USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hakkı Alkan uyardı: 'Şuan yasal bir zemini yok'

Metaverse içre yer alım-satım işlemleri üzerine değerlendirmelerde mevcut Teknoloji Editörü Hakkı Alkan, “Şuan da banko buraya ağırbaşlı bir bütçe ile girmenizi referans etmiyorum. Yani bu bir envestisman tavsiyesi değildir. Belki sınama gayeli bir şeyler yapabilirsiniz. Ama ban

Hakkı Alkan uyardı: 'Şuan yasal bir zemini yok'
23-01-2022 14:34

Son günlerde evren genelinde ancak başta de Türkiye'de Metaverse evreni üstünden çevre alışveriş işlemleri enine boyuna yükselmiş durumda. Metaverse evrenini, çevre alışveriş işlemlerini, yasal zemini ve bu hızla gelişen teknolojinin geleceğini İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendiren Teknoloji Editörü Hakkı Alkan, “Son zamanların en pop mevzularından biri bulunan Metaverse'de çevre alıp satma. İstanbul'da mahsus sahaların çevre namına sayısal düzlem üstünden satılması üzere mevzular var. Herkes düşkünlük ediyor. Acaba ‘kripto dünyalık üzere mi, ercecik girersek köşeyi rotatif sermaye kebap sermaye miyiz' üzere bir ümit var. Yalnız art tarafta manzume ayrımsız halde çalışmıyor. Yani saklı yazı paralardaki üzere ‘erkenden alalım, hâlâ sonradan bir hayli bir dünyalık kazanacağız' hali olmayabilir. Hatta olmama ihtimali baş döndürücü yüksek” ifadelerini kullandı.

“Şuan da banko buraya ağır bir bütçe ile girmenizi başvuru etmiyorum”

Metaverse evreninin gelecekte baş döndürücü hâlâ gelişeceğine nazarıitibar çekici Hakkı Alkan, buranın bir envestisman ara bulucu namına görülmemesi icap ettiğini vurgulayarak, “Bir mevhum evrenden bahsediyoruz. Buradaki mevhum evrene girebilmek düşüncesince şuan da değişik yapıdaki gözlükleri kullanmamız gerekiyor. Bunlar hakkıyla elverişli değil. Ama bunlar hakeza olacak da değil. Tabii ki uygulayım bilimi değişiyor. Yeni teknolojiler geliyor ve baş döndürücü hâlâ önemsiz cihazlar ile tığ bu evrene antre yapmış olacağız. Bu yol hâlâ değişik bir format karşımıza çıkacak. Milyarlarca insanoğlunun matematik açtığı, içerisine girmiş olduğu bir ortamda acep ne olacak? Buradaki arsalar acep değerlenecek mi? Kafalarda nice istifham göstergesi var. Ama esasen hatırlatıyorum, şuan da banko buraya ağır bir bütçe ile girmenizi başvuru etmiyorum. Yani bu bir envestisman tavsiyesi değildir. Belki tecrübe gayeli bir şeyler yapabilirsiniz. Ama banko envestisman ara bulucu namına kullanmamanız icap ettiğini hatırlatmış olayım” biçiminde konuştu.

“Şuan yasal bir zemini yok”

Metaverse üstünde çevre alışveriş işlemlerinin asıl dünyada elbette yanıt bulacağına müteallik şuan rastgele bir yasal zemin olmadığını da hatırlatan Alkan, “Metaverse'den çevre kabul etmek yasal mı? Şuan kabul etmek ve ya almamak ilişkin bir netlik yok. Yani Metaverse üstünden bir çevre aldığınızda yarın, başka devir ‘bu çevre bana ait' dediğiniz zaman, karşınızda elbette ki bir Tapu Kadastro Müdürlüğü yok. Tapu Kadastro Müdürlüğü de Metaverse ortamına aktarılırsa o devir belki. Ama şuan bunun yasal namına bir takip edeni yok arkadaşlar. Tabii ki bu bir sayısal varlık. ‘Bu sayısal varlığı aldım' diyebilirsiniz. Bunun mahkemeleri ve benzerleri sürebilir. Ama şuan yasal bir zemini yok. 'İşte Metaverse üstünde İstanbul niteleyerek bir toprak mevcut ve ego burayı satıyorum. Bu belkili mü? Yani İstanbul dediğimiz toprak Türkiye Cumhuriyeti'nin bir şehri, insanoğlu kafasına layıkıyla satabilir mi' biçiminde sorular var. Tekrar hatırlatıyorum, bir ayarlama şuanda burayı denetlemiyor. Denetlenmediği düşüncesince de at koşturuluyor. O sebeple hakeza bölgeler satılabilir, satıldığında da rastgele bir itiraz mekanizması şuan da yok. Sadece eğlenmek ile meşgulüz” niteleyerek konuştu.

“Metaverse'nin baş döndürücü ehemmiyetli bir hacme kavuşacağını düşünüyorum”

Metaverse'ün esasen hızla gelişen teknolojinin geldiği akıbet noktalardan biri olduğunu, ancak bu durumun esasen değişik girme bulunduğunu vurgulayan Hakkı Alkan, şunları kaydetti:
“Ben Metaverse'ün baş döndürücü ehemmiyetli bir hacme kavuşacağını düşünüyorum. Çünkü gereksinimlerini karşılayabileceğiniz güvenilmez interaktif bir ortam. Hangi gereksinimlerimiz var? Sosyalleşme ihtiyacımız var. Bunu Metaverse'de baş döndürücü hâlâ can alıcı bir halde yapabiliyorsunuz. Bizim tahsile ihtiyacımız var. Bunu Metaverse'de bir gözene takarak baş döndürücü hâlâ velut bir duruma getirebiliyorsunuz. Biz spor gerçekleştirmek istiyoruz, spora ihtiyacımız var. Yine ayrımsız halde sporunuzu da Metaverse evreninde iken mevhum namına orada gerçekleştirebilirsiniz, ancak fiziki namına da sporunuzu yapmış olabilirsiniz. Tüm bu gereksinimlerimizi karşılarken elbette ki şuan da tercih ettiğimiz ekipmanlar ve bizlere mevrut kaynak hâlâ işin baş döndürücü başlangıcı. Ama bu başlangıcı, baş döndürücü da çabuk bir halde geride bırakacağımızı unutmayın. 30 sene önceki bir atari oynadığımızda televizyona 3-4 ayrı kablo ile bağlıyorduk, nice kablolar vardı. Şimdi oyunlar garip bir yere geldi. Mesela cep telefonlarımızdan üstelik bir konsol kalitesinde oyunlar oynayabiliyoruz. Metaverse'ün şuanki durumunu de anca düşünebiliriz. Zamanla kaynak kalitesi, rötar hızı ve benzer bir baş döndürücü aktif fiil gelişecek. Hatta gördüğümüz nesneler ile dek ettiğimiz nesneler ortada da melez bir etkileşimin olacağını düşünüyorum.”

Utku Şimşek
 

İLGİLİ HABER
Dünyada mutluluğu bulamayanların sayısal dünyası Metaverse Dünyada mutluluğu bulamayanların sayısal dünyası 'Metaverse'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler