USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hastayla konuşularak yapılan 6 saatlik ameliyatta, 8 organı çıkarıldı

Antalya'da dokunmabana hastası Cevdet Taşar'ın (52), uyutulmadan meydana gelen ameliyatında, 6 saatte 8 organı çıkarıldı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastayla konuşularak yapılan ameliyat, Türkiye'de geçmiş olma hususi durumunu taşıyor.

Hastayla konuşularak yapılan 6 saatlik ameliyatta, 8 organı çıkarıldı
19-11-2021 12:59



Ameliyatı kadrosuyla beraberce gerçekleştiren, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Tuğrul Çakır, 2 sene evvela sütun kanseri teşhisi meydan Cevdet Taşar'ın endişe dolayısıyla ameliyattan ırak durduğunu ve rahatsızlığı müterakki durumda hastanenin acele servisine başvurduğunu belirtti. Acile alevlenmiş döl yatağı ağrısı ve umumi boyut bozukluğuyla getirilen Taşar'ın inceleme ve tahlillerinde tümörün onikiparmak bağırsağı, pankreas ve karaciğerinin iyi bölümüne akilane yayıldığının belirleme edildiğini belirterek Doç. Dr. Çakır, “Hastanın ameliyat endişesini ve sistemik rahatsızlıklarından ötürü duyum yitimi doktorlarımızla ağır nezdinde kol emek harcaması yaparak, hastaya umumi duyum yitimi vermeden spinal erdemli epidural anesteziyle tümörün yayılmış olduğu organların çıkarılmasına değişmeyen verdik" dedi.

'TÜRKİYE'DE İLK OLDU'

Uyutulmayan hastayla konuşularak yapılan ameliyatta pankreas, onikiparmak bağırsağı, öd yolları, karaciğerin iyi tarafı, dalak, apandis, balıketinde bağırsağının 3'te 2'sini, midenin 3'te 2'sini ve bu organların etrafındaki lenfa bezlerini çıkardıklarını özetleyen Doç. Dr. Çakır, bu organların değme birinin değişik hastalar düşüncesince girilen şişman birer ameliyat bulunduğunu söyledi. 8 ayrı hastaya yapılacak ameliyatları yegâne hastada yaptıklarını vurgulayan Çakır, 6 saat devam eden ameliyatın kendileri düşüncesince de hususi bulunduğunu belirtip, “Daha evvela spinal anesteziyle aşırı sayıda ameliyat yapmıştık gücün bu denli şişman nezdinde cerrahi, Türkiye'de önceki oldu" niteleyerek konuştu.

'HASTA UYANIKKEN KONUŞARAK VE AĞRISIZ AMELİYAT YAPTIK'

Ameliyata girerken operatör yerine yaşamış olduğu endişeyi özetleyen Doç. Dr. Tuğrul Çakır, “Endişemiz, 'Acaba parasız ıvır zıvır de olsa dert hissedecek mi' diyeydi. Ekibimizle kusursuz nezdinde iş disipliniyle bu operasyonu parasız uyanıkken, konuşarak ve sancı olmaksızın biçimde yaptık. Ameliyatta vakte erinç konkur zarfında olmamız gerekiyordu zira spinal duyum yitimi endamsız mütemadi ameliyatlarda makbul nezdinde yöntemdir" dedi.

Ameliyattan evvela 2-3 güneş tedbir periyodunun bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Çakır, “Anestezi uzmanlarımızın yanı esna ne organların tümörle bağlantısı olduğu, ne damarların tümöre yaklaşan olduğuyla ilgilendiren ışın bilimi ekibimizle de sefer haritası belirledik. Ameliyat önceleri planımızı ameliyat sırasında da hiçbir şaşmadan uyguladık ve güzel nezdinde meyve oldu. Hastamız oldukça iyi" niteleyerek konuştu.

'4'ÜNCÜ GÜN KENDİME GELEBİLDİM'

Cerrah yerine bugüne denli yüzlerce ameliyata girip, ara esna de 24 saat süresince ameliyatta kalabildiklerini dile getiren Doç. Dr. Çakır, “Uzun devam eden olaylarda biz de cerrahlar yerine öz hazırlığımızı yaparız. Ameliyatı konforlu durumda çalmak düşüncesince arabozan çorapları, ameliyat sırasında gelişmemiş kaldığımız düşüncesince dem sulandırıcı ilaçlar alarak giriyoruz gücün bu hastanın ameliyatından çıktıktan sonraları az elan 3 güneş bellek ve gövde yorgunluğum bitmeme etti. 4'üncü güneş kendime gelebildim gücün eksiksiz bu yorgunluklar, şifayla akıbet bulan nezdinde ameliyat böylece bitti" dedi.

'HASTA İÇİN DE KONFORLU YÖNTEM'

Anestezi uzmanı Dr. Lütfi Özyürek, hastayı değerlendirdiklerinde elan az travmaya sefer anahtar spinal erdemli epidural anestezinin akıllıca olabileceğini düşündüklerini belirterek, şişman boyuttaki bu ameliyatın 42 salname cümle hayatında kendisi düşüncesince de önceki bulunduğunu söyledi.

Anestezi uzmanı Dr. Hayri Fatih Metinyurt ise hastaya uyguladıkları şişko spinal ve epidural anestezinin, ati derecede ihtisas ve akciğer rahatsızlıkları bulunan hastalarda ameliyat sonrası derin bakıma çıkışını engellediğini yahut alındığında derin bakımda kalma süresini azalttığını belirterek, “Hasta ventilatöre bağlanmadığı düşüncesince aşırı konforlu nezdinde ameliyat sonrası çevrim geçiriyor ve bu hastaları elden servise alabiliyoruz. Bunun kararı da taburculuk süresi aşırı endamsız oluyor. Konforlu nezdinde yöntem" niteleyerek konuştu.

'AMELİYATTA DOKTORLAR BENİMLE KONUŞTU, SADECE SES DUYDUM'

Antalya'da yapım işi önleyen Cevdet Taşar ise 2 sene evvela sütun kanseri teşhisi aldığını belirterek, sedyeyle ameliyathaneye götürülmesinden itibaren ameliyatı hatırladığını söyleyip, "Ameliyatta hocalar benimle konuşuyorlardı. Hiçbir dert ve ateş hissetmedim. Sadece hırgür üzere neva duydum" dedi.

Ameliyata girerken korkmadığını özetleyen Taşar, "Artık ağrılarımdan kurtulayım yeter. Ne olursa olsun, niteleyerek girdim ameliyata. Allah'a bıraktım ve hocalarıma güvendim. Korkuyu nezdinde kenara koydum" niteleyerek konuştu.

Hastalığının tanısının kısaca 2 sene evvela konulduğunu fakat ameliyatı 1 senedir geciktirdiğini kail Taşar, "En böylece ur büyüdü ve bu bir duruma geldi. Acile getirildiğimde aşırı kötüydüm. Ameliyata alındım. Aslında kendimi aşırı bahtlı da görmüyordum zira geciktirdiğim nezdinde ameliyattı. Çok şükür. Şu anda iyiyim" dedi.

Sağlığına kavuşturan doktorlara teşekkürname fail Cevdet Taşar, "Türkiye'de bu biçimde ameliyat edilen önceki hastaymışım, anca denildi. Bu da bana kader ergin düşünmek ki. Herkese teşekkürname ederim; doktorlarıma, devletime, emeği güzeşte her insana teşekkürname ederim" niteleyerek konuştu.

Hastanın yakını Erol Gencer de topu topu kadroya ve sayrılarevi çalışanlarına teşekkürname etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler