USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Güçlerini birleştiren Şanlıurfalı kadınlar, tescili lezzetlerle Avrupa'ya açılacak

Güçlerini birleştiren Şanlıurfalı kadınlar, tescili lezzetlerle Avrupa'ya açılacak
16-10-2021 11:34
Şanlıurfa

Şanlıurfa'da dezavantajlı ve değişik dizge gruplarından hanımefendilerin birlikte araya gelmiş şekilde kurduğu kooperatifte hazırlanmakta bulunan tescilli ürünler, Avrupa sofralarını süsleyecek.

Kentte kestirmece 8 ay evvel TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. ve Eyyübiye Belediyesinin desteği ile değişik dizge gruplarına mensup 21 kadın birlikte araya gelmiş şekilde Urfa Agro Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu.

Ticaret Bakanlığının Kooperatiflerin Destek Programından (KOOP-DES) araba ve takım desteği düzlük kadınlar, Şanlıurfa Teknokentte kiraladıkları sınai mutfakta kentin tescilli ürünleri bulunan külünce, duygulandıran köfte, ağzı açık, ağzı yamuk, isot, isot reçeli, biber ve patlıcan kurutmalıkları kabil ürünleri uzvi ve sağlıklı birlikte ortamda üretmeye başladı.

Kısa müddette diyar içre nice kente ürünlerini gönderen kadınlar, mevrut derin arzu dair diyar dışı pazarına açılmaya hazırlanıyor.

"Kadınlarımızın elleri hakkıyla baş döndürücü lezzetli"

Urfa Agro Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, AA muhabirine, kentteki tescilli mamüllerin şimdi katıksız ve sağlıklı birlikte ortamda üretilmesi ve tüketiciye sunulması şartıyla birlikte araya geldiklerini söyledi.

Kadın dayanışması ve birlikteliğinin en güzel örneğini sergilemeye çalıştıklarını tamlayan Yazmacı, şöyleki konuştu:

"Şubat ayında kooperatifimizi kurduk. Kooperatif yerine Ticaret Bakanlığına başvurduk. KOOP-DES Programı kapsamında araba ve takım desteği almaya adalet kazandık.Teknokent bünyesindeki mutfağı kiralayarak ürünlerimizi üretmeye başladık. 21 kadınla kurduğumuz kooperatifimizde aralarında Suriyelilerin de bulunmuş oldu 10 dezavantajlı kadın çalışıyor. Bu sayımızı devir zamane 20'ye çıkarabiliyoruz. Daha evvel evlerinde bitirdikleri uzvi kuru gıdaların birlikte coğrafi ayraç almış ürünleri şimdi sağlıklı ortamda hazırlıyorlar. Şu anda isot, kuru patlıcan, dolmalık biber, isot reçeli, kuru domates ve biberin yanı tam açıklık sıcaklar dediğimiz, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek, duygulandıran köfte ve külünce kabil ürünlerini yapıyoruz. Asıl amacımız hanımefendilerin hem konuşu bölgede bununla beraber toplumsal bölgede güçlenmesini sağlamak. Kadınlarımızın elleri hakkıyla baş döndürücü lezzetli, bu ürünlerimizi yurtdışına göndermeye başlayacağız. Talepleri almaya başladık."

"Geleneksel şekilleri bilimle birleştiriyoruz"

Kooperatif üyesi besin mühendisi Aslı Melik de toy kurulmalarına karşın ürünlerinin derin arzu gördüğünü anlattı.

Üretimlerini yöreye ilgili mevsimsel ürünler ile sürdürdüklerini aktaran Melik, şunları kaydetti:

"Bizler daima ürünleri hijyenik, kenttin iklim kirliliğinde ırak birlikte bölgede güneşte kurutuyoruz. Çünkü hanımlarımız en güzel bilmiş bulunduğu anadan görme formül güneşte kurutma metodu. Bizler anadan görme metotları bilimle birleştirerek şimdi sağlıklı şimdi içimli birlikte mahsul ortaya koyuyoruz. Bunu yaparken azami besin değerlerini koruyarak yapıyoruz."

Ürünlerinde daim rutubet kontrolü yapıldığını dile getiren Melik, "Ürünlerimizi analizlere gönderiyoruz. Ham husus birinci sınıf olunca maruz ürünün de birinci sınıf olması mübrem oluyor. E-ticaret üstünde görüşmelerimizi yapmış olup ürünlerimizi E- tecim sayfalarında satıyoruz. Yoğun talepler alıyoruz. Gelen talepler dair tescilli ürünlerimizle diyar dışına açılmaya hazırlanıyoruz. Görüşmelerimizin sonuna geldik benzeyen birlikte vakitte diyar içerisine bulunduğu gibi, diyar dışına ürünlerimizi göndermeye başlıyoruz."

"Ekip ruhuyla çalışıyoruz"

Kooperatif üyesi Gülseren Kaplan ise senelerden buyana hanımefendilerin istihdam haricinde tutulduğuna ayraç ederek, kurulan kooperatifle ilkin dezavantajlı hanımefendilerin istihdamına ehemmiyet verdiklerini dile getirdi.

Kooperatif üretiminde etkin Emine Organ, hanımefendilerin kooperatifte istihdam edilmesinin semt düşüncesince önemine değinerek, "Arkadaşlarımızla kol ruhuyla çalışıyoruz. Daha evvel özlük evimizde yapıyorduk. Burası baş döndürücü değişik besin mühendisi eşliğinde yapıyoruz. Çok sağlıklı birlikte ortamda yapılıyor. Kurulan kooperatifle hanımlarımıza kalıp olduğumuzu düşünüyorum." ifadesini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler