USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dijitalleşen medyada fotoğrafın önemi daha da arttı

Geleneksel medya ile sayısal medya arasındaki farkı özetleyen İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Tamer Ataç, dijitalleşen medyada fotoğrafın öneminin daha da arttığını ve ilkin de e-ticarette fotoğrafın alıcıların en aşırı özen etmiş olduğu faktörlerden b

Dijitalleşen medyada fotoğrafın önemi daha da arttı
22-10-2021 11:03

Geleneksel medya ile sayısal medya arasındaki farka ilişkin olarak, medyada geçer not görsellerin önem derecesinin tahavvül gösterdiğini tamlayan Öğr. Gör. Tamer Ataç, bilhassa ticari amaçla paylaşım yapılabilen sayısal medya platformlarında fotoğraf ve fotoğrafçılığın önemine aksan yaparak, fotoğrafın çarpıcılığının ve inandırıcılığının sayısal medyada kendini baş döndürücü daha bilge birlikte biçimde gösterdiğini söyledi.

Geleneksel ve sayısal medyada fotoğraf olgusunun farkı
Fotoğraf kullanımının ve kamuoyundaki algısının anadan görme ve sayısal medyadaki farklarından bahseden Ataç, mevzunun ayrıntılarından yalan ederek konuşmasına şu biçimde bitmeme etti, "Dijital medyada gündem, anadan görme medyaya mucibince baş döndürücü daha çabuk değiş göstermekte. Öyle ki, sayısal medyada gündemin yerini bundan sonra gündeme mucibince baş döndürücü daha çabuk değiş yayınlayan trendler almış durumda. Bu durumun kullanıcıları çabucak bulunan trende bütünleşme sağlamaya zorladığını görüyoruz. Dijital medya, enformasyona muvasala dair anadan görme medyaya mucibince baş döndürücü daha çabuk muvasala imkanı sağlamakta. Hal hakeza olunca, insanların bu sür'atten de faydalanarak gelişimleri çabucak bellemek ve çabucak birlikte ahir habere devrolmak istediğini görüyoruz. Bu epey bir anlaşılabilir birlikte olgu. Öyle ki, anadan görme medyada birlikte haberi kıraat etmek ve anlayabilmek düşüncesince en bilhassa o makaleyi kıraat etmek gerekirken, bunun da karşılığı şekilde ağır birlikte devir bölmek zorundayken, sayısal medyada kullanıcılar bir fazla fazla devir birlikte fotoğraf ve fotoğraf altı yazısı ile tanınmak maksut mesajı çabucak edinebilmekte. Böylelikle vakitten da artırım etmekte. Bunun beraberinde burada dijitalleşen medya ile izleyicinin mütebeddil özelliğine de temas eylemek gerekir. Geleneksel medyada insanoğlu yalnızca kendilerine maruz enformasyonu bezdirmek durumunda kalırken, sayısal medya ile seyirciler bugünlerde bundan sonra yalnızca tüketen değil bire birlikte sürede üreten birer kullanıcıya dönüşmüş durumda. Böylelikle sayısal medya ile izleyici, bundan sonra hem mahveden hem de birlikte müstahsil olmuş, kısaca birlikte 'üretüketici'ye dönüşmüştür.”

Dijital medyada e-ticaret yaparken fotoğrafın kalitesi önemlidir
Ataç, bilhassa e-ticaret meydana getirilen sayısal medya platformlarında fotoğraf kalitesinin ehemmiyetli birlikte öge bulunduğunu söyleyerek, "E-ticaret bağlamında sayısal medya platformlarından Instagram'a ihtimal de ayrı birlikte ayraç bölmek gerekir. Instagram'da ferdî kullananların beraberinde sert baş döndürücü ticari kullanıcının da var bulunduğunu görüyoruz. Bu kullanıcıların, profillerini birlikte profilden baş döndürücü sergen derece kullandıklarını ve sonunda kişi sayısal pazarlarını oluşturduklarını söyleyebiliriz. Bu bağlamda Instagram'ın ticari potansiyelinin birlikte hayli faziletli bulunduğu da birlikte gerçek. Hiç kuşkusuz ki Instagram bu potansiyelini, fotoğraf ve videoteyp eksenli birlikte paylaşım piyasası bulunmasına ve görsel enformasyon yetisinin gücüne borçlu. E-ticaret yaparken insanların ihtimal de aklını en baş döndürücü karıştıran unsurlardan birisi de mahsul fotoğraflarıdır. Bu nedenle, paylaşımlarımızda ki inandırıcılığı güçlendirmek yerine fotoğraflara şişman birlikte gösteriş düşüyor. Fotoğrafın inandırıcılığı; ayrıca fotoğrafın ne cins birlikte ortamda çekildiği, acemi ve ya hevesli birlikte tasrif olup bulunmadığı derece unsurlar fotoğraftaki gerçekçiliği güçlendirmek yönünde enikonu etkilidir. misal özgülemek icabında sayısal medyada sergilenen ve az çözünürlüğünde bulunan fotoğraflara cemaat birlikte ticari ürün, gerçekçilikten ırak ve ihtimal de gerçek olmayan olma tehlikesi hasebiyle ürünü satın onama eylemek talip eşhas çeşidinden negatif birlikte etkiyle karşılanır. Tersi biçimde kaynak kalitesi faziletli fotoğraflara cemaat birlikte mahsul ise ürünün gerçekçiliğine bulunan fideist arttıracağı derece bire birlikte sürede güvenlik vericidir. Böylelikle bu durum, ferdin satın onama etme davranışına zait manada birlikte katkıda bulunacaktır. Buradan hareketle fotoğrafın, kelimesi kelimesine anadan görme ticarette bulunduğu derece e-ticaret dalında da hala önemini koruduğu söylenebilir” dedi.

"Görsel kompozisyon, satın onama etme motivasyonunu etkiler"
E-ticaret mecralarında geçer not fotoğrafların, alıcıların satın onama etme motivasyonundaki önemine yer veren Ataç, ürünün görsel kompozisyonda toprak almış bulunduğu konumunun tetik seçilmesi icap ettiğini belirterek laflarına şöyleki bitmeme etti, "Fotoğrafta görsel kompozisyon, kadraj, vurgulanmak maksut nesnenin konumu, nitelik ve erke dengesi, görsel bütünleşme derece unsurlar ile açılan metnin bütününü tabir eder. Ticari anlamdaki birlikte görsel kitabet oluşturulurken en kalın tanıdık hatalardan birlikte tanesi kusur kadraj seçimidir. Merkeze tefriş eylemek istediğiniz, kısaca gerçek belirtmek dilediğiniz ürünün, birtakımı devir esasta fotoğrafa geçmiş bakılınca tanıdık yerde olmayışı derece yanlışlar görsel iletişimin tesirini zayıflatır. Bu durum, bilhassa de marketing kaygısı ile çekilen fotoğraflarda yapılmaması müstelzim hatalardan biridir. Görsel kompozisyonda başarıyı belirlerken en asliye referansımız; fotoğrafçının fotoğrafı çekerken neyi, kesinlikle tefriş eylemek istediği ve zihninde planladığını ne miktarda başarabildiğidir. Ticari kaygılar ile çekilen fotoğrafta başarı; tanınmak maksut ileti ve fotoğraf arasındaki ilişki, kadraj, ürünün konumu, kararlı nitelik ve erke kullanımı, görsel ahenk, keskinlik derece sert baş döndürücü faktörün ne derece güzel birlikte biçimde ortaya konulduğu ile aracısız ilişkilidir. Bunlar güzel bulunmadığı yahut anlaşılan birlikte düzeyin altında olması durumunda, ne efsus ki insanların fotoğrafa bulunan fideist azalacak ve zımnında da satın onama etme davranışları da birlikte o derece zayıflayacaktır" niteleyerek konuştu.

E-ticarette geçer not fotoğraflar filtrelenmeli mi
E-ticarette geçer not fotoğrafların filtrelenmesi ve ya rötuş uygulanmasının yarar sağlayıp sağlamayacağı mevzusuna da duruluk getiren Ataç, "Kimi devir sayısal medyada görmüş olduğumuz fotoğraflar, çekilen fotoğrafın kabak ıssız kısaca geçmiş ıssız olmayabilir. Bu fotoğraflar üstünde muhtelif işlemler yahut filtreler uygulanmış olabilir. Böylelikle görüntülenen bilinçlilik görsel manada daha nazarıitibar çeken kılınmaya çalışılır. Fakat bu işlemler yapılırken nazarıitibar edilmesi müstelzim birlikte noktaya da ayraç eylemek gerekir. E-ticaret dalında fotoğraf çekerken nazarıitibar edilmesi müstelzim en asliye husus, meydana getirilen muamelat yahut meri filtreler ile fotoğrafın gerçekliğini kaybetmemesidir. Aksi biçimde fotoğraf gerçekçilikten uzaklaşacak ve inandırıcılığını yitirmeye başlayacaktır. Gerçekçilikten uzaklaşmayarak meydana getirilen tasrif sonrası uygulamalar, hem töre bilimi bilimi manada hem de ticari manada daha onama edilebilmektedir fotoğraflardır" dedi.

Ali İhsan Çiftçi - Aykut Yeniçağ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler