USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Erzurum'un kırsalında meme kanserinde er tanılama farkındalığı düşüncesince çabalıyorlar

Dondurucu soğukların sansasyonel bulunduğu Erzurum'da hekim ve bayanlardan oluşan ortak grup, kırsalda meme kanseri taraması yapıyor.

Erzurum'un kırsalında meme kanserinde er tanılama farkındalığı düşüncesince çabalıyorlar
04-01-2022 13:37
Erzurum

Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in desteği ile meme kanserine dikkati tefriş etmek gibi negatif iklim şartları yüzünden hastaneye gidemeyen ve kırsalda canlı hanımlara erişmek düşüncesince izlence yaptı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay ile merkeze kestirmece 50 kilometre uzaklıktaki Aşkale ilçesine ilişkin kırsaldaki Gökçebük Mahallesi'ne revan kadınlar, güre buğulu gelişigüzel kesimden hanıma meme kanseri ve muhtelif hastalıklarda er tanının önemini anlattı.

Okulda planlı programda hanımlar yetişek alırken dallar da anne sınıfında palyaço eşliğinde gır gır anlamış olur geçirdi.

Eğitimin peşi sıra kadınlar, köyde konuşlandırılan taşınabilir keyif aracında esenlik muayenesi edildi ve meme kanseri taramaları yapıldı.

"Memedeki çirkin kitlenin emzirmeyle kaybolması cins değil"

Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, hanımlarda tanıdık kanserlerin üçte bir tanesini meme kanserinin oluşturduğunu belirterek, "8 hanımdan birinde bu kanser var. Kadınlarımıza er teşhisin önemini anlatıp kesinlikle mamografi takiplerini yaptırmalarını ve muayeneye gitmelerini söyledik." dedi.

Kırsaldaki hanımefendilerin ilgisiyle karşılaştıklarını anlatım fail Akçay, mürebbi seminere eklenmiş bulunan hanımlara ve ekol öğretmenine desteklerinden ötürü teşekkürname etti.

Akçay, 20 yaşından sonraları gelişigüzel kadının skor devri bittikten ahir günlerde meme muayenesi yaptırması gerektiğine dikkati çekerek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"20-40 gözyaşı arası hanımefendilerin 3 yılda bir, 40 yaşından sonraları ise yılda müşterek umumi cerrahi ve ya eş hekimine gidip memelerini esenlik muayenesi ettirmeleri gerekiyor. 40 yaşından sonraları da mamografiyi yılda müşterek yaptırmalarını söylüyoruz. Toplumda meme başlangıcında hunriz cereyan ve memede kütle bulunmasına ilişkin, 'doğum yapmakla ve ya emzirmekle geçer' niteleyerek kusur bilgelik var, bu akıllıca değil. Emzirmeyi öneriyoruz, kadının minimum 2 sene evladı emzirmesi meme kanserine huzur himaye yapıyor ama memedeki çirkin müşterek kitlenin emzirmeyle kaybolması cins değil."

"Hamur işi yemeyip göveri kâr ağırlıklı beslenmeliyiz"

Meme kanserinden tevakki etmek düşüncesince dirim tarzı ile tebeddülat yapılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Akçay, "Mutlaka günce spor ve temaşa yapmalıyız. Şişmanlıktan kaçınılmalı, müşterek tomar kilolar verilmeli ve maya işi yemeyip göveri kâr ağırlıklı beslenmeliyiz. Doğum arama haplarını da aşırı önermiyoruz, bunlar da hormon ilacıdır ve meme kanserine defa açabilir, apayrı dehalet şekilleri uygulanabilir." niteleyerek konuştu.

Akçay, dünyada gelişigüzel sene 1 milyon hanıma meme kanseri teşhisi konulduğuna dikkati çekerek, "Hastanede yaptığımız esenlik muayenesi ve incelemelerde elden sadece gelişigüzel güneş listemizde minimum müşterek meme kanseri hastamız var. Meme kanseri gelişigüzel organa yayılabiliyor, ilkin akciğer kanserinden sonraları hanımlarda ikinci sıradaki ahiret yolculuğu sebebi, bundan ötürü er tanılama aşırı önemli. Gücümüzün yettiğince hepsi hanımlara ulaşıp bunları anlatmalıyız." dedi.

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yadigar Nesrin Şerbetçioğlu da hanımlara dayanak noktası gibi farkındalığı faziletkâr aktiflik yaptıklarını belirterek, "Erzurum'da iklim şartları şita mevsiminde aşırı sıkıca ve ağır geçiyor. Doktorumuzla hizmeti kadınlarımızın ayağına getirdik, meme kanseri ehemmiyetli çor inşallah yararımız olmuştur." niteleyerek konuştu.

Eğitime eklenmiş bulunan Kübra Oktan da verilen hizmetten kıvançlı kaldıklarını dile getirerek, "Hastaneye kullanmak düşüncesince olanağı bulunan mevcut sıfır var. Buraya denli etibba gelip bize araştırma görevlisi oldular." ifadesini kullandı.

Mobil araçta esenlik muayenesi ve taraması meydana getirilen bayanlardan Gülay Karadağ da "Allah devletimize gündüz dikilmesi vermesin. Kışın köyümüzde haberleşme ve erişim aşırı tekaüt oluyor. Bu tekaüt koşullarda ayağımıza denli bu hizmetin getirilmesi aşırı önemli." dedi.

Programdan sonraları kestirmece 70 avrat esenlik muayenesi edildi, kimi hanımlar ise encam inceleme düşüncesince hastaneye yönlendirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler