlu olmadıkça hariç çıkılmamalıdır. Özellikle pandemi sürecinde astımı ve süreğen solunumsal rahatsızlığı bulunan şahısların maske, aralık ve doğruluk kurallarına uymalarının beraberinde Kovid-19 düşüncesince tavsiye edilen aşıları müşterek zamanlar ve makul sıklıkta yaptırmaları gerekmektedir. Aşılanma, astım hastalarının pandemi dönemini henüz şen ve sakıncasız şekilde geçirmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

ASTIMIN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Günay, astım rahatsızlığı düşüncesince kimi riziko faktörlerinin bulunduğunu kaydederek, “Toplumda, astımın kimi kişide ortaya çıkarken bazılarında ise görülmediği bu riziko faktörleri ile açıklanabilmektedir. Astımın riziko faktörlerini ferdî ve çevresel şekilde ikiye ayırabiliriz. Kişisel riziko faktörleri, kalıtım, cinsiyet, şişmanlık kadar kişinin namına ve ailesine ilişik etkenlerdir. Çocuğun ana yahut babasında astım var ise çocukta da astım olma olasılığı kestirmece yüzdelik 35’tir. Her dü anne babanın de astımlı olması durumundaysa çocukta astım evolüsyon olasılığı 2 kıvrım artmaktadır. Kişiye başmaklık riziko faktörlerinden birisi de ağır olmaktır. Kilolu kişide kalan kimi hormon benzeşim maddeler (leptin ve adiponektin gibi) iklim yolu fonksiyonunu etkileyerek astım gelişimine neden olur. Çocukluk çağlarında astım erkeklerde, yeni yetmelik sonra ise hanımlarda henüz yoğunlaştırılmış görülmektedir. Astıma yol açan çevresel riziko faktörler ise, ev tozu akarları, polenler ve pisik kapik epitelleri kadar alerjenler, tekrarlayan enfeksiyonlar, mesleksel maruziyetler, sigara dumanı ve iklim kirliliği” dedi.

ASTIMIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Astım tedavisinin en ehemmiyetli parçasından birisi hastaların eğitimi bulunduğunu tamlayan Günay, “Eğitimin içerikleri arasında, hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyen alerjenler, iklim kirliliği, mesleksel maruziyetler kadar faktörlerden ırak durulması, sigaranın bırakılması, dem açıcı ilaçların akilane kullanımın öğrenilmesi sayılabilir. Hava yollarındaki darlığın iyileşmesi düşüncesince çare edilen ‘nefes açıcı’ şekilde isimlendirilen ilaçların akilane ve derneşik şekilde kullanılması gerekmektedir. Ayrıca astım hastalığının arama altında tutulabilmesi düşüncesince tedavinin derneşik hekim nezdinde sürdürülmesi gerekmektedir. Astım hastalığının otama edilmemesi kararında solunuma müteveccih şikâyetler de bitmeme edecektir. Hava yollarında ataklarla ortaya çıkan darlıklar, sürekli bir duruma doğacak ve tedaviye cevap vermeyen henüz ağırbaşlı mesail ortaya çıkacaktır. Tedaviye uyulmaması kararında teneffüs yetmezlikleri ve ahiret yolculuğu dâhil katı baş döndürücü ehemmiyetli sıkıntı mübrem bir duruma gelebilir” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler