USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gazze'de dü kız karındaş 'ikinci el' ile hem bütçelerine aynı zamanda çevreye ulama sağlamay

Nusayrat sığınmacı kampında canlı Emel ile Nida el-Hatip isimli sanlı kardeşler, çevreyi çul imalatı atıklarından ve fazlalıklarından dulda hedefiyle başlattıkları plan kapsamında ikinci el ürünleri toplayıp satışa sunuyor.

Gazze'de dü kız karındaş 'ikinci el' ile hem bütçelerine aynı zamanda çevreye ulama sağlamay
06-11-2021 14:04
Gazze

İki Filistinli kız ahi Emel (22) ve Nida (20) el-Hatib, kuşatma altındaki Gazze'de kullanılmış, gerekseme dahası ikinci el giysileri ekonomiye kazandırarak hem bütçelerine yardım sağlamaktadır hem de çevreye katkıda bulunuyor.

Gazze Şeridi'nin merkezinde mevcut Nusayrat sığınmacı kampındaki evlerinde satacakları elbiselerin fotoğraflarını oluşturdukları acemi stüdyoda çekici kız kardeşler, bu ürünleri "Yeşil Dolap" anlı şanlı toplumsal iletişim araçları hesapları üstünden satarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Emel Hatib, yürüttükleri projenin asliye adına çevreyi çul imalatı atıklarından ve fazlalıklarından korumayı hedeflediğini söyledi.

Giysi istihsal döneminin yakınlarda ve istihsal tesislerinde etkin işçiler üstünde negatif birlikte tesiri bulunduğunu tamlayan Hatib, "Giysiler, bozulmayan kumaştan yapılmaktadır ve dokunca görmesi yerinde bu cins kumaşlar toprağın tahribatına sefer açıyor ve iklimi de çevreyi de ehemmiyetli seviyede negatif etkiliyor." biçiminde konuştu.

Giyime bulunan alakanın artmasının, elbise istihsal fabrikalarında levent boylu saatler süresince ceninisakıt fiyatlarla etkin işçilere meydana getirilen adaletsizliğin de artmasına illet bulunduğunu tabir fail Hatib, projenin toptan ve degaje ölçekte uygulanması halinde, hem gerekseme dahası üretimin hem de mesai sömürüsünün azalacağına ayraç etti.

İkinci el elbise düşüncesi hepsi dünyada yaygınlaşıyor

Hatib, "Kullanılmış elbise kazanma fikri, elbise üretiminin ve artığının çevreye verdiği ziyanı ve tehlikeleri algı fail ecnebi ülkelerde, ilkin Avrupa vatanlarında revaçta." ifadelerini kullandı.

Üniversiteler arasındaki düet bilimsel niteliği bulunan değiş programlarıyla hâlâ önceki İtalya'ya gezi ettiğini ve orada bu fikrin popülaritesini ayırt ettiğini özetleyen Emel Hatib, İtalyanların müstamel giysi, möble yahut aletleri satın almaya beğenme gösterdiğini söyledi.

Bu sırada, müstamel elbise ve aletleri satın edinmeyi alışmışlık edinen Hatib, Gazze topluluğunda da bu düşüncesi yaygınlaştırmayı ağır halde düşündüğünü vurguladı.

Hatip, Gazze'deki giysileri çevrimiçi birlikte halde satışa sunmadan önce, kullanıcılarını bu projenin önemi karşı eğitmeye ve topluluğun “klişelerini değiştirmeye” çalıştıklarını söyledi.

"İnsanları ehil oldukları, fakat gerekseme duymadıkları ve kullanmadıkları ve bire birlikte sürede dolaplarında toprak şamil giysileri bey fikrine yönlendirdik." diyen Emel Hatib, Gazzelilerin bundan sonra bu kıyafetlerini satabileceğini ve elde ettikleri parayla gereksinimlerini karşılayabileceklerini tabir etti.

Hatib, ters gelirli, hususi giyecekler kabul etmek talip ve fiyatlarının efdal olması dolayısıyla alamayan Gazzelilerin, bundan sonra istediklerini etraf fiyatının hâlâ altında birlikte fiyata gerçekleştirme edebileceğini belirtti.

Dar imkanlarla topluma hizmet

İki kız ahi fikirlerinin vücuda geldiği projeyi teşhir etmek düşüncesince odalarında alçak gönüllü birlikte stüdyoda, dümdüz birlikte ışıklandırmayla cep telefonlarıyla tasrif yaparak ters imkanlarla ürünlerini pazarlıyor.

Çevreci birlikte plan bulunduğunu ulaştırmak düşüncesince evlerindeki küçük stüdyolarına küçük dokunuşlarla yeşillikler yerleştiren kardeşler, herhangi birlikte ne denli farkındalığın artmasının rüçhan bulunduğunu söylese de kendilerinin bu işten servet kazandıklarını da hatırlattı.

İsrail kabilinden 2006'dan buyana kara, iklim ve denizden kuşatma altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki tahminî 2 milyon Filistinli, iri konuşu zorluklarla savaş ediyor ve bu konuşu güçlük sayesinde alanda aylakçılık oranları da yüksek.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu kabilinden geçtiğimiz Ağustos ayında gösterilen birlikte tutanağa göre, Gazze Şeridi'nde aylak bulunan isim sayısı yüzdelik 45'lik birlikte aylakçılık oranıyla 212 bine ulaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler