USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Emekli tır şoförü "Leyla Abla" hemcinslerine tecrübelerini aktarıyor

Türkiye'nin evvel eş tır şoförü yerine maruf ve zahmetli bulunan Leyla Ağaçkoparan, tecrübelerini meslektaşlarına aktarmaya çalışıyor.

Emekli tır şoförü
12-03-2022 12:08
Sakarya

Ağaçkoparan, derinliğine seneler Türkiye ve ülke haricinde tır şoförlüğü yapmasının peşi sıra 5 sene geçmiş mütekait oldu. Kadın olmanın ve mesleğin zorluklarını, problemlerini ve güzelliklerini bulunmuş yer aldığı rastgele ortamda söylemeye himmet yayınlayan Ağaçkoparan, kaleme almış yer aldığı "Geri Vites Hayatlar" kitabıyla da tecrübelerini okuyucularıyla buluşturdu.

Türk Kızılayın "Bu Yollar Sensiz Olmaz - Uzun Yol Şoförlüğü Araştırma Projesi"ne dayanak vererek derinliğine kez şoförlerinin problemlerine hal üretmeye etkin Ağaçkoparan, zorluklarla meşbu mesleğini hanımefendilerin da yapabileceğini söylemeye çalışıyor.

Leyla Ağaçkoparan, AA muhabirine, kamyonculuk önleyen babasından etkilenerek mesleğe start sonucu aldığını ve bebekliğinden bu yana motosiklet sesine tanıdık bulunduğunu söyledi.

Mesleğini isteyerek yaptığını ve başarıyla tamamladığını tabir fail Ağaçkoparan, "Ne bahtiyar ki 1987'lerden bu yana devam eden serüveni mütekait kazanmak aracılığıyla tamamladım. Şehirlerarası ve arsıulusal değerli seferlerim oldu. Hepsi birbirinden güzeldi, bütünü ayrı birlikte deneyimdi. Sevmeden yapılacak birlikte iş değil. Ailenizden ırak sosyolojik açıdan daima mecbur gözlere sunulan kalmak... Ama ego aşırı normalleştirdim ve bunu rastgele hanımın yapabileceğine inandım. Seven, talip bu mesleğe dil vermiş her insanın yapabileceğine inandım." diyerek konuştu.

Çalışırken ve tekaütlük devrinde meslekle ilgili hanımlara katkıda bulunabilmek yerine emek vermek yapabilmeyi hayalet ettiğini özetleyen Ağaçkoparan, bu kapsamda Türk Kızılayın "Bu Yollar Sensiz Olmaz - Uzun Yol Şoförlüğü Araştırma Projesi"ne dayanak verdiğini ve deneyimlerini paylaştığını aktardı.

Ağaçkoparan, bundan ahir süreçte de Türk Kızılay gönüllüsü şekilde mesleksel tecrübelerini paylaşmaya bitmeme edeceğini dile getirerek şu şekilde bitmeme etti:

"Yaşanmışlıklarıma tecrübelerime, cinsiyetçi fark yapılmaksızın otomotivde ve lojistikte birlikte insanoğlu yetiştirilmesi dair yapabileceğim ne mevcut ise yapmayı hayalet etmiştim. Kızılay ile burada yolumuzu kesişti. Mevcut çoban kurslarımız mevcut gücün bu mesleğin meslek akademisi açılmalı. En azından çoban sanayiye gittiği devir aracında ne problemin bulunduğunu bilebilecek denli bilgiyi almalı diyerek düşünüyorum. Aynı sürede belge tanzimini öğrenmeli, kasıntı ve kurumlar lazım eğitimi verip yollara göndererek yetişim süresini tamamlamalı. Hep bunu savunuyordum, sanıyorum bu hayalim gerçekleşiyor aşırı mutluyum."

"Meslektaşlarımdan asla aykırı birlikte inanç almadım"

Uzun seneler yollarda yönelteç başlangıcında çalışmasının peşi sıra 5 sene geçmiş mütekait olmaya değişmeyen verdiğini kail Ağaçkoparan, "Kolay tek bilinçlilik yok, ailenizden sevdiklerinizden uzakta kazanmak gerekiyor. Çok birlikte tomar içtimai hayatınız olamayabiliyor gücün zevklenmek başarıyı getiriyor muvaffakiyet da içsel tatmini getiriyor. Yetmez mi şu demek oluyor ki Türkiye'ye yakışan sahneler bunlar. Meslektaşlarımdan asla aykırı birlikte görüş, düşün almadım, almıyorum alacağıma da inanmıyorum fakat tanımayan, bilmeyen insanların kılükal gelişi birlikte tatbikat yapıyorum koşturup anbean birlikte yere vuracağımı zannetmesi yahut bizar olmasını görür görmez burada birlikte ön sakatlık mevcut diyorsun." biçiminde konuştu.

Her meslekte yer aldığı kabil derinliğine kez şoförlüğünün de zorlukları olduğuna yer veren Ağaçkoparan, hızla gelişen teknolojinin gelişmesiyle gelişen servis ağlarıyla bu zorlukların en uzuv indirgendiğine değindi.

Leyla Ağaçkoparan, güçlü saat koşullarının rastgele zaman, el âlem düşüncesince ayrıca ıvır zıvır anahtar şoförleri düşüncesince güçlü bahis konusu bulunduğunu vurgulayarak "Mutlaka eğitim, güven ve zihin orada aşırı devreye giriyor. Onun haricinde aralıksız doğrusu yoldasınız. Sevdiklerin uykudayken sen yolda olabiliyorsun. Bu işi seviyorsanız muvaffakiyet düşüncesince yapacaksınız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler