USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gelidonya Feneri turistlerin de yol uğrağı noktayı oldu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde toprak meydan ve 1936'dan bu yana denizcilere enerji markajcı Akdeniz'in mürşit fenerlerinden Gelidonya, alana mevrut turistlerin yol uğrağı noktaları ortada toprak alıyor.

Gelidonya Feneri turistlerin de yol uğrağı noktayı oldu
28-10-2021 13:14
Antalya

Taşlık Burnu'nda zamanı Likya Yolu'nda mevcut Gelidonya Feneri, Türkiye kıyılarının en faziletkâr fenerlerinden birisi olma hususi durumunu taşıyor. Gelidonya yahut resmi adıyla Taşlıkburnu Feneri, denizden kestirmece 227 m. yükseklikte ve 3 kilometre içeride bulunuyor.

Beydağları Sahil Milli Parkı içerisinde pelit kayalıklar üstünde mensur edilen fenere erişim bahir eliyle ve ya izlek yoldan dü kilometre yürüyüşle sağlanıyor.

Akdeniz'in çam, kekik ve adaçayı ıtri ormanıyla gömgök suları ortada artan Gelidonya Feneri, manzarasıyla da dikkati çekiyor. Fenere iktiran etmek düşüncesince izlek yoldan ilerleyici turistler, sonbaharın renkleri arasında, tabiatın içre volta fırsatı buluyor.

Rusya, Ukrayna, Almanya ilkin peyda etmek neredeyse değişik ülkelerden mevrut turistler, fenerin bulunmuş olduğu alana çıkarak bıkılmayan manzarayı seyrediyor. Tur kafilelerinin de geldiği bölgeye, dinlenme kampı faaliyetlerinde mevcut dağcılar da uyanıklık gösteriyor.

Rusya'dan mevrut Viktorina Galine, AA muhabirine, benzeri ve dü çocuğuyla Antalya'ya tatile geldiğini, doğayı ve zamanı mekanları sevdiğini söyledi.

Gelidonya Feneri'ni toplumsal medyada gördüğünü tamlayan Galine, "Arkadaşlarımızla barhana biçiminde geldik. Harika ortak yer. Doğası baş döndürücü güzel." dedi.

"İlgi derin olunca o alanda cilt dinlenme kampı alanları oluştu"

Mavikent Mahalle Muhtarı Adem Karataç da Gelidonya Feneri'ne alakanın değme sabık tarih arttığını, derin ziyaretçiyle karşılaştıklarını tabir etti.

Fenerin içre sarnıçların olduğunu vurgulayan Karataç, baş döndürücü vaktiyle rahmet suyunun sarnıçlarda biriktirilerek içildiğini belirtti.

Ziyaretçilerin doğada iyi devir geçirdiğini aktaran Karataç, şunları kaydetti:

"Yazın yoğundu, kışın da derin oluyor. Fener, değme vakit derin ziyaretçi alıyor. İlk yağmurla çimler, laleler çıkıyor. Sonbaharda değişik renge bürünüyor. Gelidonya Feneri'nin popülerliği arttı, bundan sonra ünlü oldu. Ziyaret fail toplumsal medyadan paylaşıyor, gören geliyor. Turistler derin uyanıklık gösteriyor fakat Türkiye'nin değme alanından de öğrenciler geliyor. Bölgede kimi diziler de çekiliyor. alaka derin olunca o alanda cilt dinlenme kampı alanları oluştu. Turizme de ehemmiyetli ulama sağlıyor."

Gelidonya Feneri

1934'te yapımına başlanan ve 1936'da faaliyete sabık Fener, Türkiye kıyılarında en yükseğe konumlanmış bahir feneri yerine biliniyor. İlk yapıldığında doğal gürültü yağı lambası yağı yağıyla etkin fener, bu zamanlarda tarih enerjisi sistemiyle çalışıyor. Fener, Gelidonya Burnu, Taşlık Burnu ve Kırlangıç Burnu kabil degaje ortak alana işlev veriyor.

Gelidonya Feneri'nin uğrunda mevcut ilkokul adalar, evren denizcilik tarihinin en ehemmiyetli batıklarından bildirme edilen ortak tecim gemisi batığına da ev sahipliği yapıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler