USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Deniz ürünleri mutluluk hormonunu artırıyor

Bazı gıdaları tüketerek mutluluk hormonu yerine aşina serotonini artırmanın belkili bulunduğunu tamlayan Uzm. Dyt. Mine Özkazanç Akren, “Beyindeki serotonin sentezi balık, istiridye, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve husye kadar besinlerde kalın me

Deniz ürünleri mutluluk hormonunu artırıyor
19-01-2022 11:06

Beyindeki serotonin sentezinin triptofan varlığına ilişkin bulunduğunu dile getiren VM Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, mutluluğu artırıcı tesiri bulunan besinler kendisince bilgilendirmede bulundu.

Serotonin (mutluluk hormonu) teorisinin; yiyeceklerin can vaziyetini nite etkilediğine duruluk getirdiğini tamlayan VM Medical Park Maltepe Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Mine Özkazanç Akren, “Serotonin; balık, istiridye, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve haya kabil besinlerde mevcut triptofanın ürettiği ehemmiyetli ortak nörotransmiterdir. Uyku, iştiha ve dürtü kontrolünün düzenlenmesi serotoninin görevleri arasındadır. Artmış serotonin seviyesi, insanoğlunun can halinin dobra olması ile ilişkilidir” sanarak konuştu.

KABUKLU YEMİŞLER TRİPTOFAN ZENGİNİ

Sağlıklı yetişkinler düşüncesince günde kilogram başına kısaca 5 mg L triptofan tüketilmesinin önerildiğini kail Uzm. Dyt. Özkazanç Akren, “Kaju fıstığı, ceviz, toprak fıstığı, badem kabil kabuklu yemişlerin; susam, idmansız çekirdeği ve güneş çiçeği kabil çekirdeklerin; soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinin ve buğday, düğü ve darı kabil tahılların da triptofandan varlıklı bulunduğu bilinmektedir. Proteinden varlıklı yemeklerin tüketilmesi kandaki türlü amino asitlerin seviyesi artırabilir” ifadelerini kullandı.

SEBZE, MEYVE VE BAKLAGİL TÜKETİLEBİLİR

Sağlıklı beslenmenin zihnî sağlığımızı da destekleyebileceğine ilgi çekici Uzm. Dyt. Özkazanç Akren, “Sebzeler, meyveler, baklagiller ve balıklar, henüz ortak tomar yemeye odaklanmamız müstelzim mıhlı tagaddi düzeninin ehemmiyetli parçalarıdır. Sebzelerin kalorisi aşırı bağan ve vitaminleri faziletkâr olup, can vaziyetini yükselten ortak rejim modeli düşüncesince en dobra seçimdir. Gününüzü sonuç ile tatlandırabilirsiniz. Lif ve vitaminlerle doludur ve gaddar ortak atıştırmalıklardır” açıklamasında bulundu.

HAFTADA EN AZ BİR PORSİYON BALIK YİYİN

Balığın ehemmiyetli ortak protein ve vitamin deposu bulunduğunu kail Uzm. Dyt. Akren, “Sağlıklı yağlar barındıran balığı haftada minimum ortak porsiyon yemek, hem serotin düzeyinizi artırarak sizin henüz mutlu hissetmenize hasiyet ayar aynı zamanda önsezi sağlığınızı yarar sağlar. Somon, titrem balığı, uskumru, ringa balığı ve ateş balığı kabil semiz balıklar, mıhlı Omega-3 yağlarıyla mahmul oldukları düşüncesince birlik ortak seçimdir. Bu sebeple haftada minimum ortak porsiyon sürdürülebilir kaynaklı balık yemeyi hedefleyin” sanarak konuştu.

Pek aşırı insanoğlunun bakliyat yemekte zorlandığının altını çizen Uzm. Dyt. Akren, “Ama önümüzde bakliyatları tecrübe etmek düşüncesince sert aşırı hastalık var. Öncelikle ucuzdurlar, aşırı yönlüdürler, tel ve vitaminlerle doludurlar, etin yerini birlik ortak biçimde alırlar, önsezi ve bumbar sağlığı düşüncesince harikadırlar. Bu nedenlerle de mıhlı ortak tagaddi düzeninin ehemmiyetli ortak parçasıdırlar” dedi.

TAM TAHILLI ÜRÜNLER TERCİH EDİN

Her güneş ehliyetli tahıllı nan tüketmenin, tahıllar ve mıhlı yağlarla beslenmenin mıhlı tagaddi düzeninin ehemmiyetli ortak parçası bulunduğunu anlatım fail Uzm. Dyt. Akren, şunları söyledi:

“Tam tahıllı seçenekler, güneş süresince tok ve çevik hissetmemizi sağlayıcı mıhlı tel ve tahıllardan mevrut gıdaları içerir. Beyaz nan namına ehliyetli hububat yahut çavdar ekmeği yeğleme edebilirsiniz. Beyaz düğü ve makarnadan ırak durarak ehliyetli tahıllı makarnaya ve kara pirince sofranızda toprak açabilirsiniz. Beyaz un namına ehliyetli buğday ununu kullanabilirsiniz. Yağ bahis konusu olduğunda, akilane yağ türlerini temizlemek önemlidir. Bunu yapmanın gaddar ortak yolu, zeytinyağı ağırlıklı beslenmektir. Zeytinyağını yemeklerde ve salatalarda sos namına kullanabilirsiniz. Süt ürünleri, süt, peynir ve yoğurdu ihtiva eder ve mıhlı tagaddi düzeninin ehemmiyetli ortak parçasını oluşturur. Çoğu rejim kılavuzu günde 2 porsiyon mazot ürünü önerir.”

KIRMIZI ET TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Düşük al et alımının zihnî sağlığı iyileştirebilecek mıhlı tagaddi modellerinin ehemmiyetli ortak parçası bulunduğunu laflarına ekleyen Uzm. Dyt. Akren, “Daha az al et yemeye çalışın (sığır eti, kuzu hitit gibi). Tavuk ve gülük kabil kümes hayvanları, al ete ehemmiyetli ortak seçenek olabilir. Yağsız kesimlerini seçin ve bereketli sebze, baklagillerle beraberce servis hazırlamaya çalışın. Et tüketimini azaltmak, dokunmabana ve önsezi rahatsızlığı riskinizi azaltmaktadır. İşlenmiş etler mıhlı ortak diyetin parçası değildir ve kolorektal dokunmabana riskini artırabilir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI BESLENME DEPRESYONU AZALTABİLİR

Sağlıklı ortak tagaddi düzeninin zihnî sağlığı destekleyerek depresif belirtileri azaltmaya araştırma görevlisi olabileceğine ilgi çekici Uzm. Dyt. Akren, şu önerilerde bulundu:

“Sağlıklı ortak tagaddi düzeninin izlenmesi, Majör Depresif Bozukluğu (MDB) bulunan hastalarda depresif semptomların azaltılmasına araştırma görevlisi olabilir. Omega-3 takviyeleri (Günde 1 gramdan ortak tomar EPA ve DHA), antidepresan kullanan MDB'li hastalarda depresif semptomlar üstünde önemsiz ortak hayır etkiye cemaat olabilir. Besin takviyelerinin şahısların bunalım riskini azaltmada açık ortak tesiri bulunduğu söylenemez. Obezitesi bulunan şahıslarda mıhlı kilogram kaybı, depresif belirtileri azaltabilir. D vitamini, vitamin B12 ile folat ve çoklu gıda takviyeleri umumi popülasyonda depresif semptomların azaltılmasında can alıcı değildir. Kilo ita denemelerinin yanı esna bariatrik cerrahi denemelerinden elde edilmiş kanıtlar, kilogram vermenin obezitesi bulunan şahıslarda depresif belirtileri azalttığını göstermektedir. Sağlıksız tagaddi kalıpları umumi popülâsyonda bunalım gelişimi ile münasebetli görünmemektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler