USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri 15 yılda 15 hidrojenli anahtar üretti

Alternatif erke kaynaklarına dikkati döşemek şartıyla müvellidülma yakıtlı vasıtalar tasarlayıp üreten Hidroana Ekibi, bu yıl "Midas" ve "Dorlion" ile yarışmalara katıldı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri 15 yılda 15 hidrojenli anahtar üretti
21-08-2022 14:05
Eskişehir

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinden oluşan Hidroana Ekibi, geliştirdikleri hidrojenli araçlarla millî ve arsıulusal yarışmalara katılarak seçenek erke kaynaklarına dikkati çekiyor.

Dönemin Mühendislik Fakültesi Dekanı bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal danışmanlığında 2007 senesinde öğrenciler çeşidinden kurulan Hidroana Ekibi, müvellidülma yakıtlı vasıtalar geliştiriyor.

Ekip, kurulduğu günden buyana dizaynı ve yazılımı ağız ağıza kendilerine ilgilendiren 15 taşıt üretti. Öğrenciler bu sene ürettikleri dü araçtan "Dorlion" ile TEKNOFEST​​​​​​​ Efficiency Challenge'a katıldı, "Midas" ile Fransa'daki Shell Eco-Marathon Avrupa Yarışı'nda üçüncü oldu. Gelecek sene düşüncesince hazırlıklara süregelen 30 yabanlık ekip, Dorlion ve Midas'ta geliştirmeler yapıyor.

Ekibin danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Töre, AA muhabirine, Hidroana'nın arz yağı dışı seçenek enerjili taşıt yarışmalarına eklenmek ve bu mevzuda topluluğu bilinçlendirmek düşüncesince kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal'ın bu mevzuda aşırı emeğinin olduğunu tamlayan Töre, şöyleki bitmeme etti:

"2008 senesinde ürettiğimiz önceki araç ile katıldığımız TÜBİTAK çeşidinden planlı müsabakada Türkiye üçüncüsü olduk. Disiplinler arası fiilen kalburüstü olduk. Sayısal etraflı bölümlerden ekibimize öğrenci onama ediyoruz. Her sene yenilenerek yolumuza bitmeme ediyoruz. TÜBİTAK yardımıyla deneyimler kazanarak araçlarımızı yeniliyoruz. Araçları yenilerken yerliliğe ehemmiyet veriyoruz. 'Dorlion' ismini verdiğimiz arabanın az henüz hepsi yerli. Gurur duyuyoruz. Kendi rekorlarımızı kırarak Avrupa üçüncülüğü üzere şişman birlikte başarıya imza attık. En az yakıtla en derinliğine menzile ulaşabilmeyi hedefleyen birlikte yarışma. 1 metreküp hidrojenle 378 kilometre katettik."

Töre, hidrojenin çevreci birlikte mahrukat çeşidi olduğuna değinerek, bu enerjinin Avrupa'da kısaca 10 senedir yayılmış adına kullanıldığını bildirdi.

Geliştirdikleri vasıtaların yazılımı ve nice parçasını kendilerinin yaptığını aktaran Töre, "Telemetri ve erke idare sistemlerini kendimiz gerçekleştiriyoruz. Aracın nice parçasını 3 boyutlu yazıcıyla oluşturuyoruz. Araç düşüncesince müstelzim parçaları evcil ve ulusal adına üretebiliyoruz. Araçta ne genişliğinde mahrukat kaldı, ne genişliğinde sefer henüz katedebilirsiniz göstergelerine eş sefer bilgisayarı geliştirdik. Shell bu bilgisayarı bizlerden görerek, yarışmaya eklenmiş bulunan araçlarda sefer bilgisayarı adına sunmaya başladı." sanarak konuştu.

İrfan Töre, kadrosuna dayanak bulunan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu'na teşekkürname etti.

"Gelecek sene Avrupa listesinde henüz da yükseleceğiz"

Ekibin mekanik ünite şefi Makine Mühendisliği Bölümü 2. derslik talebesi Emre Kartal da Hidroana üyelerinin, bilim birikimini takıma dünkü katılanlara aktararak muvaffakiyet elde ettiğini belirtti.

Hidroana'nın mekanik, çarpıcılık ve müvellidülma birimlerinden oluştuğunu anlatım fail Kartal, şu detayları paylaştı:

"Akademik takvim haricinde yaz devrinde de çalışmalarımız sürüyor. Araçlar tasarımdan çizime, mekanik aksamından anaç yazılımına ağız ağıza Hidroana Ekibi'nin ürünüdür. Hidrojen enerjisi dair idman bizi heyecanlandırıyor. mühim birlikte erke kaynağı. Her sene dünkü taşıt da yapmıyoruz. Bazen vasıtalar üstünde geliştirmeler yapıyoruz. Yaz dönemindeyiz fakat deli dolu adına çalışıyoruz. Her devir atölyeye gelmiş şekilde araçlarımızın üstünde geliştirmeleri, planlamalarımızı yapıyoruz. Gelecek sene önceki gayemiz esasta Avrupa'da yerimizi kaybetmeden sıralamada henüz da yükselmek. Daha güzel etap düşüncesince elimizden geleni yapacağız."

Takımın avrat pilotu ESTÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 3. derslik talebesi Esra Ertem ise Hidroana Ekibi'nde toprak almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Araç içerisindeyken grup ruhunu aşırı güzel hissettiğini özetleyen Ertem, "Arkadaşlarımın ve ekibimizin 15 salname alın terini boşa çıkarmamak düşüncesince elimden gelenin en iyisi hazırlamaya çalışıyorum. Avrupa'da da avrat pilotlar var. Ancak Türkiye'deki yarışmalarda aşırı az avrat tayyareci var. Gelecek zamanlarda gene bire birlikte halde Shell Eco-Marathon Avrupa ve TÜBİTAK'ın yarışlarına katılacağız. Daha güzel neticeler alarak takımızı, ülkemizi ve ESTÜ ailesini gururlandırmak istiyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler