USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Geleceğin askeri" toy ulusal teknolojilerle donatıldı

Türk defans sanayisi içerisinde yenilikçi teknolojilerin ortak araya getirilmesiyle açılan "geleceğin askeri" konseptine toy ulusal teknolojiler kazandırıldı.

03-09-2022 13:04
Samsun

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

Festivalde sergilenen mahsulat ortada "geleceğin askerinin kılavuz kaptan modeli" de toprak alıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda hesaplı ve Türk mühendislerin imzasını haiz "Pasif Dış İskelet Sistemi" ile BİTES Savunma'nın Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK) ortak araya getirildi.

Yenilikçi dü sistemin ortak araya gelmesi, "geleceğin askerinin" teknolojik dönüşümünde kılavuz kaptan ortak etap adına görülüyor.

Pasif Dış İskelet Sistemi ile askerlerin üstlerine insanoğlu vücuduna akıllıca düşünülmüş mekanik ortak dış iskelet giydiriliyor. Dış iskelet, operasyona giderken biricik asker çeşidinden gerekseme duyulan, balistik yelek, silah, endam çantası kabilinden ciddi yükleri rahatlıkla taşımaya asistan oluyor. Sistemin mekanik yapısı yardımıyla eşya direkt yere aktarılıyor ve asker üstünde henüz az ciddilik hissediyor.

"Geleceğin askerleri" düşüncesince tasarlanan ve giyilebilir teknolojilerle donatılan ATOK sisteminde ise artırılmış asıl (AR) gözlüğü, esenlik sensörü, zeki dizi film saati, hareketli cihaz, alıngan konuş sensörü ile zırhlı anahtar üstünde sakıncasız ağ sunucuları, peyk danışma ve kapalı-ağ LTE danışma sistemi toprak alıyor. ATOK Sistemi, geniş-bant, elektronik savaş mevzun tamamı telsiz aileleriyle çalışabilme yeteneğine erbap bulunuyor.

İHA ve insiyak görüntüleri de timdeki personele sunulacak

BİTES Hava Savunma ve Bilgi Sistemleri Programlar Direktörü Metin Döner, AA muhabirine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı kontratıyla projeye 2020 senesinde başladıklarını ve Aralık 2021'de sistemi tasdik ettiklerini söyledi. hususi Kuvvetler ve Jandarma hususi Harekat Birlikleri çeşidinden sistemin sahada imtihan edildiğini ve nitelikli bir duruma geldiğini tamlayan Döner, acemi kullanıcılar düşüncesince sözleşmeler imza etmek az daha olduklarını bildirdi.

Döner, düzene acemi yetenekler kazandırdıklarına dikkati çekerek, şu biçimde konuştu:

"Sistemle, İHA'dan mevrut peyk verileri dizi eylem timi ortamında paylaşılabilecek. Bu, ehemmiyetli ortak kabiliyet. ATOK özlük hususi harekat dalında ve tanımladığı hususi danışma ağıyla tim ortamında durumsal farkındalığı artırıp, arkadaş bütünlük takibini en fevk seviyeye çıkartıyor. Bu mevzuda en ehemmiyetli paydaşlarımızdan birisi Ulak Haberleşmenin sağlamış bulunduğu Ulak Network'ü. Biz de giyilebilir teknolojilerle kablosuz ve sakıncasız haberleşmeyi sahada hususi birliklerin kullanımına sunuyoruz. İHA'lardan tahsil edilen verilerin harekat sahasında enstantane fotoğraf paylaşımının ehemmiyetli olması nedeniyle bu verileri, görüntüleri alıp tim ortamında paylaşmayı belkili bir duruma getirdik. Bir yetenek henüz ekledik ATOK'a. Yer radarlarından aldığımız verileri ATOK ile bütünleşmiş ederek macun ekranında gösterebildik. Bu da ehemmiyetli ortak kabiliyet. Burada esasen anti dron sistemleriyle ATOK'u bütünleşmiş bir duruma getirmiş olduk. Bir yerde birliğimize gönül rahatlığı akın yapan, yıldırma oluşturabilecek dronları belirleme yazar ATOK'ta yıldırma adına gösterebiliyoruz."

Mehmetçiğin yükü "dış iskeletle" azalacak

İnteract Teknoloji Genel Müdürü Volkan Patoğlu da Teknopark İstanbul'da ortak start-up şirketi adına çalışkanlık gösterdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Pasif Dış İskelet Sistemi geliştirdiklerini tabir fail Patoğlu, düzene bağlı şu bilgiyi verdi:

"Askerlerin sahaya intikali esnasında sırtlarında endam çantası, polat yelek, cephane kabilinden 40 kilograma benzeyen eşya taşımaları gerekiyor. Sistemimiz bu 40 kilogramlık iyon yüzdelik 80'ini yere aktararak askeri personelin 8 kilo kabilinden ortak eşya hissetmesini sağlıyor. Bu sayede hem askeri personelin dayanıklılığını artırıyoruz bununla beraber personelin tekrarlanmış adına bu yüke verilen kalmasından ötürü sakatlanmasının önüne geçiyoruz. Sistem ergonomik, askerin hareketlerini nazar boncuğu biçimde engellemiyor. Jandarma hususi Kuvvetler çeşidinden ortalık testleri yapıldı. Proje haziran kocaoğlan bakımından tamamlandı. İlk siparişlerimize müteveccih anlaşma aşamasındayız. Sistemin özlük ağırlığı 7 kilogram. Şu anda dünyada bu alandaki en ferah ve müsait sistem. Yüzde 90 evcil ve millilik oranına sahip. Herhangi ortak biçimde erke kaynağına gerekseme duymuyor. Tamamen pasif bulunduğu düşüncesince gelişigüzel ayrışık sahada, geçiş ve görevde kullanılabiliyor."

Pasif dış iskeletin önceki örnekleri kullanıcılara sunulurken benzeyen sürede çoklu adetlerde teslimatlara başlanması düşüncesince tedarik yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler