USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Fıstık bahçelerinde hasat davul, zurna ve halayla başladı

Bölgede "yeşil altın" namına vasıflandırılan Antep fıstığının önce mahsulü gri fıstıkta hasat, bateri ve zurna eşliğinde deri yerini aratmayan ambiyansta gerçekleştiriliyor.

Fıstık bahçelerinde hasat davul, zurna ve halayla başladı
10-08-2022 21:04
Gaziantep

Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere genişliğinde doğrudan değme bölgede Türk mutfağının stabil lezzetleri ortada arazi meydan Antep fıstığında evvel hasat devri başladı.

Türkiye'deki fıstık üretiminin önde mevrut illerinden Gaziantep'te havaların ısınmasıyla bu arada işçiler bahçelerin şeklini tuttu.

Sabah er saatlerde işe başlamış bulunan işçiler, dalından kopardığı Antep fıstığını ağacının dibine serdikleri çadırlara atıyor. Ardından traktörlere konulmuş bulunan fıstıklar temizleme, melez ve kavlama işlemi yapıldıktan sonradan tüketime apiko duruma geliyor.

Normal Antep fıstığına mucibince hasadı müşterek ay evvela meydana getirilen semiz ve yeşil renkte bulunan gri fıstık, baklava, çikolata, hamurlu şekerli ve yemeklerde kullanılıyor.

Bahçeler deri noktayı gibi

Çiftçilerin motivasyonunu tasarruf etmek düşüncesince akıbet zamanlarda bahçelerde adeta deri havası yaşanıyor.

Davul ve zurna eşliğinde bahçeleri gezen kimi müzisyenler, lokal müziklerle işçilere maneviyat verirken, sevinçli vakitlerin geçirilmesini de sağlıyor. Bir müddet musiki dinletisi sunan müzisyenler, ecir namına da bahçe sahibinin poşetle verdiği mahsulden nasibini alıyor.

İşçilerin devir zamane müziğin ritmine menfaatlerini kaptırarak halay çekmesi ise mülevven görüntülere oyunluk oluyor.

"Bu senede enine boyuna dişi geçiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, dünyanın müşterek aşırı ülkesinde Antep fıstığının yetiştiğini fakat hoş koku sebebi ile en iyisinin Türkiye'de yetiştirildiğini söyledi.

Geçen sene Antep fıstığında verimin elleme bulunduğunu tamlayan Karayılan, "Bu sene de enine boyuna dişi geçiyor. Gaziantep'te sulamayla beraberce Antep fıstığındaki randıman yüzdelik 35 yöresinde arttı. Buna budama ve gübreleme yapıldığında aşırı elan elleme verimler elde ediliyor." dedi.

Boz Antep fıstığında üreticinin hasat telaşında bulunduğunu tabir fail Karayılan, şöyleki bitmeme etti:

"Şu an gri Antep fıstığında hasat başladı. Antep fıstığının müşterek zamanlar hasat edilmesi lazım. İçi birlik dolmadan toplanmaması lazım. Bu bizim düşüncesince aşırı önemli. Hasat yaparken doğacak senenin karagözlerine dokunca vermemeliyiz. Her cezaevi elle toplanmalı. Bu yılki hasatla beraberce doğacak senenin hasadını da mühimsemek gerekir. Bu sene karagöz aşırı durumunda şükürler olsun. Gelecek sene de fıstıkta aşırı dobra randıman alacağız. Şimdiden muhtemelen ediyor kendini ağaçlar. Boz fıstığın içerisindeki hoş koku aşırı erdemli bulunduğu düşüncesince bu genel anlamda baklavada kullanılır ve bizim düşüncesince aşırı önemlidir. Daha sonradan 'kırmızı ben' hasadı yapılır. Ben fıstık ise çerezlik düşüncesince kullanılır. En akıbet döşenmemiş al kabuklunun hasadı yapılır."

Çiftçiler rekolteden memnun

Çiftçi Hanifi Uğur ise Antep fıstığında evvel hasatta gri fıstığın toplandığını söyledi.

Boz fıstığın kendileri düşüncesince enine boyuna altın bulunduğunu tabir fail Uğur, şunları kaydetti:

"Fıstık hasadı 10 çağ evvela başladı ve kısaca 15 çağ elan sürecek. Sabah 5'te geliyoruz ve akşama genişliğinde çalışıyoruz. Yaklaşık 25 yabanlık müşterek ekiple, günce 6 titrem semere topluyoruz. Bu sene semere ve mahsulat güzel. 1 ay sonradan 'ben fıstık' hasadına başlayacağız. Hava koşulları aşırı sıcak, 45-50 adım sıcaklıkta çalışıyoruz. Bir ağacın birlik randıman vermesi 20 yılı buluyor. Gerçekten şişman çalışma var."

İlk semere elan aşırı iç piyasada tüketiliyor

Fıstık tüccarı Mustafa Aslan da gri fıstığın öteki fıstık türlerine mucibince elan altın ve nadide bulunduğunu dile getirdi.

İyi fıstığın rengi ve kokusundan anlaşıldığını özetleyen Aslan, "Fıstığın içi ne genişliğinde yeşil olursa o genişliğinde birinci sınıf olur. Barak Ovası fıstığını randımanı ve aroması elan iyi. Fıstığın kokusundan ve renginden kalitesi muhtemelen olur. Kokusu ve rayihası dobra olursa baklavada kaliteyi ve hazzı arttırır. Eğer solgun olursa baklavanın kalitesi düşer. İlk semere iklim ortamında elan aşırı tüketiliyor. Çünkü baklava ve çikolatada kullanılıyor. İkinci ürünümüzün yüzdelik 50'den dahası ise kuruyemiş namına ihracata gidiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler