USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Hastaların 3'te 1'i diyabet bulunduğunu bilmiyor'

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü zımnında ayrımlı etkinlikler düzenleyerek diyabet ile ilgilendiren farkındalık bildirmek istediklerini tamlayan Doç. Dr. Güzide Gonca Örük, diyabetin kurnaz birl

'Hastaların 3'te 1'i diyabet bulunduğunu bilmiyor'
14-11-2021 12:38

Diyabetin hepsi dünyada ve Türkiye'de sıklığı derece derece kalan ortak pandemi durumuna geldiğini özetleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği'nden Doç. Dr. Güzide Gonca Örük, diyabetin Covid-19 denli olmasa da ehemmiyetli ortak esenlik problemi olduğuna dikkati çekti. Farkındalık fotoğraflamak düşüncesince hastanede 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgilendiren ortak sergilik kurduklarını tabir fail Doç. Dr. Örük, "Burada diyabet olup olmadığını bilmeyen şahısların dem şekerlerine bakıyoruz. Çıkan neticelere layıkıyla diyabet dair bilgelik veriyoruz. Diyabet riskleri mevcut mı, ötede diyabet olabilirler mi kabilinden mevzularla ilgilendiren bilgelik aktarıyoruz" dedi.

'KALP RAHATSIZLIKLARI DA ŞEKERE BAĞLI ORTAYA ÇIKABİLİR'

Diyabet ve ya ahali ortada aşina adıyla şeker hastalığının, dem şekerinin yüksekliği ile tanılama konulmuş olan ortak gestalt bulunduğunu kail Doç. Dr. Örük, şekerin yükselmesine ilişkin namına dört başı mamur metabolizmanın bozulabildiğini belirtti. Bu hastalığın enikonu kurnaz ortak halde ilerleyerek hepsi vücudu etkileyebildiğini kaydeden Örük, "Böbrek yetmezliğinin bugün dünyada ortak numara sebebi diyabettir. Gözleri etkilediği düşüncesince körlüğün de ortak numara nedenidir. Demans ve ya Alzheimer kabilinden hastalıkların ortaya çıkmasında şişman gösteriş oynar. Kalp yetersizlikleri yahut krizleri de şekere ilişkin ortaya çıkabilir. Kişi şeker hastası bulunduğu devir elden şekeri yükselmez, dört başı mamur organlarıyla bütünsel ortak hastalığa eş olur. Bunu önlememiz lazım. Önlemek düşüncesince de diyabeti ayırt geçirmek lazım" niteleyerek konuştu.

'ÇEVRE FAKTÖRLERİNDEN EN ÖNEMLİSİ BESLENME'

Tüm dünyada diyabet olanların 3'te birinin hastalığın bilincinde olmadığını dile getiren Doç. Dr. Örük, er tanının otama şansını da arttırdığını söyledi.

Doç. Dr. Örük, şu halde bitmeme etti:

"Erken tanılama sebebiyle biçimsiz komplikasyonlardan korunmayı sağlayabiliyoruz. Ailesinde diyabet olanlar, toplumda bildiğimiz kadarıyla henüz riskli. Çevre faktörlerinden en önemlisi; beslenme. Maalesef toplumdaki tagaddi bozukluğu derece derece artıyor. Özellikle anık gıdalar ve içerisindeki darı şurubu kabilinden maddelerin artarak çoğalması şeker hastalığını etkiliyor. Yine Covid-19 da cereyan koşullarımızda menfi değişikliklere hastalık oldu. Evden çalışmanın artmasıyla çabukluk azaldı. Televizyon ve elektronik beyin karşısında geçirilen sürenin artarak çoğalması da diyabetin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Gebelikte diyabet olanlarda ilerde de çıkacak riski az buçuk henüz yüksek. Bu halde riskli grupların şeker tetkiklerini henüz yoğun yaptırmalarını öneriyoruz. Ölçümde riskli olanları polikliniğe çağırma ediyor ve henüz gelecek araştırmalar yapıyoruz. Şeker rahatsızlığı mevcut mı, yok ise ahali ortada duyurulmayan şeker denilen pre-diyabet dediğimiz grupta mı toprak alıyorlar; bunu araştırıyoruz. Eğer bu gruptalarsa şeker hastalığının ilerlemesinin kesinlikle durdurulacağını anlatıyoruz. Eğer diyabet mevcut ise ne dönemdeler, deva kullanmaları gerekiyor mu, komplikasyonlar ümranlı mi; bunlara bakıyoruz."

'HER ŞEYE DİKKAT ETMEK ZORUNDAYIM'

İzmir'de canlı ve tahminî 10 sene geçmiş diyabet teşhisi meydan Fatma Eveskici de "Diyabet hastasıyım. Her şeye nazarıitibar geçirmek zorundayım. Sağlıklı berhayat olmak düşüncesince ortak baş döndürücü sıkıntıyı kabulleniyoruz. Beslenmeme nazarıitibar ediyorum. İlaçlarımı derneşik kullanıyor, insülin alımına nazarıitibar ediyorum. 10 sene geçmiş tanılama konuldu. İğnemi öz kendime yapıyorum. Bazen zorlanıyorum, er ayırt ettim. Ağız kuruluğu, baş döndürücü idrara çıkacak kabilinden teessürat hesabına hastaneye geldim. Diyabet olduğumu öğrendim" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler