USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Fazla dezenfektan kullanımı da cildi kurutuyor 

Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, ten kuruluğuna değinerek, 'Özellikle Covid-19 pandemisi zımnında yaşamımıza engelleme bulunan dezenfektanların baş döndürücü kullanımından, deterjan, aseton ve kimyasallarla baş döndürücü temastan kaçınılmalıdır. Fazla dezenfektan kullan

Fazla dezenfektan kullanımı da cildi kurutuyor 
16-11-2021 13:18
Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, çadır kuruluğuna değinerek, "Özellikle Covid-19 pandemisi zımnında yaşamımıza müdahale bulunan dezenfektanların fazla kullanımından, deterjan, aseton ve kimyasallarla fazla temastan kaçınılmalıdır. Fazla dezenfektan kullanımı da cildi kurutuyor" dedi.  

Sağlığın ve güzelliğin en ehemmiyetli göstergelerinden sevgili ve vücudumuzu kâffesi aut etmenlere erinç müşterek cebe kabil esirgeyici çadır tabakası, sezon koşullarından direkt etkilendiği düşüncesince başta kışın hususi müşterek bakıma gerekseme duyuyor. Öyle ki çabucak havaların soğuması değil rutubet oranının düşmesi, su tüketiminin azalması, rüzgar, dünya kirliliği, gündüz ışığını elan az aldığımız düşüncesince kalp durumumuzun da stresli bir duruma gelmesi kabil sebepler de muhtelif çadır hastalıklarını tetikliyor. Bunların başlangıcında da ahali ortada çadır kuruluğu yerine bildik kseroz problemininin geldiğini tabir fail Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, “Kışın çadır sağlığımızı arkalamak düşüncesince banyo ve duşta tercih ettiğimiz ürünlere ilgi etmeli, cildimizi nemlendiren mahsulat kullanmalı, dolgunca su içmeli ve dimdik beslenmeliyiz. Doymamış yağ asitlerinden (zeytin yağı) ensesi kalın tagaddi de çadır kuruluğunu önlemede kâr sağlar. Yemeklerde tam oranda zeytin antagonist tüketmekte kâr var” diyerek konuştu.

Bebekler ve yaşlıların riziko altında olduğuna yer veren Sak, "Özellikle çocuk ve füru ile encam yaşta olanlar, fazla kesif duş alanlar, yüzme havuzuna gidenler, kuru ve kaba dünya bölgelerinde yaşayanlar çadır kuruluğu sorunuyla elan fazla karşılaşıyor. Mevsimsel etkinin beraberinde kışın kalorifer, soba ve ısıtıcıların etkisiyle müstevi nemi azaldığı düşüncesince ciltte kuruluşa da mübrem bir duruma geliyor. Kuruluk başta kollarda ve bacaklarda elan bariz oluyor. Bu alanlarda elan az yağ bezi bulunur. Yüz, öteki beden bölgelerine gereğince elan su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) eleştiri görevi vardır. Sık duş alındığında katıksız çadır lipitlerinin baştan oluşabilmesi düşüncesince tam müddet bulunmadığı düşüncesince zayıflık başta yağ bezi elan az bulunan dizi film ve bacaklarda bariz olur" ifadelerini kullandı.

'RASTGELE NEMLENDİRİCİ KULLANMAK çın DEĞİL'

Ciltteki kuruluğun, soyulma ve kaşınmaya illet bulunduğunu kail Sak, "Tedavi edilmeyen çadır kuruluğu pullanma, soyulma, kaşıntıya faktör olabiliyor. Kuruluk bu etaba gelmeden önceki cildiye uzmanına istişare etmek gerekir. Kişinin şikayetleri, belirtilerin süresi ve şiddetinin otama alternatifini belirliyor. Bazen çabucak nemlendirici tam olurken kimisi hallerde antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremler kıymetlendirmek gerekir. Rastgele nemlendirici kıymetlendirmek akilane değil. Hastanın çadır tipine ve şikayetlerine akla yatkın nemlendiriciler kullanılmalı” biçiminde konuştu.

SICAK SUYLA ALINAN DUŞLAR DERİ KURULUĞUNU ARTIRIR'

Pandemide şikayetlerin arttığına yer veren Sak, "Mevsimsel nedenlere ilişkin yerine gelişen çadır kuruluğunun beraberinde pandemi zamanında fazla kesif sabun ve dezenfektan kullanımı zımnında kontakt tuzlu balgam şikayetlerinde artım yaşanıyor. Bu kırgınlık deride zayıflık ile başlıyor. Tedavi edilmezse kaşıntı, kızarıklık, çatlaklar ve soyulmalar ile ilerliyor. Kuruluğu mâni olmak düşüncesince antipatik havalarda açıkta küsurat bölgeleri, başta ellerimizi eldivenle korumamız gerekir. Sık duş kabul etmek beden hijyeni düşüncesince muktezi olsa da levent boylu süren, banyo köpükleriyle meydana getirilen ve fazla ısıdam suyla tahsil edilen duşlar çadır kuruluğunu artırır. Bu sebeple banyo ve duş süresi endamsız tutulmalı, duştan çıktıktan sonradan behemehâl çadır tipine akla yatkın nemlendiriciler kullanılmalı. Sabunlar deriyi kuruttuğundan pH’ı 5.5 sabunsuz temizleyiciler yahut yağ ve gliserin payı faziletli sabunlar kullanılmalı. Özellikle Covid 19 pandemisi zımnında yaşamımıza müdahale bulunan dezenfektanların fazla kullanımından, deterjan, aseton ve kimyasallarla fazla temastan kaçınılmalıdır. Fazla dezenfektan kullanımı da cildi kurutuyor. Çok elverişsiz üst baş sürtünmeye ilişkin deride zayıflık ve tahrişe illet olabileceğinden elbise seçimine de ilgi edilmelidir" diyerek konuştu.

'GÜNEŞ KORUYUCU ÜRÜNLER KIŞ AYLARINDA DA İHMAL EDİLMEMELİ'

Sözlerini sürdüren Dr. Sak şu şekilde konuştu: "Özellikle büro içre çalışanlar, klimanın illet bulunduğu düşüt neme ilişkin çadır kuruluğundan sığınmak düşüncesince ortamın rutubet oranına ihtimam göstermelidir.

Güneş goril mahsulat şita aylarında da boşlama edilmemeli, başta ski yapanlar behemehâl kullanmalıdır, hem cildi korur hem nemlendirir. Cilt kuruluğunu engel olmak düşüncesince ilgi edilmesi müstelzim en ehemmiyetli derece dolgunca su tüketimidir. Sadece suyla değil, nebat çayları yada semere sularından da muktezi likit gereksinimi karşılanabilir. Su haricinde yediğimiz besinler de çadır kuruluğuna el eder. Hızla oluşan kilogram kayıpları, istikrarsız tagaddi deride kuruluğa illet olur. Özellikle dolgunca semere ve göveri tüketimi çadır sağlımız düşüncesince gereklidir. Doymamış yağ asitlerinden (zeytin yağı) ensesi kalın tagaddi de çadır kuruluğunu önlemede kâr sağlar. Yemeklerde tam oranda zeytin antagonist tüketmekte kâr var."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler