USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Görme mânialı öğrenciler ışıksız dünyalarını müzikle aydınlatıyorlar

Şanlıurfa'da Haliliye Görme Engeliler İlk ve Ortaokulunda tahsil gören 22 öğrenci, seslendirdikleri türkülerle gönüllere dokunuyor.

Görme mânialı öğrenciler ışıksız dünyalarını müzikle aydınlatıyorlar
03-12-2021 12:49
Şanlıurfa

Okulun plastik sanatlar öğretmeni Yasemin Al ile müzik öğretmeni Erdal Çap, koro peydahlamak düşüncesince müziğe meraklı, yaşları 10 ila 15 arasındaki 22 öğrenciyi ortak araya getirdi.

Yaklaşık ortak maaş eğitimin arkası sıra darbuka, putrel ve savma kabil müzik aletlerini çalmayı öğrenen görme özürlü öğrenciler, birbirinden dobra eserleri seslendirerek ışıksız dünyalarını müzikle aydınlatıyor.

Okul Müdürü Vahdettin Dilek, AA muhabirine, görme engellilere müteveccih evren genelinde geçerli terbiye modellerini okullarında da uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de görme engelliler dair manken okul olabilmek düşüncesince düzentileme yürüttüklerini tamlayan Dilek, şöyleki bitmeme etti:

"Okulumuzda ilkin ve ortaokulda terbiye meydan 85 öğrencimiz mevcut. Onlara devletimizin sağlamış bulunduğu halis muhlis olanakları sunmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz zatî becerileri kazanırken dikkat duydukları alanlara da yönlendiriyoruz. Okulumuzun öğretmenleri Yasemin Al ile müzik öğretmeni Erdal Çap koro kurmaya değişmeyen verince tığ de kendilerine dayanak noktası verdik. Müzik, öğrencilerimizi aşırı müspet etkiliyor. Müzikle baş başa öğrencilerin okula ilgilisi de artı. Öğrencilerimiz göremiyor ancak sema hisleri henüz aşırı çıpa bu da müziğe bulunan ilgilerini artırıyor. Eğitimlerini bir aşırı devir müzik eşliğinde yapıyorlar."

"Öğrencilerimiz konserler hasretmek istiyor"

Görsel Sanatlar Öğretmeni Yasemin Al ise öğrencilerini yaşama alıştırmak düşüncesince halis muhlis öğretmenlerin cansiparane çalıştığını belirtti.

Öğrencilerin görme engellerini sema duyusuyla kapattığını özetleyen Al, "Öğrencilerimiz sema hisleri aşırı kuvvetli, müzik onlar düşüncesince elzem ortak unsur. İstiyoruz ki çocuklarımız rastgele sonsuz müzikle büyüsün. Çünkü müzik ruha yapışık uzlaşma bulunduğu düşüncesince kollar da bu bölgede menfaatlerini anlatım edebiliyor. Bunun indinde müzikle baş başa plastik sanatlar da evlatların görme engellerini kapatabiliyor. Bu da onlar düşüncesince yaşamın elzem ortak sahasına dönüşüyor. Ailelerden talebimiz öğrencilerini sanattan ırak yetiştirmesinler. Çünkü onların ruhlarını aydınlatıyor." dedi.

Al, müzikle açtıkları bu sektörü fırsata çevirdiklerini anlatarak laflarını şöyleki sürdürdü:

"Çocuklarımız rastgele sonsuz sanatla iç içe yaşa zira menfaatlerini anlatım edebildikleri görkemli ortak alan. Okulumuzda kestirmece ortak ay ilkin kurduğumuz koromuzla öğrencilerimiz aşırı dobra şeyler kazandı, kabiliyetlerini geliştirdiler. Öğrencilerimiz site genelinde okullarda düzenlenecek ayrımlı etkinliklerde oyunluk takanak inşallah. Öğrencilerimiz aşırı heyecanlı. Müzik dalında menfaatlerini az buçuk henüz geliştirip abuhava genelinde konserler hasretmek istiyoruz. Biz eğitimciler de evlatlarımızın hayalleri düşüncesince efor harcıyoruz."

Müzik öğretmeni Erdal Çap ise görme özürlü evlatları tanıdıkça öğretmenliği ve müziği henüz da aşırı sevmeye başladığını belirterek "Çocukların bahtiyar bulunduğunu değerlendirmek onlardan aşırı beni bahtiyar ediyor. Benim düşüncesince onların mutluluğu rastgele şeye bedel. Çocuklar müziğe aşırı istekli onlarla aşırı dobra işler hazırlamaya çalışıyoruz. İnşallah DOĞRU sürede sesimizi halis muhlis ülkeye duyururuz." niteleyerek konuştu.

"Üzüntülerimi liet söyleyerek unutuyorum"

Görme özürlü 15 yaşındaki Hatice Demir ise müziği aşırı sevdiğini, müzikle ışıksız dünyasının aydınlandığını söyledi.

Hayalinin elleme ortak müzik öğretmeni iktisap etmek bulunduğunu anlatım fail Demir, "Kardeşim ve ego koroda olduğumuz düşüncesince aşırı mutluyuz. Dünyayı görmüyoruz ancak duyuyoruz. Hayalim, gittikçe elleme ortak müzik öğretmeni olmak. Bu hayalimi gerçekleştireceğime inanıyorum. Bazen dünyayı görmediğim düşüncesince aşırı üzülüyorum. Üzüntümü de liet söyleyerek unutuyorum. Bize dayanak noktası çıktıkları sürece halis muhlis engelleri aşacağımıza inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Görme özürlü 14 yaşındaki Hacer Demir de müziği aşırı sevdiğini, barajını müzikle unuttuğunu anlatım etti.

Görme özürlü Seydi Çoban da müziği aşırı sevdiğini dile getirerek "Müzikle hayatım değişti. Müzik benim vazgeçilmezim. Müzikle uğraştığımda görmediğimi hissetmiyorum. Evde bana sesiz ol diyorlar ancak onları dinlemiyorum. Müzikle kendimi anlatım edebiliyorum. Her şeye taannüt müziğimden vazgeçmiyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler