USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Diyarbakır'da mesleksel terbiye bilimi bilimi meydan hükümlüler günde 15 bin ekmek üretiyor

Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda mesleksel terbiye meydan ve açılan fırın atölyesinde etkin hükümlüler, günde 15 bin ekmek üretiyor.

Diyarbakır'da mesleksel terbiye bilimi bilimi meydan hükümlüler günde 15 bin ekmek üretiyor
26-10-2021 12:23
Diyarbakır

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, istihdama müteveccih dizge edindirilmeleri ve bulunan mesleklerinin geliştirilmesi gibi düzenlenen çalışkanlık kapsamında, iklim genelinde mesleksel yetişek sunulan hükümlülere nice işlik ve tesiste öğrendiklerini pratik ika olanağı sunuyor.

Bu kapsamda Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü içerisinde açılan fırın atölyesinde vardiyalı sistemle etkin 30 hükümlü, mesleksel eğitimin peşi sıra ekmek üretimi yapıyor.

Günde 15 bin ekmek üreten hükümlülerin keyif ve kaymakamlık sigortaları yapılırken, sunulan maaşla da hem özlük gereksinimlerini karşılamaları hem de familya bütçelerine katkıda bulunmaları sağlanıyor.

"Hükümlü ve tutuklularımızı topluma baştan vermek istiyoruz"

Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mustafa Tatlıca, AA muhabirine, kentte, İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığına ilgilendiren bulunan fırın atölyesinin 6 sene evvel hizmete girdiğini söyledi.

20 bin ekmek çoğaltma kapasitesine eş bulunan fırında günce 15 bin ekmek üretimi yapıldığını anlatım fail Tatlıca, hükümlülerin hem dizge öğrendiğini hem de mevcud mesleklerini geliştirdiklerini bildirdi.

Tatlıca, "Hükümlü ve tutuklularımızı topluma baştan vermek istiyoruz. Fırın atölyesinde 30 hükümlü istihdam ediliyor. Sigortası yapılarak, ücretleri ödeniyor, kar paylarından da faydalanıyorlar. İsteğe mucibince rejim ve kepekli ekmek de üretilmekte. Ürettiğimiz ekmekleri ukubet pratik kurumlarımıza, adliyelere ve barışma yaptığımız birtakımı resmi kurumlara satışını gerçekleştirmekteyiz." dedi.

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) ile savaşım kapsamında fırında en fevk kurda tedbirlerin alındığına ayraç fail Tatlıca, maske, resmiyet ve hıfzıssıhha kurallarının uygulandığını, dolgun taayyüş piyasası bulunduğu düşüncesince kurallara maksimum himmet gösterildiğini aktardı.

Tatlıca, "Fırına gelirken hükümlü ve personelimiz dezenfektan paspasından geçer, eldiven, bone ve peçe takar. Üretim safhalarında ecnebi konu girmesini önleyici etraflı tedbirleri alır. Daha sonradan ise üretime geçilir. Üretimde makbul etraflı malzemeler hijyeniktir ve anlaşılan sürelerle arama edilir. Tamamen mevzuata akla yatkın birlikte halde üretimlerimiz bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

"Atölyeler açmakta, güdeleme sağlamaktayız"

Hükümlülerin bire birlikte vakitte ruhsal manada ve iyileştirme sebebi ile de evolüsyon sağladığını aktaran Tatlıca, şöyleki bitmeme etti:

"Hükümlülerimiz bu müddette hem dizge öğrenmekte hem de çıkarlarını nafi hissettiklerinde güdeleme namına fevk kurda olmaktalar. Aileleri, evlatları ve çevreleri de bunu ayırt ederek sevinçli olmaktadır. Bu memnuniyeti gördüğümüzde düzentileme şevkimizi en fevk düzeye çıkarmaktayız. Hükümlülerimize nafi olduğumuzda, dizge kazandırdığımızda ve onların güler yüzünü gördüğümüzde tığ de bahtiyar oluyoruz. Bu sebeple dünkü atölyeler açmakta güdeleme sağlamaktayız."

"Fırın atölyemizde amacımız hükümlü ve tutukluların iş yurdu faaliyetlerine katılımlarını sağlayarak, dizge edindirmek yada mevcud mesleklerini geliştirerek topluma onları baştan kazandırmak. Hükümlülerin gine töhmet işlemesini engelleyerek, dışarda mesleklerini bitmeme ettirmeleri, ailelerine, devlete ve millete nafi fert olmasını amaçlamaktayız." diyen Tatlıca, hükümlü ve tutukluların tamamının üretime katılmasını sağlayarak, iş yurdu faaliyetinin dünyaya sağlam olmasını hedeflediklerini belirtti.

"Yaptığımız işin nitelikli olması bizi ve hükümlüleri bahtiyar ediyor"

Fırın atölyesinin şefi Orhan Yıldırım ise hükümlülerin istihsal yaptıklarında çıkarlarını ruhsal namına hâlâ şen hissettiklerini söyledi.

Bu mutluluklarının işe yansımasının çıkarlarını de sevinçli ettiğini dile getiren Yıldırım, şöyleki konuştu:

"Neşeli ve bahtiyar birlikte halde işlerimizi yapıyoruz. İş bittiğinde bahtiyar birlikte halde koğuşlarına gidiyorlar. İşe de sevinerek geliyorlar. Atölyede ürettiğimiz ekmekler lezzetli. Kurumlar ekmeğin tadının içimli bulunduğunu söylüyor. Yaptığımız işin nitelikli olması bizi ve hükümlülerimizi bahtiyar ediyor. Hükümlüler aldıkları maaşla ailelerine ağırlık olmadıkları düşüncesince de ruhsal namına bahtiyar oluyorlar. Bu mutlulukları da işe yansıyor."

"Yeni birlikte mesleğim hâlâ oldu"

Fırın atölyesinde etkin hükümlülerden B.D, fırında görevinin ekmek olgunlaştırmak olduğunu, işlik yardımıyla zamanını velut değerlendirdiğini söyledi.

Daha evvel möble sektöründe çalıştığını özetleyen B.D, "Burada ekmek yapacağımı, dünkü birlikte dizge edineceğimi on paralık düşünemezdim. Yeni birlikte mesleğim hâlâ oldu. Ekonomik namına bana ulama sağlıyor. Ailemize ağırlık olmuyoruz. Burada fiilen özlük gereksinimlerimizi karşılıyor, ailemizin hüzünlerini gideriyoruz. Yeni arkadaşlıklar da ediniyoruz." dedi.

Evli ve 2 bebek babası bulunduğunu tamlayan B.D, her insana özgürlüğünün değerini bilmeleri ve suça bulaşmamaları tavsiyesinde bulundu.

İ.A. da fırın atölyesinde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İşimizi isteyerek yaptığımız düşüncesince ekmekleri baş döndürücü iyi birlikte halde çıkarıyoruz. İşime muhabbet katıyorum. Çok tetik birlikte halde çalışıyoruz. Buradaki ekmekler sofralara gidiyor. İşimizi ne denli itinayla yaptığımızı her insanın görmesini istiyoruz. Daha evvel dizge sahibi değildim. Şu an hariç çıkarsam işim hazır. Burada yaptığımız icraat geleceğimiz düşüncesince baş döndürücü önemli. Bizi topluma vermek düşüncesince yetkililer elinden geleni yapıyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler