USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dedenin şambali tezgahı 'mühendis kız torun'a emanet

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, dedesinden öğrendiği tarifle tescilli şambali üretimine başlamış olan orman mühendisi Sevi Ulus Şenüstek, Türkiye'nin nice sahasında ağızları tatlandırıyor.

Dedenin şambali tezgahı 'mühendis kız torun'a emanet
12-11-2021 14:54
İzmir

Seferihisar'da canlı şambali ustası Erol Ulus, 1960'lı zamanlarda bakır sini ile başladığı mesleğini müşterek süre sonraları üç tekerli bisiklete taşıdı.

Seferihisar'ın gün kokan sokaklarında, canlı pazarlarında, yalı kenarında "şam tatlı" ve "şam talihli gene ballandı" niteleyerek bağırarak evine aş götürücü Erol ustanın karaca fırında pişen tatlısının ünü, giderek kaza sınırlarını aştı.

Erol eli uz tatlı satmaya bitmeme ederken 2010'da o devre 19 yaşlarında bulunan kız torunu Sevi, dedesinin beraberinde şakirt şekilde çalışmaya başladı. Torun Sevi, müşterek süre sonraları dedesinin hususi şambali tarifini öğrendi.

Boş zamanlarında büyükbabası ile tatlı hazırlamaya ve satmaya bitmeme fail Sevi, 8 sene evvela Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Bölümünden izinli oldu.

Torununun şambaliye bulunan sevdasını gören dede, sağlıksız yüzyıllık tezgahını, bakır tepsisini, gezgin otomobilini ve en önemlisi tecrübesini torununa bırakıp kenara çekildi.

Dededen öğrendiği deneyim ile üretime başlamış bulunan 31 yaşındaki Sevi Ulus Şenüstek, tezgahta başladığı şambali satışına dükkanı da ekledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) evveliyat 2019'da kestirmece 3 metrekarelik müşterek iş durumunda adanmış önleyen Şenüstek, müstevli zımnında işler durunca tatlıyı genel ağ üstünden pazarlamaya başladı.

Yaptığı lansman faaliyetleri ve içimli ürünleriyle çelimsiz müddette adını duyuran Şenüstek; Iğdır'dan Antalya'ya, İstanbul'dan Artvin'e, Adana'dan Düzce'ye Türkiye'nin gelişigüzel noktasına şambali gönderiyor.

Yaklaşık 6 ay evvela ana bulunan Şenüstek, ağababa mirası tarifle şambali üretmeye bitmeme ediyor.

Dükkanın uğrunda durup devir zamane ordan da şambali satışı meydana getirilen ağababa yadigarı gezgin otomobil da yıllara düzlük okuyor.

Seferihisar'da "Tatlıcı Sevi Usta" niteleyerek anılan Şenüstek, AA muhabirine, üniversiteyi bitirdikten sonraları düşsel bulunan şambali üretmeye değişmeyen verdiğini söyledi.

"Dedem tatlıyı adeta dünyadan koparak yapıyordu, asıl yoğurmasından adanmış evresine kadar. Ben de hakeza seveceğim müşterek işi gerçekleştirmek istedim," diyen Şenüstek, tatlıcı olma kararını verdiği hatıra ise şöyleki anlattı:

"Bir gündüz babamın yanına İstanbul'dan bazıları geldi. Dedemi bulamadıklarını, tezgahın nerede bulunduğunu sordu. Ben de o an düşündüm. Eğer bu derece aranan müşterek tatlıysa bizim bunu bitmeme ettirmemiz lazım. Sonrasında dedemi gördüm ve koşarak yanına gittim. 'Ben bu tatlıyı bellemek istiyorum' dedim. Ertesi gündüz meridyen düzlemi saatinde dedemin beraberinde önlüğü giyip amade bulundum. İlk gündüz elden izledim. İkinci gündüz fıstık dizdim, üçüncü gündüz fırına götürdüm. Yaklaşık 8 ay sonraları ise dedemin izniyle hamura dokundum ve asıl yaptım."

Hem dededen bununla birlikte müşteriden izin aldı

Bir süre sonraları hamurdan şerbete derece gelişigüzel evresini öz yapar duruma geldiğini tamlayan Şenüstek, evvela meydana getirdiği tepsiyi dedesinin satışa çıkardığını tabir etti.

Tepsinin şeb ezanı eve gereksiz geldiğini dile getiren Şenüstek, "Tepsiyi gereksiz görür görmez aşırı sevindim. Demek ki benim tatlım da ergin ve satılmış. Dedem de yiyenler müşterek ayırt görmediğini ve beğendiğini söyledi. Böylece hem dedemden bununla birlikte müşterinden evvela onayı almıştım." dedi.

Dedesinin afiyet sorunları zımnında hariç çıkamadığını aktaran Şenüstek, buna karşın namına desteğini sürdürdüğünü aktardı.

Tatlı tezgahının gene on paralık ayrılmadığını özetleyen Şenüstek, şöyleki konuştu:

"Beni tezgahta gören kavim kardaş 'Sen okumadın mı' niteleyerek soruyordu. Ben de mühendis olduğumu söylüyorum. Neden bu işi yapıyorsun niteleyerek soruyorlar. Benim hedefim bu lezzeti sürdürmek. Sadece servet düzeltmek değil, içsel boyutu da var. İlk seyyara çıktığımızda yemeden evvela 'Erol eli uz denli kimesne yapamaz' diyenlere halen şambali satıyoruz. Salgından çevre müşterek süre seyyara çıkamadık. Bu süreçte genel ağ üstünden adanmış hazırlamaya başladık. Türkiye'nin gelişigüzel noktasına gönderiyoruz. Dedemden tatlının beraberinde sattığı dondurmanın da tarifini aldım. Bu sene dondurma üretmeye başladık. Tamamen saf ürünleri kullanarak. İlçenin mandalinasından da dondurma elde etmek düşüncesince yola çıktık ve başardık. Hedefim müşterek gündüz bu dükkanın uğrunda metrelerce pöçük görmek. Bunun da aşırı çelimsiz vakitte olacağına inancım tam."

İstanbul'dan bayi ballanmak düşüncesince talepte bulunanların bulunduğunu özetleyen Şenüstek, bu yönde bambaşka kentlerden çıkarlarını aradıklarını fakat onlara tatlının öz ellerinden çıkması icap ettiğini dediğini aktardı.

Şambali kemirmek düşüncesince işletmeye mevrut Zafer Koşar, Şentürk'ten evvela şekilde gezgin tezgahta adanmış yaparken tatlı aldığını söyledi.

İzmir ile özdeşleşen ürünü aşırı sevdiğini aktaran Koşar, "İmalattan satışa derece işin peşinde müşterek kadının olması bizlere ayrı müşterek inanma veriyor. Çok temiz ve lezzetli. Çevreme de haber mektubu ediyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler