USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Görme engelli avukat, noterde tanık zorunluluğu düzenlemesinin iptali düşüncesince değişmeyen bekliyor

Görme engellilerin "noter işlemlerinde dü tanık bulundurması zorunluluğu"nun iptali düşüncesince Danıştaya başvuran avukat Müjgan Bilgen Özen, TİHEK'in düzenlemeye bağlı "ayrımcılık yasağının ihlali" kararının bedel olmasını istiyor.

Görme engelli avukat, noterde tanık zorunluluğu düzenlemesinin iptali düşüncesince değişmeyen bekliyor
21-08-2022 13:05
İzmir

Başvurusu üstünde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumundan (TİHEK), "görme engellilerin noterlik işlemleri esnasında dü tanık bulundurma zorunluluğu"nun "ayrımcılık yasağının ihlali" sayılmasına bağlı değişmeyen meydan kör avukat, düzenlemenin iptali düşüncesince Danıştaydan da değişmeyen bekliyor.

İzmir'de canlı ortak bebek anası avukat Müjgan Bilgen Özen, AA muhabirine, ahali ortada "tavuk karası" kendisine aşina kırıklık zımnında 25 yaşlarında görme yetisini ağız ağıza yitirdiğini söyledi.

Eşinin de kendisi kabilinden kör ve avukat bulunduğunu dile getiren Özen, 23 yılı geride bıraktığı mesleğini yaparken ortak taraftan da engellilerin haklarının geliştirilmesi ve ayrımcılığa uğramamaları düşüncesince çırçıplak maşer kurumlarında icraat yaptığını anlatım etti.

Özen, vekalet özgülemek düşüncesince 2019'da gittiği noterde işleminin, Türkiye Noterler Birliğinin 21 Mart 2014 günlü genelgesinde toprak meydan ve hala pratikte bulunan "görme engellilerin noterlik işlemleri esnasında dü tanık bulundurma zorunluluğu" zımnında yapılmadığını aktararak, uygulamayı itibar engelleyen bulmuş bulunduğu düşüncesince mevzuyu TİHEK'e taşıdığını dile getirdi.

Uygulamayı "ayrımcılık yasağının ihlali" sayan TİHEK'in misal ortak değişmeyen aldığını vurgulayan Özen, "Bu değişmeyen engelliler düşüncesince aşkın ehemmiyetli olacak. Sadece noterlik işlemleriyle ilgilendiren değil. Engelli bireylerin ayrımcılığa uğradığını tanıtlamak aşkın zor. Bu konkre ortak değişmeyen ve bedel niteliğinde. Bu bedel olacak. Aynı ayrımcılığı canlı tamamı görme engelliler, TİHEK'e başvurduğunda gelişigüzel seferinde 40 bin liralık kabilinden ukubet çıkacak." dedi.

İlgili genelgenin iptali düşüncesince Danıştaya başvurduğunu özetleyen Özen, "Bu davada da TİHEK'in neticesinde aşkın ehemmiyetli ortak tanık ayrıcalığı taşıyor." ifadelerini kullandı.

Müjgan Bilgen Özen, noterdeki uygulamanın görme engelliler düşüncesince itibar engelleyen bulunduğunu kaydederek, "Yaşamınızı onurunuzla kazanmışsınız, eğitilmişsiniz ve saygınlığınız var; size ihtimal de beşinci sınıf mezunu sıfır ortak insan kıraat yemeni biliyor niteleyerek şehadet yapacak. Bütün eğitimleriniz, ihtimal müderris olmanız, hukukçu olmanız tek işe yaramıyor tümüyle görmemenizden dolayı... Çok itibar engelleyen ortak şey." niteleyerek konuştu.

"Uygulamada ağırbaşlı sorunlarımız var"

Öğrencilik döneminden buyana engelli hakları düşüncesince mücadelede toprak aldığını vurgulayan Özen, şunları söyledi:

"Engellilerin muammer bulunduğu en ehemmiyetli dü sorun; ayrımcılık ve erişilebilirlik sorunu. Uygulama yönünde aşkın ağırbaşlı sorunlarımız var. Çünkü 'Engelliler gelişigüzel daim korunmaya, bakıma muhtaçtır' algısı bin senelerdir şahısların zihnine kazındığı düşüncesince bu önyargılarla da uğraş etmemiz gerekiyor."

TİHEK kararı

Avukat Müjgan Bilgen Özen'in meydana getirdiği müracaat neticesinde TİHEK çeşidinden tahsil edilen kararda, görme engellilere noterde tanık bulundurma zorunluluğu, "ayrımcılık yasağının ihlali" sayılmıştı.

Kararda muhataplar bulunan Türkiye Noterler Birliği ile ilgilendiren noterlik üstünde 40 biner liralık yönetsel dünyalık cezasına hükmedilmiş ve şu ifadelere toprak verilmişti:

"Önemli bulunan husus, engelli bireylerin 'birer acıma nesnesi' değil öz yaşamları üstünde değişmeyen sahibi doğruluk özneleri olduklarının anlaşılması gerektiğidir. Görme engellilerin Braille alfabesi haricinde kıraat olanağına erbap sıfır şahıslar kendisine değerlendirilmeleri, bire ortak sürede durum sakatlık içermektedir. Noterlerde gerçekleştirecekleri kombinezon şeklindeki işlemlerde dü tanık nezdinde iş yapılmasının mecburi tutulması uygulamasının, görme engellilere müteveccih değişik muamelenin sebebi bulunduğu açıktır. Uygulamanın, kıraat yemeni bilen, imza atabilen görme engellilere müteveccih değişik muamelenin akıllıca ve yasal ortak nedene dayanmadığı, değişik muameleye editör tutulan kör bireye baş döndürücü ve olağanın ötesinde ortak sıkıntı yüklediğinden akreditasyon ilkesinin ve ayrımcılık yasağının ihlal edilmiş bulunduğu kanaatine varılmıştır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler