USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Down sendromlular Gülen Yüzler Kafe'de iş yaşamına aşama attı

Malatya Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu kafede servis elemanı namına etkin 8 down sendromlu, hem sosyalleşiyor bununla beraber özgüven kazanıyor.

Down sendromlular Gülen Yüzler Kafe'de iş yaşamına aşama attı
24-02-2022 13:05
Malatya

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile yürüttüğü plan kapsamında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde oluşturulan Gülen Yüzler Kafe'de etkin 8 down sendromlu servis elemanı, hem sosyalleşiyor bununla beraber iş yaşamına katılmanın mutluluğunu yaşıyor.

Servis elemanı eğitimi aldıktan sonradan çalışmaya süregelen 8 down sendromlu, aylık alarak hayatlarını kazanmanın özgüveni zarfında sosyalleşiyor.

Atölyede el emeği menfez nuru safiha ve vazolar da işleyen kafenin çiçeği burnunda çalışanları, bunlarla kafeyi süslüyor.

Down sendromlu çalışanlara, enformasyon becerileri, hıfzıssıhha ve aş damı eğitiminin verildiği kafeteryada, musiki ve çalgı aleti eğitimi de planlanıyor.

Kafenin güler yüzlü servis elemanları, müşterilerden dip alaka görüyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, down sendromlu efrat ve ailelerinden kafenin açılması yönünden talepler aldıklarını ve bu öğrenci toplumsal belediyecilik prensibi temelinde karşılık verdiklerini söyledi.

Kafeyi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde açtıklarını dile getiren Gürkan, şu halde bitmeme etti:

"Gülen Yüzler Kafe'yi açarken burada çalışan, ikramda bulunan, bu işin hizmetini götürenlerin de down sendromlu kardeşlerimiz bulunmasına nazarıitibar ettik. Özgüvenlerinin gelişmesi, iş yapabilmenin hazzını, mutluluğunu tatmaları istedik. Kafe, sahamızda ilkin ve biricik olması yönünden hem bölgemize hem şehrimize ortak gösteriş manken olma vasfını koruyor. Down sendromluların gelip kahvelerini içmeleri, satranç oynamaları, günlerini dobra ortak halde geçirmeleri, özgüvenlerinin gelişmesi, buradaki toplumsal aktivitelere katılmaları, ailelerine farklı tomar ağırlık olmamaları noktasında hem down sendromlu çocuklarımız düşüncesince hem aileleri düşüncesince bununla beraber topluluğun toplumsal anlamdaki entegrasyonu ve barışı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli teşebbüs olmuştur."

Gürkan, kafede 8 çalışanın istihdamının yanı sıra, burada bugün eylemek düşüncesince 23 down sendromlu ferdin kafeye geldiğini, bu uygulamanın ailelerinin rahatlatılmasına şişman ulama sunduğunu tabir etti.

Ailelerden ağır müspet devir alınıyor

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisler Genel Müdürü Zerrin Palancı da 8 down sendromlu haricinde ortak de eğitmenlerinin olduğunu, evlatların dü posta şeklinde çalıştığını anlattı.

Kafeyi açmadan ilkin ailelerle bitirdikleri görüşmelerde evlatların Kovid-19 salgını çağında toplumsal hayatta, ev yaşantılarında geriye gittiklerini öğrendiklerini tamlayan Palancı, şu halde konuştu:

"Dolayısıyla kafe ile kollar sosyalleşiyor, yetişek alıyorlar, el becerilerini geliştiriyor. Gelen misafirlerden de baş döndürücü ciddi, müspet art dönüşler alıyoruz Ailelerden ise habbe sisteme girmesi, evlatların öz işlerini kendileri yapıyor olması, ana babaya meydana getirilen yardımların, desteklerin artarak çoğalması kabilinden mevzularda da baş döndürücü dobra art dönüşler alıyoruz. Çocukların yaşamına ne katabiliriz, kazandırabiliriz, bunun da çabası içerisindeyiz. Küçük ortak işlik yaptık, burada el becerilerini geliştiriyoruz, bu kafenin zarfında duvarlara yaptığımız süslerin, koyduğumuz vazoların bütünü evlatların el emeği menfez nuru, nedeniyle baş döndürücü kıymetli."

Malatya Down Sendromlular Spor Kulübü Derneği Başkanı Nursel Vardı ise evlatların dem alabileceği, başka bireylerle kaynaşıp sosyalleşebileceği, beşeri ilişkilerinin güçleneceği ve özgüvenlerinin oluşabileceği ortak düzlük oluşturduğu düşüncesince Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a ve kadrosuna teşekkürname etti.

Kafe personellerinden Mehmet Karadayı (16), kafeyi baş döndürücü sevdiğini, işine hevesle geldiğini ve müşterilere çay, kıraathane servisi yaptığını, pasta, kurabiye sunduğunu, tost verdiğini anlattı.

Şeyma Polat da (20) çalışmış olduğu düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Doğa Kazancı (21) ise kafede pastayı süslediğini, çay yapmış olup sunduğunu, dostlarını ve yöneticilerini baş döndürücü sevdiğini belirtti.

Mehmet Karadayı'nın babası Yasin Karadayı da down sendromlu bebek babası olmanın baş döndürücü dobra bulunduğunu dile getirerek, "İlerisini düşünmemek kaydı ile şu an baş döndürücü elleme fakat bizlerden sonradan ne olur, onu düşündüğümüz devir tasa veriyor. Mehmet sosyaldi fakat burada henüz da sosyalleşti, farklı huzurlu, istekle geliyor, çalışıyor, ona yardımı baş döndürücü büyük, eşsiz ortak punt oldu." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler