USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dünyanın ve Türkiye'nin önde mevrut STK'ları 'kız evlatlarının sayısal eşitliği için&#

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal dönemin liderleri bulunduğunu belirtmek ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince kadın her daim baş başa çalışalım." dedi.

Dünyanın ve Türkiye'nin önde mevrut STK'ları 'kız evlatlarının sayısal eşitliği için&#
12-10-2021 12:48
İstanbul

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal dönemin liderleri bulunduğunu ifşa kılmak ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince elkızı daim beraberce çalışalım." dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) Türkiye ofisleri iş donanmasında 7. Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı düzenlendi.

Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında bu sene "Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" temasıyla planlı toplantının açılışında mütekellim Vuslat Doğan Sabancı, her insanın eş hedefinin "her bölgede kız ve koca evlatların denk temessül edilmiş olduğu ve bire indinde fırsatlardan yararlandığı, kız evlatlarının da güçlenerek gelişigüzel mevzuda önderlik etmiş olduğu indinde dünyaya ulaşmak" bulunduğunu söyledi.

Devletlerin, çıplak toplumun, bireylerin çabalarıyla dinç kızların ve hanımefendilerin denklik haklarını himaye dair sonuç senelerde ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Sabancı, "Ancak tamamı müspet gelişmelere rağmen, dünyanın dayanıklı aşırı durumunda nice mevzuda kız çocuklarına müteveccih önyargı ve eşitsizlikler bitmeme ediyor. Bu alanlardan en indinde tomar uyanıklık çekenlerden bir tanesi ise içre bulunduğumuz yüzyıl düşüncesince dirimsel bulunan sayısal eşitsizlik." diyerek konuştu.

Sabancı, kız evlatlarının hala bilim, teknoloji, mühendislik ve hesap sahalarında yeteri denli temessül edilemediğini belirterek, evren genelinde genel ağ kullanımında yüzdelik 17'lik indinde eşey farkı olduğunu, bağan ve ılımlı gelirli devletlerde baylara uyarınca 300 milyon elan az kadının taşınabilir internete erişebildiğini anlattı.

Bu sayısal uçurumun, hanımefendilerin ve dinç kızların eğitim, keyif ve mali iştirak denli hizmetlere erişimini şimdiden zora soktuğunu vurgulayan Sabancı, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Dünyada dijitalleşme arttıkça bu denli ölçün hizmetlere erişmek hanımlar ve dinç kızlar düşüncesince elan da olanaksız duruma gelecek. Oysa değişen teknolojinin bölen olmaktan artma iri indinde eşitleyici durumuna gelmesini sağlayacak stratejiler ihdas yapmak aşırı önemli. Yoksa sayısal eşitsizlikler öbür eşitsizlikleri artıracak, hanımefendilerin iş gücüne katkıda bulunma, toy beceriler edinim ve bilgiye iktiran fırsatlarını engelleyecektir. Bu teknolojik eşitsizliğe sonuç vermenin yolu, ilim ve ilim teknolojileri ile ait bölgelerde arazi meydan dinç kızlara gönül rahatlığı münteşir vaziyetteki aksi önyargıları ortadan kaldırmaktır."

"Kız evlatlarının sayısal dünyada önderlik etmesi dönemini desteklemeliyiz"

Vuslat Doğan Sabancı, Aydın Doğan Vakfı'nın kız evlatlarının eğitimi ve fırsatlara denk erişimi düşüncesince meydana getirdiği çalışmalardan bahsederek, bu bölgede bitirdikleri faaliyetleri anlattı.

Her sene UNICEF, UN Women, UNFPA iş birliğiyle Dünya Kız Çocukları Günü'nde sosyal farkındalığı güçlendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Sabancı, etkinliğin anne temasını bu sene "Artık Zamanı Geldi: Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" adına belirlediklerini söyledi.

Kimsenin geride kalmamasını ısmarlamak düşüncesince kızları elan indinde tomar fırsata eş olabilecekleri becerilerle donatmaları icap ettiğini aktaran Sabancı, "Ayrıca bu aşırı ehemmiyetli mevzuyu gündemde avlamak düşüncesince de tamamı gücümüzü kullanmalıyız. Kız evlatlarının sayısal dünyada önderlik etmesi dönemini desteklemeliyiz. Önümüzdeki proses zorlu, fakat çabaya değer. Hepimiz çözümün indinde parçası olmalıyız." diyerek konuştu.

Sabancı, vakıf adına tamamı eleştiri ve ilim birikimlerini paylaşmaya, toy planlar ve iş birlikleri üretmeye anık olduklarını belirterek, tamamı bölgelerde kız evlatlarının denk fırsatlara eş olması ve seslerinin elan feyyaz çıkması düşüncesince el ele vermeleri icap ettiğini vurguladı

Kadınların enerjik adına değişmeyen süreçlerine katıldıkları kurumların aşırı elan değerli bulunduğunu dile getiren Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal dönemin liderleri bulunduğunu ifşa kılmak ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince elkızı daim beraberce çalışalım." ifadelerini kullandı.

"Kız çocuklarına envestisman elan çelimli toplumların yapımı düşüncesince önemli"

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan ise kız çocuklarına meydana getirilen yatırımın çabucak bireylerde değil elan çelimli toplumların inşasında ehemmiyetli gösteriş oynayacağını söyledi.

Kızların değişimin ve gelişmenin sevimsiz gücü olacağını dile getiren Khan, "Salgında, silahlı çatışmalarda ve saf afetlerde gördüğümüz amacıyla istikrarın organizasyon edilmesinde hanımlarımız en ön cephede arazi almaktadır." dedi.

Khan, toplumların çıkarını gözeten hanımefendilerin değerli inovasyonlara imza attığını, hepsinin değerli girişimci, mühendis, doktor, politikacı olabildiğini ve bu listenin uzayıp gittiğini kaydederek, kız çocuklarına meydana getirilen yatırımın ve onlara denk fırsatlar sunulmasının sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacağını vurguladı.

Artık elan indinde tomar kadının reis olduğunu, er yaşta dünyaevi ve tahsile katılımda iyileşmeler yaşandığını özetleyen Khan, fakat hala aşırı sayıda kız çocuğunun zat haklarını yaşamaktan yoksun olduğunu, sosyal eşey farklarının giderilmesinin 107 yılı alacağının konuşulduğunu anlattı.

Khan, "İstatistiklere baktığımızda 123 milyon elan az kadının internete ve telefona erişimi var. Kadınların baylara nazaran zeki telefona iktiran ihtimali yüzdelik 26 elan az. Bu numara Asya'da yüzdelik 30'lara çıkıyor. Kızlarımızın ve kadınlarımızın bilim, teknoloji, mühendislik dalında temsiliyeti hala mergup düzeylerde değil." diyerek konuştu.

"Siber zorbalığın ve siber tacizlerin engellenmesi gerekiyor"

Afshan Khan, eşey devamlı bariyerlerin aşılması icap ettiğinin altını çizerek, siber zorbalığın ve siber tacizlerin engellenmesi icap ettiğini söyledi.

Kadınların yüzdelik 34'ünün devir içi hızlı gönül rahatlığı karşıya kaldığını dile getiren Khan, Z kuşağında devir içi hızlı dövüşmek durumunda artan kız sayısının 3'te indinde bulunduğunu anlattı.

Khan, "Acaba bu problemleri kaldırılmış kılmak düşüncesince elimizden geleni yapıyor muyuz? Toplumsal eşey eşitsizliği noktasında ağır değişimler var. Cinsel şiddet, eşeysel rahatsızlık ele alınmaya çalışılıyor. Tüm kazanımlarımız noktasında ağır kayıplarla gönül rahatlığı karşıya kalıyoruz. Tam manasıyla eşey eşitliği düşüncesince ağır savaşım vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tüm kız çocuklarına, hanımlara ve şahıslara müteveccih ayrımcılığa gönül rahatlığı savaşım taahhüdünde bulunduklarını anımsatan Khan, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Artık eş harekete mürur dair indinde hamle elan öteye gitmemiz gerekiyor. Daha indinde tomar çabalamalıyız. Daha sosyal ve etraflıca eşey eşitliği devamlı mücadelemizin sayısal ortamı da kapsaması iyice önemlidir. Artık tarihi gelmiştir. Uluslararası toplumun, hususi sektörün, ailelerin, öğretmenlerin ve tamamı paydaşların bu mevzuda çabalarını yoğunlaştırması, kız evlatlarının yaşama manalı ve sakıncasız iştirakı düşüncesince güç göstermeliyiz."

"Dijital dünyada eşitsizliğin güçlenmesini benimseme edemeyiz"

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami de bundan sonra kişilerin hayatlarının dijitalle konfedere vaziyette bulunduğunu belirterek, internete erişmeden yaşamı sürdürmenin az elan olanaksız durumuna geldiğini söyledi.

Sosyal iletişim araçları kullanımının başta çoluk çocuk düşüncesince elzem duruma geldiğini dile getiren Mohtashami, Türkiye'de gelişigüzel 5 insandan 4'ünün interneti gelişigüzel gündüz kullandığını bildirdi.

Mohtashami, Türkiye'de gelişigüzel 5 insandan birisinin sayısal şiddete uğradığını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"15-17 gözyaşı aralığında sayısal şiddete uğrama payı 3'te 1. Kızlar, çevrimiçi iletişimin asliye ögesi. Kızların hulul çağlarında dijitalde yaşadıkları repertuvar hayatları süresince onlara haremlik edecek. Ergen evlatların sayısal dünyada eş oldukları haklarını bilmeleri aşırı önemli. Özellikle gövde özerkliği açısından apaydın olmalı. Dünya genelinde hanımefendilerin ve kız evlatlarının az elan ½ si bedenî özerkliğinden mahrum. Bu, onları aksi etkiliyor. Dijital dünyada eşitsizliğin güçlenmesini benimseme edemeyiz. Teknolojiyi kız çocuklarımız düşüncesince kullanalım. Cinsel keyif ve bedenî özerkliğin gereklerini hesabına bildirmek düşüncesince çalışmalarımızı yapacağız."

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova da etkinlikte meydana getirdiği konuşmada, BM Kadın Biriminin faaliyetlerinden bahsetti.

Dijital dönemin avrat girişimcilerine sabah yeli sağlayan buluşma

Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı kapsamında gazeteci ve anonsör Afşin Yurdakul'un moderatörlüğünde avrat girişimcilere sabah yeli sağlayan indinde mukarenet gerçekleşti.

Hepsiburada ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, evren uygulayım bilimi borsası Nasdaq'ın evvel avrat başkanı ve fevk yöneticisi (CEO) Adena Friedman ve UNICEF Genel Başkanı Henrietta Fore, Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı hususi Oturumunda indinde araya geldi.

Teknoloji dalında avrat girişimciliğinin cesaretlendirilmesi ve değişen teknolojinin avrat girişimciliği ile kız evlatlarının gelişimine bulunan manivela tesiri hesabına konuşmaların yapıldığı oturumda, katılımcılar deneyimlerini paylaştı.

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, ehemmiyetli indinde değiş ve tahavvül arasında olduklarını belirterek, bu tahavvül sürecinde hanımefendilerin ilim ve teknolojide doğrulukla temsilinin sağlanmamasının iri indinde yıldırma olacağını söyledi.

Hakça temessül sağlanması şeklinde ehemmiyetli indinde sıçrama yaşanabileceğini kaydeden Doğan, vakfın eşey eşitliği ve benzeşim mevzularda yaşama geçirdiği projelerden ve verdiği burslardan bahsetti.

STK'lardan katılımcılar deneyimlerini paylaştı

Etkinlik kapsamında meydana gelen dü ayrı oturumda, sosyal eşey eşitliği ve kız evlatları yararına çalışkanlık yayınlayan çıplak maşer kuruluşlarından esame görüşlerini paylaştı.

"Dijital Çağda Kız Çocuklarının Güçlenmesi: Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı oturumda, Teenergizer Kurucusu Yana Panflova, HeForShe aktivisti Selin Özünaldım Kız Başına Platformu Koordinatörü İlayda Işık ve öğretim üyesi Sonia Livingstone sayısal devirde karşılaşmış olduğu zorluklardan ve fırsatlardan bahsetti.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmeye Yönelik Dijital Alan ve Beceriler" oturumunda ise Doğan Holding ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, Aydın Doğan Vakfı Proje Ekibi Üyesi Buse Tolunay, Avrupa Genç Feminist Platformu Kurucusu Xenia Kellner ile Oxus Orta Asya Çalışmaları Derneği Araştırma ve Geliştirme Asistanı Elvira Kalmurzaeva bu konudaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Konferans kapsamında, 114 dinç kabilinden sayısal devirde kız evlatlarının geleceği düşüncesince hazırlanmakta bulunan Gençlik Bildirgesi, sahneye çıkan 12 dinç kabilinden seslendirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler