USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Hastaların tamamına yakını Delta ve Delta Plus varyantına sahip' 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının Türkiye'de elan yayılmış olmadığını belirterek, fariza icra ettiği hastanede Covid-19'a yakalanan hastaların az daha tamamının Delta, Delta Plus varyantına sahip bulunduğunu söyledi.

'Hastaların tamamına yakını Delta ve Delta Plus varyantına sahip' 
24-12-2021 11:29

Avrupa'daki aceleci yayılımının arkası sıra Türkiye'de de rastlanan Omicron varyantıyla ilgili, gerçek rakamların bilinmediğini tabir fail Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu varyantın daha münteşir olmadığını söyledi. Görevli bulunduğu Katip Çelebi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde otama gören hastaların tamamına yakınının Delta ve Delta Plus varyantına sahip olaylar bulunduğunu dile getiren Şener, "Sahada Omicron varyantı münteşir taramada bulunan indinde varyant değil. Kendi klinik deneyimimize uyarınca bu hastanede varyant taraması meydana getirilen hastaların az daha tamamı Delta, Delta Plus varyantı halinde çıkıyor. Omicron düşüncesince sahada münteşir olup olmadığını elimizde data bulunmadığı düşüncesince de söylememiz zor. Ancak lahana alakadar akıbet çıkarabiliriz. Çünkü Omicron varyantının girmiş bulunduğu devletlerde fenomen rakamları ağırbaşlı sıçrama yapıyor. Türkiye'deki fenomen sayılarında sıçramadan mavera bilakis sukut isteği var. Günlük ahiret yolculuğu rakamları da sukut eğiliminde. Dolayısıyla, hesapta bulunarak söyleyebilirim ki Türkiye'deki Omicron varyantı daha münteşir değil" dedi.

'VAKALARDAKİ DÜŞÜŞ FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ'

Omicron varyantının dominant bulunduğu devletlerde ansızın vakıa ve günce fenomen sayılarında ağırbaşlı tırmanışın hücre çarptığını özetleyen Prof. Dr. Alper Şener, Almanya, İngiltere, Güney Afrika ve Amerika şartıyla ülkelerden örnekler verdi. Türkiye'de daha Omicron varyantının baş döndürücü yaygınlaşmadığını ve bu devir dilimini güzel görmek icap ettiğini vurgulayan Şener, şu uyarılarda bulundu:

"Omicron girmiş bulunduğu rastgele ülkede yıkmacı ve münteşir indinde hasar bırakacağı düşüncesince oldukça baş döndürücü bireyin üçüncü düze aşılı olmasını istiyoruz. Üçüncü düze bağışıklama düşüncesince hala günümüz var. Çift düze aşılanmış şahısların tam bağışıklığı finiş etabına geldi. İki düze aşılanmışlarda kestirmece 6 maaş indinde periyottan önceki üçüncü düze döllenme gündemde değildi. Artık Omicron varyantının gündeme gelmesiyle baş başa hem Türkiye'de bununla beraber dünyanın nice ülkesinde üçüncü düze boşluğu öne akıllıca çekildi. Üçüncü dozu artırmamız gerekiyor. Hala Omicron varyantı düşüncesince yeteri kadar anık değiliz. Omicron varyantı girmiş bulunduğu rastgele ülkede günce fenomen sayılarını düzgün olmayan arttırdı. Almanya 70 binlerde. Bu devletler popülasyon rakamları bizlere yakın fakat tozlaşma payı bizlerden daha efdal ülkeler. Buna karşın üçüncü dozu geciktirdikleri ve maske, mesafe, el hijyeni önlemlerini er kaldırdıkları düşüncesince Omicron'un pençesi dibine girdiler. Türkiye'nin bu etaba gelmeden önceki bu devir dilimini güzel değerlendirmesi gerekir. Önümüzdeki biraz ay ortamında daha münteşir Omicron olayları deneyimlemeye başlayacağız. Sahada dominant bir duruma gelmesinden önceki yurttaşlar indinde an önceki üçüncü dozu olmaları gerekir."

Türkiye'de Covid-19 fenomen sayılarının düşmesini tam indinde bağışıklamaya erişilmiş bulunmasına bağlayan Prof. Dr. Şener, Avrupa Birliği ülkelerine uyarınca avantajlı konumda olunduğuna nazarıitibar çekerek, "Vaka sayılarının şu an sukut trendinde bulunduğunu biliyoruz. AB devletleri ve öbürlerinden avantajlıyız. Salgının kökeninden buyana ayrımsız kuralları uyguluyoruz. Almanya, İsrail karışma peyda etmek şartıyla nice iklim yasakları ağız ağıza kaldırdı. Bu yasakların er kalkmasının Omicron'da dezavantajını yaşadılar. Vaka rakamları ve geberik sayılarının sukut trendine girmesi bizim avantajlı olduğumuzu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'İNŞALLAH İYİ SENARYO TUTAR, KÖTÜYÜ ÇAĞIRMAYALIM'

Şener, Avrupa'daki kimi tahminlerin doğacak mart ayına kadar, Omicron varyantının yüzdelik 60-70 oranında dominant olacağını ve sahadaki virüslerin tamamının Omicron varyantı olacağını sonra sürdü. Türkiye'nin sezonluk avantajına da dikkati çekici Şener, "Mart ayına kadarki devirde bu periyodu hasarsız atlatırsak virüs, mestur alandan çıkıp bariz bölgeye girdiğimiz bahar devrinde dolaşıma başlayacak. En şişman sıkıntımız ilkbahara derece kendimizi koruyabilmemiz. Omicron varyantının bizi mümas geçmesini istiyorsak ki bu güzel senaryo, maske, mesafe, el hijyeninden tek ivaz vermeden kışı mestur bölgelerde seyreltik geçirmemiz gerekiyor. Olabildiğince az kişiyle değinme etmeli, döllenme yelpazesini efdal tutup, üçüncü dozu ısrarla izlem etmemiz gerekiyor. Eğer bu izlem tutarsa Omicron varyantının münteşir ve yıkmacı tesirini devletimizde görmeyiz diyerek beklenti ediyorum. İnşallah güzel senaryo tutar, biçimsiz senaryoyu çağırmayalım" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler