USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gençler kodlama öğrenerek yazılım sektöründe istihdamın parçası olabilir

Kodluyoruz'un Program Direktörü Uygun, "OECD verileri, Türkiye'de yazılım sektöründe birlikte faiz oranı bulunduğunu ve burada gailesiz istihdamın faziletkâr olabileceğini ortaya koyuyor. Gençler, kodlama öğrenerek bu istihdamın birlikte parçası olabilir." dedi.

Gençler kodlama öğrenerek yazılım sektöründe istihdamın parçası olabilir
13-10-2021 13:16
İstanbul

Türkiye’de uygulayım bilimi sektöründe kabiliyet açığını kapatmayı hedefleyen içtimai adım Kodluyoruz'un Program Direktörü Gizem Uygun, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, yazılım sektörünün, öbür sektörlerle karşılaştırıldığında güre nüfusun istihdam edilebileceği sektörler ortada önce sıralarda arazi aldığını söyledi.

Uygun, "OECD verilerine göre, 2016 senesinde Türkiye'de enformatik teknolojileri uzmanlarının hep istihdam içerisindeki oranı yüzdelik 1,06 düzeyinde. Bu nicelik OECD devletlerinde averaj yüzdelik 3,64. Bu veriler, Türkiye'de yazılım sektöründe müşterek nema oranı bulunduğunu ve burada güre istihdamın efdal olabileceğini ortaya koyuyor. Gençler, kodlama öğrenerek bu istihdamın müşterek parçası olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kodluyoruz olarak, 2016 senesinde Türkiye’de uygulayım bilimi şirketlerinin talepleri ve dünkü izinli öğrencilerin yetkinliklerinin arasındaki farkı bloke etmek düşüncesince çalışmalara başladıklarını tamlayan Uygun, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımızın arasında; yazılım dalında kariyer hedefleyen gençlere, bu sahanın en baş döndürücü gerekseme duyduğu bölgelerde dip ve iş talip bootcamp dediğimiz parasız yazılım eğitimleri; hâlâ müşterek tomar gence iktiran etmek düşüncesince Patika.dev ve Microsoft teşrikimesai ile yürüttüğümüz işe yerleşme odaklı online yazılım eğitimlerinin online sınıflarla ve mentorlar ile desteklenerek yürütülmüş olduğu Kodla Dönüştürelim projesi; Harvard'ın hayvan yazılıma antre eğitimi bulunan CS50'nin Türkçeleştirilmesi ve ilkokul, rüştiye ve ortaöğretim öğrencileri ile çalıştığımız Kodluyoruz Junior projelerimiz bulunuyor. Discord platformu üstünde arazi düzlük Kodluyoruz sunucumuzda 11 binden müşterek tomar üyemizle Türkiye’nin en şişman yazılım topluluklarından birine sahibiz."

"Eğitimlere eklenmek düşüncesince mühendislik yada enformatik bölümlerinden kazanmak gerekmiyor"

Uygun, 2016'dan buyana 20’den müşterek tomar kentte 100'den müşterek tomar bootcamp ile 2 binden müşterek tomar mezuna ulaştıklarını aktararak, bootcamplerden kalburüstü müşterek biçimde izinli bulunan öğrencilerin yüzdelik 60'ının izinli olduktan ahir 3 ay içinde iş bulabildiğini dile getirdi.

Bu icraat sırasında çıkarlarını destekleyen nice büyüklenme ve kuruluşla çalıştıklarını özetleyen Uygun, "Birlikte çalıştığımız firmalar ortada Microsoft, Birleşmiş Milletler, EMPower Foundation, BSH, ayrışık belediyeler ve kalkınma ajansları bulunuyor. Bununla beraberce aralarında Trendyol, Yemek Sepeti kabilinden firmaların de bulunmuş olduğu 250'den müşterek tomar yazılım sektöründeki şirketten oluşan enli müşterek ağımız da bulunuyor." niteleyerek konuştu.

Uygun, Kodluyoruz eğitimlerine eklenmek düşüncesince mühendislik yada enformatik bölümlerinden olmanın gerekmediğine ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sosyal ilimler kabilinden yazılımdan enikonu ırak bölgelerde eğitimlerini almış, fakat yazılıma hevesi efdal bulunan nice mezunumuz mevcut ve yazılım sektöründeki kariyerlerinde sakıncasız adımlarla ilerliyorlar. Lisansını Felsefe kısmı üstüne tamamlayan, yazılıma hevesi bulunan ve kariyerini bu yönde ilerletmek talip müşterek eş öğrencimiz katılmış olduğu Kodluyoruz Front-End Geliştirme Bootcamp’inden izinli olduktan sonraları yazılım sektöründe işe başladı ve şu an Front-End Geliştirici kendisine kariyerine bitmeme ediyor."

"Türkiye'de eş yazılımcı oranı yüzdelik 11,8"

Kodluyoruz düşüncesince eş yazılımcıların sektörde mevcut olabilmesini sağlamanın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Uygun, uygulayım bilimi ve başta yazılım dalında eş sayısının baş döndürücü az bulunduğunu tabir etti.

Uygun, TalentGrid'in 2021'de yayınladığı "TR Yazılımda Kadın" tutanağına göre, Türkiye'de eş yazılımcı oranının yüzdelik 11,8 olduğuna dikkati çekerek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Düzenlediğimiz bootcamplerde derslik mevcudunu yüzdelik 50 koca yüzdelik 50 eş kendisine seçmeye hizmet gösteriyoruz, şu anne denli gerçekleştirdiğimiz bootcamplerimizde bu nicelik yüzdelik 45'te. Kadın yazılımcıların oranının devletimizde bu denli az olmasında önyargıların şişman görevi bulunduğunu görüyoruz. Bu önyargılar ıvır zıvır yaşlardan itibaren kız evlatlarının yazılıma erinç ilgileri yada kabiliyetleri olsa da bu yolu seçmelerinin uğrunda bariyerler oluşturuyor.

Kodluyoruz Junior kendisine ilkokul, rüştiye ve ortaöğretim seviyesindeki eğitimlerimiz ile yazılım dalında becerikli ve ilgilendiren kız çocuklarına ve güre hanımlara bu kariyer yolunun onlar düşüncesince de açıkça ve temiz müşterek kere bulunduğunu gösteriyoruz. Bunun haricinde, eş gösteriş modellerinin bu önyargıları herhangi müşterek gözyaşı grubunda gedmek düşüncesince ehemmiyetli olduğuna inanıyoruz ve öğrencilerimiz ile dalında kalburüstü eş yazılımcıları ayrışık etkinliklerimiz ile buluşturuyoruz. Kodlamaya nazarıitibar duyan herkesi Kodluyoruz ailesine eklenmek neredeyse web sitemize ve Discord sunucumuza bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler