USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Genç araştırı görevlisi kullanılmamış atığı hayat biçimi biçimine getirdi

Trabzon'da 27 yaşındaki İrem Karadeniz, mekân kirliliğinin önüne devrolmak ve israfı karşılamak düşüncesince kısaca 5 aydır bakir atılan prensibiyle hayatını sürdürüyor.

Genç araştırı görevlisi kullanılmamış atığı hayat biçimi biçimine getirdi
28-07-2022 14:05
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü araştırı görevlisi İrem Karadeniz, izlediği ortak videodan etkilenerek tahminî 5 ay ilk bakir atılan ilkesini hayat biçimi durumuna getirdi.

İhtiyacı haricinde alım satım yapmayan, poşet, plastik, kağıt kullanmayan, besin ve mertlik üzere günce esas gereksinimlerini belirgin mahsul satan yerlerden, indinde götürmüş olduğu çaput torbalar ve cıncık kaplarda satın meydan Karadeniz, evimizdeki aşındırmak artıklarını da uzvi gübreye dönüştürüyor.

Restorana yahut kafeye gittiğinde istisnai ahval haricinde kağıt, peçete, pipet, karton bardak kullanmayan Karadeniz'in evinden bu süreçte çabucak 4 plastik damacana kapağı ve jelatinleri, ortak maske, biraz giysi etiketi, ipi ve biraz zerre kağıt parçası çıktı.

Karadeniz, ferdî adına başladığı mücadelesini maşeri boyuta taşıyarak mekân kirliğinin ve israfın önüne geçmeyi amaçlıyor.

"Tek kullanımlık ürünleri ve ambalajlanmış ürünleri hayatımdan çıkardım"

Karadeniz, AA muhabirine, küçüklüğünden itibaren annesinin kendisini çevreye erinç duygun ve kırılan yetiştirdiğini belirterek, 5 sene ilk internette izlediği ortak içtimai iletişim araçları fenomeninin videosundan sonraları çevreye erinç mevcud farkındalığını eyleme geçirmeye değişmeyen verdiğini söyledi.

İlk adına paketli mahsul tüketimini ağır miktarda azalttığını, ağılı muhtevalı kimyasalları bırakma etmeye başladığını, 4 aydır da uğur boncuğu plastik muhtevalı mahsul satın almadığını dile getiren Karadeniz, "Kağıt kullanımını da müsriflik mümteni derecede, şişman seviyede azalttım, lüzum tanıdık hallerde kullanıyorum. Çok ortak tomar kağıt, plastik üzere biricik kullanımlık ürünleri ve ambalajlanmış ürünleri hayatımdan çıkardım. Market alışverişim sınırlı oldu. Onun adına ayrımlı metodları bulunan belirgin satılan ürünleri yeğleme etmeye başladım." niteleyerek konuştu.

Gıda ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince ilk alacaklarını listelediğini, sonraları satın alacaklarına uyarınca transfer gereçleri hazırladığını özetleyen Karadeniz, şu şekilde bitmeme etti:

"Kendi torbalarım var, babamla dikmiştik. O torbalarla mobilyasız tahıllar, kazanç üzere şeyleri alıyorum. Metal yahut cıncık bulunan kapları et, zeytin, peynir üzere ürünleri kabul etmek düşüncesince yanımda götürüyorum. Markete yahut belde gittiğimde biricik kullanımlık mahsul kullanmadığımı, ürünü öz kaplarıma kabul etmek istediğimi söylüyorum. Onlar da bana yamak oluyorlar. Açık satılan hububat ürünlerini de öz kaplarıma koyuyorum. Bu manada müspet tepkiler alıyorum esnaftan. Alışveriş boyutunun beraberinde zatî mertlik ürünleri boyutu da var. Bu bölgede gene plastik bulunan ürünleri kullanmıyorum. Katı şampuan kullanıyorum, sert deodorant kullanıyorum, tablet diş macunları kullanıyorum. Makyaj paklamak düşüncesince cıncık kavanozlarda satılan makyaj tasfiye suları var. Makyaj materyali adına da kırılan bulunan üreticilerin geliştirdiği, baştan kullanılabilir mahsul ve ambalajları kullanıyorum."

Karadeniz, biricik yaşamış olduğu evinde mutfakta kullandığı aşındırmak malzemeleri ve artıklarını da değerlendirdiğini aktararak, bu atıkları da ortak helke içinde kompost yöntemiyle uzvi gübreye dönüştürdüğünü kaydetti.

Kıyafet ihtiyacını karşılarken de baş döndürücü kırılan davrandığını vurgulayan Karadeniz, giysi alırken pamuklu yahut keten bulunmasına ve plastik içermemesine uyanıklık ettiğini, eskiyen yahut yıpranan giysileri beze, torbaya dönüştürdüğünü söyledi.

"Keyif aldığım ortak proses bu, ego mutluyum"

Kendisine "böyle yaşamda olmak baş döndürücü zor" diyenler bulunduğunu fakat bu zorluğu ortak bariyer değil, olayın ortak parçası adına gördüğünü tamlayan Karadeniz, "O ağırlık beni yıldıran değil tersine motive fail ortak bilinçlilik oluyor. 'Her şeyin ortak zorluğu var.' niteleyerek bakıyorum. Zor olanı ısınmak önemli. Bu iradeye sahibim. Keyif aldığım ortak proses bu, ego mutluyum." dedi.

Karadeniz, yaptığının güç bulunduğunu dile getirenlerin beraberinde kendisini destekleyenlerin de bulunduğunu özetleyen Karadeniz, duygularını şu şekilde aktardı:

"İç huzurum baş döndürücü elan iyi, baş döndürücü gani hissediyorum. Evden ortak çöpün çıkmıyor olması baş döndürücü şen hissettiriyor. Çöp sonuçta, kirli, pis, tamamı duyulara seslenme eder. Onlar olmayınca elan şen ve engellenmeyen hissediyorum. Ben de gerçekte 5 ay ilk haftada beş altı torba, arada sırada günce ortak husye gübür çıkarabiliyordum lakin demincek o namevcut ve baş döndürücü rahatım. Herkes mahsus oranda, benim derece olmasa da ortak şeylerini azaltıp çıkarlarını değiştirebilirler. Çöp çıkaranlara kızmıyorum. Bunun bilincinde olup eyleme çevirmek değerli oluyor. Eyleme dönüştürenleri görür görmez elan bahtiyar oluyorum."

Bu bölgede ortak şeyler gerçekleştirmek isteyenlere de tavsiyelerde mevcut Karadeniz, her insanın maksadıyla küçük dokunuşlarla başlayabileceğini, günce yaşamda kamış kullanımını bırakabileceklerini, er bezi kullanımını sınırlandırabileceklerini, banyoda ve mutfakta kaba lifi kullanabileceklerini, su düşüncesince de cıncık şişe yahut kırba yeğleme edebileceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler