USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gazze'de dü kız karındaş 'ikinci el' ile hem bütçelerine bununla beraber çevreye yardım sağlamay

Nusayrat sığınmacı kampında canlı Emel ile Nida el-Hatip isminde sanlı kardeşler, çevreyi giysi imalatı atıklarından ve fazlalıklarından himaye hedefiyle başlattıkları plan kapsamında ikinci el ürünleri toplayıp satışa sunuyor.

Gazze'de dü kız karındaş 'ikinci el' ile hem bütçelerine bununla beraber çevreye yardım sağlamay
06-11-2021 14:04
Gazze

İki Filistinli kız karındaş Emel (22) ve Nida (20) el-Hatib, kuşatma altındaki Gazze'de kullanılmış, gerekseme ilavesi ikinci el giysileri ekonomiye kazandırarak hem bütçelerine ulama sağlamaktadır hem de çevreye katkıda bulunuyor.

Gazze Şeridi'nin merkezinde mevcut Nusayrat sığınmacı kampındaki evlerinde satacakları elbiselerin fotoğraflarını oluşturdukları acemi stüdyoda çekici kız kardeşler, bu ürünleri "Yeşil Dolap" isimli sanlı içtimai iletişim araçları hesapları üstünden satarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Emel Hatib, yürüttükleri projenin asliye yerine çevreyi giyit imalatı atıklarından ve fazlalıklarından korumayı hedeflediğini söyledi.

Giysi istihsal döneminin yakınlarda ve istihsal tesislerinde etkin işçiler üstünde aksi birlikte tesiri bulunduğunu tamlayan Hatib, "Giysiler, bozulmayan kumaştan yapılır ve dokunca görmesi yerinde bu çeşit kumaşlar toprağın tahribatına kez açıyor ve iklimi de çevreyi de ehemmiyetli seviyede aksi etkiliyor." halinde konuştu.

Giyime bulunan alakanın artmasının, kıyafet istihsal fabrikalarında derinliğine saatler süresince ceninisakıt fiyatlarla etkin işçilere meydana getirilen adaletsizliğin de artmasına illet bulunduğunu tabir fail Hatib, projenin toptan ve açık ölçekte uygulanması halinde, hem gerekseme ilavesi üretimin hem de çalışma sömürüsünün azalacağına ayraç etti.

İkinci el elbise düşüncesi hepsi dünyada yaygınlaşıyor

Hatib, "Kullanılmış kıyafet kazanma fikri, kıyafet üretiminin ve artığının çevreye verdiği ziyanı ve tehlikeleri algı fail ecnebi ülkelerde, ilkin Avrupa vatanlarında revaçta." ifadelerini kullandı.

Üniversiteler arasındaki düet bilimsel nitelikli değiş programlarıyla şimdi önceki İtalya'ya gezi ettiğini ve orada bu fikrin popülaritesini ayırt ettiğini özetleyen Emel Hatib, İtalyanların çıkma giysi, möble yahut aletleri satın almaya arzu gösterdiğini söyledi.

Bu sırada, çıkma kıyafet ve aletleri satın edinmeyi alışkınlık edinen Hatib, Gazze topluluğunda da bu düşüncesi yaygınlaştırmayı ağırbaşlı halde düşündüğünü vurguladı.

Hatip, Gazze'deki giysileri çevrimiçi birlikte halde satışa sunmadan önce, kullanmakta olanları bu projenin önemi kendince eğitmeye ve topluluğun “klişelerini değiştirmeye” çalıştıklarını söyledi.

"İnsanları cemaat oldukları, fakat gerekseme duymadıkları ve kullanmadıkları ve ayrımsız sürede dolaplarında toprak şamil giysileri bey fikrine yönlendirdik." diyen Emel Hatib, Gazzelilerin bundan sonra bu kıyafetlerini satabileceğini ve elde ettikleri parayla gereksinimlerini karşılayabileceklerini tabir etti.

Hatib, ters gelirli, hususi üst baş kabul etmek talip ve fiyatlarının erdemli olması dolayısıyla alamayan Gazzelilerin, bundan sonra istediklerini çevre fiyatının şimdi altında birlikte fiyata gerçekleştirme edebileceğini belirtti.

Dar imkanlarla topluma hizmet

İki kız karındaş fikirlerinin vücuda geldiği projeyi teşhir etmek düşüncesince odalarında alçak gönüllü birlikte stüdyoda, sade birlikte ışıklandırmayla cep telefonlarıyla tasrif yaparak ters imkanlarla ürünlerini pazarlıyor.

Çevreci birlikte plan bulunduğunu yaymak düşüncesince evlerindeki küçük stüdyolarına küçük dokunuşlarla yeşillikler yerleştiren kardeşler, herhangi birlikte ne denli farkındalığın artmasının rüçhan bulunduğunu söylese de kendilerinin bu işten mal kazandıklarını da hatırlattı.

İsrail çeşidinden 2006'dan buyana kara, iklim ve denizden kuşatma altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki tahminî 2 milyon Filistinli, şişman iktisadi zorluklarla uğraş ediyor ve bu iktisadi müşkülat sayesinde alanda başıboşluk oranları da yüksek.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu çeşidinden geçtiğimiz Ağustos ayında gösterilen birlikte tutanağa göre, Gazze Şeridi'nde aylak bulunan ad sayısı yüzdelik 45'lik birlikte başıboşluk oranıyla 212 bine ulaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler