USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Erken tanı hayat kurtarıyor; 100 kişiden 10’u gizli böbrek hastası

Türkiye’de ve dünyada aşırı yoğun tanıdık keyif problemlerinden bir tanesi bulunan vakayiname böbrek sorununa bağlı Türk Nefroloji Derneği harekete geçti. Başlattıkları plan ile böbrek hastalığının er tanısında vatandaşa dayanaklık etmek olduklarını söyleyen Türk Nef

Erken tanı hayat kurtarıyor; 100 kişiden 10’u gizli böbrek hastası
20-11-2021 12:59

Türk Nefroloji Derneği çeşidinden süreğen böbrek rahatsızlığına özen çekmek, toplumda farkındalık getirmek bu şeklinde ‘Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat’ projesi yaşama geçirildi. Türkiye’de Ankara, İstanbul ve İzmir’de geçerli projenin ikinci ayağı İstanbul Üsküdar’da yapıldı. Bugün Üsküdar Meydan’da bulunan tır, yarından itibaren 3 gündüz süresince Kadıköy’de olacak. Proje kapsamında yola çıkan gezgin tır ile vatandaşlara çabuk tanı testleri eliyle hacet tahlili, potansiyel farkı ölçümleri, parasız böbrek tarama işlemi yapılıyor.

TOPLUM BÖBREK HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL

Toplumun yüzdelik 10’unda gizli böbrek rahatsızlığı bulunduğunu ve bu plan ile farkındalık fotoğraflamak istediklerini tamlayan Prof. Dr. Yıldız, “Bu tır toplumdaki böbrek hastalığı, potansiyel farkı problemleriyle ilişik müşterek tarama gerçekleştirmek ve hastalığın yaygınlığını ortaya ayırmak düşüncesince var. Yaklaşık 3 bin insanımızı tansiyon, şeker, böbrek rahatsızlığı açısından taramayı amaçlıyoruz. Anında bakılan hacet tahlili ile böbrekte er hasar bulgusu mevcut mı? Tansiyonları nasıl? Öykülerinde şeker olup bulunmadığı kaydediliyor. Böbrek hastalığının en doğacak etabı diyaliz evresi. 70 bin yöresinde diyaliz hastası var. Yaklaşık 20 bin yöresinde böbrek aktarım hastası var. Bundan aşırı hâlâ müşterek tomar er etapta böbrek hastalarımız var” diyerek konuştu.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ.

Böbrek hastalığının er ayırt edilmesinin önemine özen çekici Yıldız, “ Yapacağımız müdahaleyi er gerçekleştirmek rastgele şeyi hem durdurabilmek bununla ortak engelletmek açısından aşırı önemli. Erken ayırt edilmesi düşüncesince de bu cins taramalar önemli. Özellikle rastgele tansiyonu bulunan hastanın gizli böbrek rahatsızlığı açısından belirleme edilen rastgele şeker hastasının da acep böbrek etkileşimi varmı diyerek bunların er ayırt edilmesi sonuç aşama önemli” dedi.

ŞEKER HASTALIĞININ FARK EDİLMESİ DE ÇOK ÖNEMLİ

Yıldız, 2 kişiden 1’inin şeker hastası bulunduğunun bilincinde olmadığına özen çekerek, “Uzun devir diyabet ile bu arada yaşayıp problemlerin ilerlemesi gır konusu. Şekerin de ercecik ayırt edilmesi böbrek rahatsızlığı açısından aşırı önemli” ifadelerini kullandı.

YAŞLA BİRLİKTE ARTIYOR

Böbrek hastalığının gözyaşı ile baş başa kalan müşterek illet olduğuna aksan fail Yıldız, “Bütün organlar yaşla baş başa müşterek hacim etkileniyor. Yaşla baş başa kalple ilişik hadiseler artıyor, bu gidişat da böbrek hastalıklarını etkileyebiliyor" dedi.

BÖBREKLERİ KORUMANIN FORMÜLÜ; AĞRI KESİCİLERİ KULLANMAYIN

Böbrekleri korumanın formulünü de paylaşan Yıldız, “Hipertansiyon hastasıysa dobra içki basıncı kontrolü, şeker hastasıyla aşırı dobra içki şekeri kontrolü yapılmalı. Beslenmeye özen edilmeli, obeziteden korunulmalı. Böbreğe dokunabilecek, beklenen olduğunca boş çıkar yol kullanmamak gerekir. Özellikle dert kesicileri kullanırken aşırı tetik olmamız lazım. Ağrı kesicilerin derinliğine devre zararları var. Bizim araştırmalarda tercih ettiğimiz karşıtlı denilen boyalı ajanların zararları var” ifadelerini kullandı.

ENFEKSİYONLARA ERKEN MÜDAHALE ETMEK GEREKİYOR

Yaşanan enfeksiyonlara er müdahalenin de böbrekleri destek olmak düşüncesince ehemmiyetli olduğuna özen çekici Yıldız, “Enfeksiyon bulunduğu devir aşırı er ve çabuk engelleme geçirmek gerekir. Özellikle hacet yolu enfeksiyonlarında gecikme, hamilelik sırasında olabilir, çocukluk çağlarında olabilir… Bunları geç otama ettiğiniz devir böbrekte rahatsızlıkların gelişimi, böbrek dokusunun kaybı ile baş başa oluyor. Yeterince su tüketelim” dedi.

BÖBREK SAĞLIĞI KALBİ DE ETKİLİYOR

Yıldız, “Böbrek sağlığı önsezi düşüncesince de aşırı önemli. Kalp ve böbrek hastalığının baş başa olması kadar müşterek anti çabuk gır konusu. Böbreğimizdeki rahatsızlığı er çağda ayırt geçirmek ve bununla ilişik önlemler kabul geçirmek esasta önsezi sağlığı düşüncesince de aşırı önemli” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler