USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Edirne'de yasaklı ırk kapik denetimleri artırılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 81 ilin vilayet ve belediyelerine gönderilen tamim kapsamında Edirne'de iyesiz ve tehlike sunma fail hayvanlara müteveccih teftiş ve icraat artırılacak.

Edirne'de yasaklı ırk kapik denetimleri artırılacak
29-12-2021 12:34
Edirne

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iyesiz ve tehlike sunma fail hayvanlarla ilişik önlemler kapsamında 81 ilin il ve belediyelerine gönderilmiş yer aldığı sirküler kapsamında denetleme ve emek harcamaları artıracaklarını belirtti.

Tanrıkulu AA, muhabirine, 15 senedir kanunun verdiği bitirme kapsamında 500 kapik kapasiteli Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağında çıkmaz hayvanlarının iş ve rehabilitasyonunu yaptıklarını söyledi.

Bünyesinde, baytar hekim, baytar keyif teknisyeni bulunduran barınakta 20'ye benzeyen işçinin de çıkmaz hayvanları düşüncesince çalıştığını vurgulayan Tanrıkulu, görme odası, süt kuzusu iş kısmı mevcut barınakta çabuk ve yanık hayvanlara 24 zaman dahil edildiğinin altını çizdi.

Salgınla baş başa sokağa atık hayvan sayının arttığına dikkati çekici Tanrıkulu, sonuç aylarda istenmeyen birtakımı olayların meydana geldiğini, bu yüzden şehremaneti adına emek harcamaları şimdi da arttırdıklarını söyledi.

Tehlikeli ırklar Sokak Hayvanları Barınağı'nda rehabilite ediliyor

Tanrıkulu, barınakta tahminî 500 köpeğin yanı esna 29 yasaklı ırk aziz köpeğin barınakta rehabilite edildiğini söyledi.

Pitbull, Dogo Argentino üzere yasaklı ırk köpeklerin sokaklarda değme güzeşte çağ sayısının arttığını özetleyen Tanrıkulu, "Yasaklı ırk denetimlerimiz geceli gündüzlü sürüyor. Yakın sürede ortak mahallede 2 pare şimdi yasaklı ırk köpeği alarak barınağa getirdik. En sonuç çıkan sirküler kapsamında denetleme ve emek harcamaları arttıracağız. Sokak canlarımızın da dirim hakkına hürmet duyarak elimizden mevrut ne var ise yapacağız."dedi.

"Son 3 yılda çıkmaz hayvanı sayısı 5 kıvrım arttı"

Tanrıkulu, salgının tesiri ve gelişi iyi sokağa bırakılan köpekler dolayısıyla sonuç zamanlarda sokakta kapik popülasyonunun arttığına dikkati çekti.

Özellikle köylerden Edirne merkeze bırakılan köpekler dolayısıyla şehirde kapik popülasyonunun baş döndürücü arttığını anlatım fail Tanrıkulu, "Edirne'de kılıç bunu gözlemledik, sonuç 3 yılda çıkmaz hayvanı sayısı 5 kıvrım arttı. Mesire sahalarına atık nice köpeğe rastlıyoruz. kaymakamlıklar, muhtarlıklar baştan sona baş başa akıntı ederek şişman vasektomi yaparak bu problemi halledeceğimizi düşünüyorum" sanarak konuştu.

Genelgeden

Genelgeye göre, 5199 mahdut Kanun gereğince üretimi, sahiplenilmesi, sahiplendirilmesi, barındırılması, beslenmesi, sayışma edilmesi, sergilenmesi, armağan edilmesi ve ülkeye girişi, satışı ve reklamı haram tehlike sunma fail hayvanların (Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully) denetimleri ilişik belediyelerce 7/24 esasıyla yapılacak. Bu hayvanlardan sahiplenilmeyenlere, ilişik birimler ve polis güçleriyle teşrikimesai zarfında el konulacak ve bu hayvan bilimi belediyelerce bakımevlerinde rehabilite edilerek tutulacak. Tehlike sunma fail bu hayvanlardan, Hayvanları Koruma Kanunu'nda ve Tarım ve Orman Bakanlığının ilişik genelgesinde yayınlanan usulde sahiplenilmiş olanların huni ve toht müstear zorunluluğu ile halkın dip adına bulunmuş yer aldığı bölgelere ve bebek hile alanları ve parklarına giriş yasağına kesin suretle uyulması sağlanacak.

Bu yasağın ikinci kez ihlalinde, bu hayvanlara ilişik birimler ve polis güçleriyle teşrikimesai zarfında el konulacak. Bu hayvanlar, bakımevlerinde rehabilite edilecek ve burada tutulacak.Tehlike sunma fail bu hayvanların sahipleri, hayvanın en benzeyen bakımevine bırakmayı isterse bu arzu geciktirilmeksizin namına getirilerek, rehabilite edilen hayvan bakımevinde tutulacak. Sahipli yahut iyesiz olması ayırt etmeksizin tehlike sunma fail hayvanlarla ilişik birimler ve polis kuvvetleri ile teşrikimesai zarfında denetimler sıklaştırılarak rastgele ortak mağduriyete yahut suistimale mevzi verilmeyecek. Hayvan barınaklarına getirilen iyesiz hayvanların otama ve asalak mücadelesinin yapılması, aşılanması, kısırlaştırılması ve sayısal kimliklendirme yöntemleriyle işaretlenmesi kanalıyla rehabilitasyonu yapılacak. Bakımevlerinde rehabilite edilen hayvanlar, ilişik data tabanına kaydedilecek ve rehabilite edilmeden hiçbiri alındıkları ortama bırakılmayacak.

Belediyelerin iyesiz hayvan kaydetme ekipleri veya rastgele ortak suç duyurusu kararı belirleme edilen iyesiz hayvan bilimi barınaklara götürülecek. Hayvan derece ihdas zorunluluğu yok belediyeler ise toplamış yer aldığı iyesiz hayvanları en benzeyen bakımevine götürüp tasdik edecek. 5199 mahdut Kanunun muvakkat 4'üncü maddesi gereğince belediyelerin bütçelerinden açmak mecburiyetinde yer aldığı kaynağın iyesiz hayvanların vasektomi işlemlerinin yürütülmesi benzeri kullanılmasına ehemmiyet verilecek. Belediyelerce bahis konusu hizmetlerin namına getirilmesinde evleviyet sırası, finansal gestalt ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak bütçedeki payların şimdi faziletli oranlarda belirlenmesine evleviyet verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı genelgesine gereğince de yasaklı enva adına aşina bu 6 kapik ırkı, 14 Ocak'a denli sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde yahut hususi baytar kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve kaza ekincilik müdürlüklerinde eşya dibine alınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler