USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Erol Olçok şahadetine derece kahraman, şahadetinde de kahramandı'

15 Temmuz Darbe Girişiminde, 17 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyib ile martir bulunan reklamcı Erol Olçok'un yaşamını özetleyen biyografik iz okuyucuyla buluştu.

'Erol Olçok şahadetine derece kahraman, şahadetinde de kahramandı'
09-12-2021 15:39
İstanbul

Arter Reklam Ajansı çeşidinden piyasaya çıkan eser, Fatih Olçok'un neşriyat koordinatörlüğünde Doğukan İşler ve İslam Dalp çeşidinden yayına hazırlandı. Eserin zanaat yönetmenliğini Harun Tan üstlendi.

Erol Olçok'un kardeşi ve Arter Reklam Ajansı Başkanı Cevat Olçok, ağabeyi ile ait gerçekleştirmek istedikleri emek harcamaları ve kitabın öyküsünü AA muhabirine anlattı.

Cevat Olçok, ağabeyinin meydana getirdiği işlerle, duruşu, söylemleri ve ayn açısıyla Türkiye'ye dünyalık reşit ehemmiyetli ortak kişilik bulunduğunun altını çizerek, "İstedik ki çoluk çocuk de tanımayanlar da onu tanısın. Nereden gelmiş, ne şeyleri ulaşmış canlı nesillere bunu aktaralım. Onlara ortak esin olsun. Erol Olçok, çok sevilen, aziz birisi. İleride evlatlarının evlatları olacak. Onlar da dedelerinin ne ortak insanoğlu olduğunu, neleri başardığını görsün. Bunu anlatırken ailemizin kökenlerinden başladık. Biz Kafkasya'dan sürgünle mevrut insanlarız. Oradan başlayarak çocukluğunu, gençliğini, iş hayatını, dilimiz döndüğünce söylemeye çalıştık. Tabii ki birtakımı şeyler kalık kalmıştır. Yaklaşık 2 seneye DOĞRU çalıştık. Burada onun yeğeni Fatih Olçok'un çok iri emeği var. Erol ağabeyim bizlere layıkıyla ortak kahraman, şahadetine denli da kahraman, şahadetinde de kahraman."

Erol Olçok'un 5 yaşlarında okula başladığını ve o yaşlarda okuyup ezberlemiş bulunduğu "İstanbul'a Bir Gezi" kitabıyla İstanbul sevdasının oluştuğunu tamlayan Cevat Olçok, Erol Bey'in ıvır zıvır yaşlarda kafasına koyduğu herhangi ortak şeyi ilerleyici zamanlarda yaptığına tanık bulunduğunu söyledi.


Şehit Erol Olçok'un evlatları Emir (sol 2) ve Şamil (sağda) ile Arter Reklam Ajansı Başkanı Cevat Olçok (sağ 2) ve yeğeni Fatih Olçok (solda)

"Eğer kaybolursan beni ara, ego seni dirimlik bulurum"

Cevat Olçok, Erol ve Ertuğrul ağabeylerinin ikisinin de liseyi başarıyla tamamladığını fakat ailesinin ikisini çabucak darülfünun okutmaya maddesel olanağı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu da ailemiz namına ortak intizar noktasıdır. Ağabeylerim lisede okurken köyden Çorum'a taşınmıştık. Ancak babamın iktisadi gücü çok elleme değildi. Babam şu şekilde ortak öneride bulunuyor, 'Kura çekelim, hanginiz çıkarsa o okusun.' Kurada Erdoğan Ağabeyim çıksa da 'Hayır. O benden henüz becerikli ve kabiliyetli, Erol okusun.' diyor. Erol Ağabeyim resme güvenilmez derecede yetenekliydi. Köyde bizim habbe ortak duvarına pastel boyayla iri ortak gösterici yapmıştı. Bir Çerkez kızla Çerkez adamın pınar başlangıcında buluşmasını çizmişti. Yıllarca bizim habbe duvarında kaldı. Üniversite düşüncesince İstanbul'a geliyor ve Güzel Sanatlar Fakültesi Estetik ve Sanat Tarihi bölümünü okuyor. Üniversite yıllarında reklam ajanslarında çalışıyor ve reklamcı olmaya değişmeyen veriyor."

Erol Olçok'la 1993'te Arter Reklam Ajansını kurduklarının altını çizen Cevat Olçok, "İstanbul'a evvela geldiğimde bulut duyuyordum. Erol ağabeyim bana jeton verdi. O devir hakeza kurnaz telefonlar falanca yok. Dedi ki, 'Oğlum bu jetonlar yanı sıra dursun, İstanbul'u gez tanı, şayet kaybolursan beni ara. Ben seni dirimlik bulurum.' Hep anca yaptım. Çok elleme kroki çizerdi. Onun çizdiği krokilerle İstanbul'da dolaşırdım." ifadelerini kullandı.

Cevat Olçok, ağabeyinin Elazığ'a muallimlik hazırlamaya gittiği günlere de değinerek, şu şekilde konuştu:

"Bir gün, 'Formasyon almaya icap yok. Her darülfünun mezunu hoca olabilir.' biçiminde ortak anayasa çıktı. 'Ben muallimlik yapacağım' dedi. Sonra ortak çağ 'Tayinim print Elazığ'a gidiyorum. Sen burada işleri yürütürsün' dedi. Bayağı ortak tartıştık, gürültü ettik, gitti. 3 ay geçti beni aradı. 'Ben dönüyorum.' dedi, atladı geldi. Onunla çok elleme anılarım oldu. O benim, sırtımı yasladığım kepez gibiydi. Onunla herhangi ortak yere gidebilir, herhangi ortak şeye karın tutabilirdiniz. İnanılmaz ortak sevgisi ve merhameti vardı. Asla çaresiz sıfır ortak adamdı. Onunla idman iri başarıydı."

"Masada her insanın oturmasını sağlardı"

Siyasal enformasyon işleriyle 1990'lı yılların gene itibaren ilgilendiklerine ayraç fail Olçok, 1999'da Doğru Yol Partisinden mevrut teklifle evvela iri politik kampanya işini yaptıklarını kaydetti.

Cevat Olçok, ağabeyinin düzentileme sistemine bağlı de bilgelik vererek, "Arter'in oluşturduğu masaya hepsi otururdu. Herkesi sonuna denli dinlerdik. O masada herhangi ortak kesimden gazeteci, sosyolog, psikolog, siyasetçi, araştırı şirketleri ve ekonomistler olurdu. Toplumu çözümleme geçirmek ve idrak geçirmek düşüncesince herhangi ortak şeyi konuşurduk. Sonra aldığımız bu verileri günlerce kişi aramızda tartışırdık. Onun bence en iri ayrıcalığı masada her insanın oturmasını sağlamaktı. Açıkhava reklamcılığına çok iri yenilikler getirdi. Her devir dünyayı çok elleme strateji eder, yenilikleri Türkiye'ye getirir ve kendimize başmaklık şekilde uygulardık." değerlendirmesinde bulundu.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da Çorum'da bulunduğunu kail Olçok, ağabeyi ve yeğeni Tayyip ile en sonuç 23.57'de konuştuklarını dile getirerek, o akşam yaşadıklarını şu laflarla aktardı:

"'Bir isyan mevcut ne yapsak ne önerirsin?' dedi. Ailenin başka üyeleri ve anneciğim Sapanca'daydı. 'Oraya geçelim mi?' sanarak sordu. 'Şimdi sen yola çıksan, bilinen görülen şahsiyetsin seni elden yakalarlar.' sanarak karşılık verdim. O devir 'Ben Abdullah Tayyip'le Üsküdar'a iniyorum.' dedi. Biz de o devir yeğenim Fatih ve Yılmaz ağabeyimle bu arada Çorum'a indik. En sonuç görüşmemiz hakeza oldu. Ertuğrul sanarak ortak arkadaşımdan, 'Erol ağabeyin vurulmuş bulunduğu söyleniyor, akilane mu?' sanarak ortak telefon geldi. Sonra Erol ağabeyimi Abdullah Tayyip'i aradık gücün ortak çeşitli ulaşamadık. Sonra ağabeyimin ve Abdullah Tayyip'in martir bulunduğu haberini aldık. Çıktık geldik Çorum'dan. Nasıl ortak yolculuktu, ne geldik, çok aşkın hatırlamıyorum."

"Erol Olçok Kültür-Sanat ve İletişim Vakfı ihdas tamir etmek istiyoruz"

Cevat Olçok, henüz evvela de "(Kahramanın Ardından) Erol Olçok Kitabı" adıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da toprak aldığı, Olçok'un arkadaş ve arkadaşının ide ve görüşlerine toprak maruz dü iz hazırladıklarının altını çizerek, ortak dokümanter hazırlığında olduklarını da laflarına ekledi.

Erol Olçok namına vakıf ihdas tamir etmek istediklerine aksan karşıcı Cevat Olçok, "Erol Olçok Kültür Sanat ve İletişim Vakfı ihdas tamir etmek istiyoruz. Erol ağabeyimin yaşamda iken verdiği bursları, bu vakıf üstünden bitmeme yol açmak istiyoruz. Amacımız Erol ağabeyimin dostlarını ve dostlarını da bu bina altında toplayıp Erol ağabeyimi ve Abdullah Tayyip anmak. Elimizden geldiği denli onun hatırasını keyiflendirmek istiyoruz. Çünkü Erol Olçok bunu adalet ediyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler