USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Engelli çoluk çocuk mantar yetiştirirken rehabilite oluyor, mülk kazanıyor

Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı Mantar Üretim Atölyesi'nde mantar yetiştiriciliği kursuna dahil olan engelli bireyler, hem toprakla değinme ederek rehabilite olmaktadır aynı zamanda mantarları satarak dirimlik elde ediyor.

Engelli çoluk çocuk mantar yetiştirirken rehabilite oluyor, mülk kazanıyor
06-05-2022 12:21
İstanbul

Özel ihtiyaç duyan bireylerin sosyal, kültürel, sanat içerikli ve mesleksel edep bilimi bilimi gereksinimlerine yanıt özgülemek şartıyla Bağcılar Belediyesince 2011'de nesir edilen Engelliler Sarayı, engellilerin içtimai yaşama katılımlarını getirmek düşüncesince ayrışık edep bilimi bilimi atölyeleri ve kurslar düzenliyor.

Bu atölyelerden birisi de firez ve istiridye mantarı yetiştiriciliği eğitiminin verildiği Mantar Üretim Atölyesi. Burada kursa dahil olan engelliler, eğitmenlerinin koordinesinde kompost hazırlanmasından sulama ve toplamaya derece rastgele evrede mantar istihsal sürecine engelleme oluyor.

Bir kompost sürecinde yetiştirdikleri mantarları 3 seferde toplayan kursiyerler, hasat ettikleri mantarları paketleyerek satışa apiko bir duruma getiriyor. Engelliler, merkezin uğrunda kurulan stantta satılan mantarlardan kendileri düşüncesince sağlık elde ediyor.

Kursiyerler, mart ayında hazırladıkları kompostun üçüncü hasat emek vermesi kapsamında Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ile mantar topladı.

"Hayatta dezavantajları fırsata yöneltmek lazım"

Özdemir, mantar hasadının arkası esna AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Engelliler Sarayı'nda kestirmece 1600 dezavantajlı ferdin 32 branşta edep bilimi bilimi alarak, içtimai yaşama katıldığını söyledi.

Merkezin, hem engelli bireylerin rehabilitasyonuna ve gelişimine dayanak bulunduğunu bununla birlikte ailelerin koyu seyir içinde soluk almalarıma olanak tanıdığını dile getiren Özdemir, "Engelliler resim, müzik, ahşap, kuaförlüğün beraberinde mantar atölyesinde de edep bilimi bilimi alıyor. Engelli bireylerimiz ile yılın 3 periyodunda mantar yetiştiriciliği yapıyoruz. Şu anda da derç dönemimiz. Burada 400 kiloya yaklaşan mantar elde ediliyor." diyerek konuştu.

Özdemir, işlik çalışmalarına katılmanın engelli gençlerin hayatlarına ilenme noktaları da yarattığını dile getirdi.

Atölye engellilerin mantar üretimine akıllıca adına tasarlandı

Engelliler Sarayı'nda 6 senedir bahçecilik ve mantar yetiştiriciliği eğitmeni adına fariza önleyen tarım mühendisi Derya Köse, Mantar Üretim Atölyesi'nde engelli öğrencileriyle yürüttüğü emek harcamaları anlattı.

Köse, mantar beslemek düşüncesince engellilerin kullanımına akıllıca dü kıvrık sergen sisteminin bulunmuş olduğu 40 metrekarelik atölyede, devre devir değişik türlerde mantar ürettiklerini söyledi.

Mantar yetiştiriciliğinin aşırı kırılan bulunduğunu ve günah istediğini tabir fail Köse, istihsal sürecine bağlı şu detayları verdi:

"Önce akıllıca ortamı sağlıyoruz. Kompostlarımızı yerleştirdikten sonradan nice adım var. Mantarlar gurk döneminden geçiyor. Ondan sonradan kompost torbalarını açıyoruz, çocuklarla bu arada topraklıyoruz. Bunları gene bir yunak devre şimdi sokuyoruz. Torbadaki sarım, toprağı da sardıktan sonradan bu kere çocuklarla torbaların üzerindeki toprakları tırmıklamaya başlıyoruz. Tırmıklamada ellerimizi kullanıyoruz. Toprakla değinme ediyoruz, bu da bir rehabilite şekli. Bu işlemden sonradan bu kere sınıfı soğutmaya başlıyoruz. Daha sonradan soğutma, nemlendirme, sulama evresi başlıyor. Yaklaşık 36-40 devir ortada bura hav tarlası olacak biçimde önceki hasadımızı alıyoruz."

İlk hasatta topladıkları mantarların engelli kursiyerler kabilinden tartıldıktan sonradan paketlenerek satıldığını aktaran Köse, bundan böyle onar devir arayla ikinci ve üçüncü hasadın da ayrımsız biçimde gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Özgüven ve menfaatlerini tabir ika becerisi kazanıyorlar"

Köse, bu evrelerden sonradan kompostları atölyeden çıkartarak doğruluk ve dezenfeksiyon yaptıklarını belirterek, "Daha sonradan toy mantar kompostlarımız geliyor. Burası bir tedavül halinde, sürekli istihsal var, edep bilimi bilimi de sürekli var. Aslında bizim misyonumuz aşırı bir tomar istihsal değil, edep bilimi bilimi lakin ayrıntılar alışılagelen bir firmada alınabilecek biçimde velut çalışıyorlar ve hakkıyla aşırı başarılılar. Bunların hepsini çocuklarla adım basamak yapıyoruz. Çocuklar ayarlıyor aslında, ego manipülasyon yapıyorum. Bu işi yapabilen aşırı gıllıgışlı öğrencilerim var." diyerek konuştu.

Mantar yetiştiriciliğinde 1 titrem komposttan 300 kilo ürün katılması icap ettiğini dile getiren Köse, bir hasat devrinde 300-350 kilo ortada ürün alabildiklerini, önceki teşrin ayından bu yana mevrut üçüncü kompostla bir tonu epey mantar topladıklarını, bunun öğrencileri düşüncesince iri bir muvaffakiyet bulunduğunu söyledi.

Köse, atölyede mental, ortopedik ve vakayiname engel gruplarının beraberinde otizmli ve down sendromlu 18 gözyaşı üstü bireylerin de edep bilimi bilimi aldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"En iri misyonumuz evlatları içtimai yaşama hazırlamak. Bazıları buraya başladığında aşırı içe bulutlu oluyor. Başladıktan sonradan dostlarıyla benimle haberleşme kuruyorlar. Mantar satışı yaparken insanlarla iletişime geçiyorlar. Burada sosyalleşiyorlar, maşer içerisine girdiklerinde kesinlikle konuşacaklarını, kesinlikle akıntı edeceklerini öğreniyorlar, menfaatlerini eğitiyorlar. Özgüven ve menfaatlerini tabir ika becerisi kazanıyorlar."

Yeteneğini keşfeden de sistem öğrenen de var

Engelli kursiyerlerden ortaöğretim mezunu 22 yaşındaki Şevval Çıtak, haftanın 5 haset öğrenime katılmış olduğu atölyede mantar yetiştirirken kabiliyetlerini keşfetme olanağı bulduğunu söyledi. Burada çağ geçirirken kaygılarını gidererek rahatladığını dile getiren Çıtak, "Bu sınıfa elleme ki de gelmişim diyorum." ifadesini kullandı.

Lise mezunu kursiyerlerden 22 yaşındaki Alican Yalçın, atölyede "melek yüzlü" öğretmeni ve elleme dostlarıyla tanıştığını tabir etti. Nem ve su ayarını yaparak ürettikleri mantarları topladıktan sonradan sattıklarını özetleyen Yalçın, burada çalgılı çağanaklı devir geçirdiğini belirterek, "İyi erke alıyorum. Benim düşüncesince hayır oluyor. Hem sistem bununla birlikte hayır bir bilinçlilik öğreniyorum." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler