USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Enerji esaslı" dizayn yöntemiyle yapılar depreme üzerine hâlâ tehlikesiz olacak

Gebze Teknik Üniversitesince TÜBİTAK yardımı ile ölçülü plan kapsamında geliştirilecek yenilikçi sistemlerle, binaların depreme hakkında henüz sakıncasız bir vaziyete gelmesi ve bina maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor.

05-03-2022 13:46
Kocaeli

İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Anıl Dindar'ın yürütücülüğünü icra ettiği "Betonarme Çerçeve Sistemleri İçin Enerji Esaslı Sismik Tasarım ve Değerlendirme Yönteminin Geliştirilmesi" projesi, TÜBİTAK'tan dayanaklık etmek almaya adalet kazandı.

Proje, erke köklü dizayn ve kıymetlendirme yönteminin demirli beton söve sistemler düşüncesince geliştirilmesini kapsıyor.

Bu kapsamda istem ve kapasitenin erke büyüklükleriyle tabir edilmesinin arkası sıra şimdiki yönetmeliklerle kıyas yapılarak, erke köklü dizayn ve kıymetlendirme yöntemi önerisinde bulunulacak.

Projenin amaçlarına başarıyla ulaşılmasıyla pratikte dizayn ve kıymetlendirme hikayelerinde bilirkişi mühendis ve tasarımcılar düşüncesince şimdi pratik, insicamlı ve duyarlık seviyesi erdemli birlikte çözümlemeli yaklaşım ortaya konulacak.

"Binaların tasarımında acemi birlikte matematik sisteminin geliştirilmesini hedefliyoruz"

Dr. Öğretim Üyesi Dindar, AA muhabirine, mühendislik yapıları konut, köprü, baraj kabil binaların tasarımında makbul bel kemiği büyüklüğün, binanın "zorlanma gücü", kısaca dayanımı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'deki imal yönetmeliklerinin de bu bilgiyi esasi aldığını aktaran Dindar, 2018'de planlı Avrupa Deprem Konferansı'nda, 2030'lu yıllarda yayımlanacak acemi evlat depreme dayanabilen bina dizayn yönetmeliklerinde "enerji" teriminin toprak alması icap ettiğinin vurgulandığını kaydetti.

Bugüne denli deprem tasarımlarında üstü gizli tabir edilen erke kavramının, topu topu dünyada ilmî araştırı çalışmalarının konusu bulunduğunu vurgulayan Dindar, "yeni nesil" yönetmeliklerin ortamında toprak alması muhtemel erke terimi kapsamında demirli beton binaların tasarımında acemi birlikte matematik sisteminin geliştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.

Dindar, plan ortaklarının, Beykent, Gedik ve Eskişehir Teknik üniversiteleri olduğunu, 15 yabanlık ekiple güzeşte sene ekimden buyana çalışmalara bitmeme ettiklerini anlattı.

Avrupa Birliği'nde şu anda emekleri bitmeme fail bu amacı Türkiye'ye taşımayı ve ülkedeki yönetmeliklerde toprak borç halde kılavuz gemisi icraat yapmayı hedeflediklerini dile getiren Dindar, "Temelde hedeflediğimiz bina sistemleri demirli beton söve sistemlerdir. Betonarme söve sistemler ise bizim memleketimizdeki bina konutlarının, bina stokunun iri birlikte bölümünü anabolizma etmektedir. Bu manada yayılmış tesirinin birlikte tomar olacağını hedefliyoruz ve buna uyarınca de kazandığımız bilgileri, ahir doğacak bulunan talimatname arasında yerleştirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gelişen değişen teknolojinin yapılarda uyarlanması önemli"

Betonarme yapılardaki acemi hesaplamalar, güncellenen deprem muhatara bilgisi ve bununla bu arada gelişen değişen teknolojinin yapılarda uyarlanmasının önemine yer veren Dindar, "Daha alıngan matematik yapabiliyor olmamız, ayrımsız sürede bina güvenilirliğini artıracak. O devir 30-50 sene müddet arasında oturduğumuz binalarda aşırı şimdi dil rahatlığıyla yaşıyor olacağız." dedi.

Dindar, 2000'li yıllarda meydana getirilen binaların, şimdi eski zamanlarda mensur edilenlere uyarınca şimdi katı olduğuna değinerek, acemi binalarda nitelik teriminin ön planda bulunduğunu belirtti.

Çalışmaları 2 sene arasında bitirmeyi hedeflediklerini özetleyen Dindar, şunları kaydetti:

"2018'de yayımlanmış bulunan yönetmeliğimize baktığımızda, bunun şu an düşüncesince Avrupa yönetmeliklerinden şimdi gittikçe bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak önümüzdeki birlikte iki sene arasında Avrupa Birliği'nin yönetmeliği çıktığında, bizimkinden az buçuk şimdi dobra ergin olacak, bazısı yenilikler mevrut olacak. Temel hedef, literatürde güzeşte birlikte ahir 'yeni nesil' yönetmeliklerdir. Yeni evlat terimi da şuradan kaynaklanıyor, esasında teknolojiyle, bu gelişimlerle bu arada yaşantımızda görmüş olduğumuz klasik, elden sadece değme yerde örnekleri mevcut bina sistemlerinde tadilat var. Şimdi yaşadığımız birlikte terim var, kentsel dönüşüm, yaşlanan, yorulan bina stokunun yenilenmesi. Bu yenilikçi sistemler vardığında binalar şimdi birlikte tomar zorlanmamış olacak. Bizim şu an mensur ettiğimiz binaların ömürleri şimdi derinliğine olacak. Arada geçirdiği depremlerdeki tamir, takviye, tamirat harcamaları şimdi aşırı düşüyor olacak. Demek ki bu birlikte yerde esasında maliyeti aracısız etkileyecek, düşürecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler