USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dededen torunlarına kalıt 'Anadol' sevdası

Bursa'nın Gürsu ilçesinde canlı Turgay ve Mehmet Cemal Altunbaş kardeşler, dedelerinden küsurat Anadol bellik otomobil sevdasını geleceğe çekmek düşüncesince 13 araçlık koleksiyonlarına gözü kabilinden bakıyor.

Dededen torunlarına kalıt 'Anadol' sevdası
19-12-2021 12:53
Bursa
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Dededen torunlarına uzanan "Anadol" sevdası

Türkiye'de üretimine 55 sene evvela başlanan Anadol otomobile nikbet duyan Mehmet Altunbaş, 1979 senesinde bu araçlardan alarak Trabzon'da dolmuşçuluk hazırlamaya başladı.

Mehmet Altunbaş'ın 1986'da ölüm etmesinin peşi sıra bu vasıtaya oğlu Mustafa Altunbaş cemaat çıktı. Altunbaş da müşterek müddet ağababa mesleğini bitmeme ettirdikten muahharen işi bıraktı ve Anadol'u garaja çekti.

Daha muahharen Mustafa Altunbaş'ın evlatları Turgay ve Mehmet Cemal Altunbaş, Bursa'da dededen kalma Anadol'un tamamı bakımlarını tamamlayıp emektar ihtişamıyla korudu. İçlerindeki Anadol sevdasını elan da gelecek haiz Altunbaş kardeşler, bu araçlardan elan müşterek tomar alarak görev onarımlarını yapmış olup elan güzel hale getirmeye başladı.

Yarım yüzyıllık araçları alışılmış görünümüne kavuşturan kardeşler, başkaca arabalara "uzaktan çalıştırma", "far sensörü", "hız sabitleyici", "parmak okuyucuyla çalıştırma", "otomatik cam" kadar nice teknolojik tesisat ekledi.

Kardeşlerin gözü kadar bakmış olduğu araçlar, Bursa trafiğinde görenlerin takdirini çekiyor.

Makine mühendisi Turgay Altunbaş (31), AA muhabirine, işinden artan yıllarda Anadol arabalarla ilgilendiğini söyledi.

Altunbaş, çocukluğunun Anadol otomobillerin süresince geçtiğini belirterek, "Öyle muahharen süregelen müşterek aşk değil, sevdanın süresince büyüdük adeta. Dededen yadigar artan aracımız dedemden babamıza geçti. Babamız müşterek müddet dolmuşçuluk yaptıktan muahharen mesleği bırakınca taşıt bizlere kaldı. Bakalım bizim çocuklarımız buna kesinlikle müşterek dikkat duyacak? Ona mucibince taşıt nesilden nesle şekillenerek gidecek." sanarak konuştu.

İlk arabanın alınış hikayesini özetleyen Altunbaş, dedesinin evvela Anadol'u İstanbul'dan Trabzon'a gemiyle getirdiğini tabir etti.

Alım şartlarını, ödemelerini kendine uydurarak bu halde müşterek serüvenin başladığını dile getiren Altunbaş, "Eve vardığında şoförlüğü de aşırı güzel bulunmadığı düşüncesince bağlı müşterek arabalık yapıyor ve taşıt etraflıca müddet garajda kalıyor. Almanya'daki kızına da name yazıyor, 'Kızım ehliyetimi aldım, inşallah otomobil kullanmayı da öğreneceğim' diye." ifadesini kullandı.

"Bu araçları adeta gündeş araçlarla yarıştırıyoruz"

Altunbaş, çocukluk yıllarında iç içe oldukları bu araçlara bulunan tutkularının büyüyünce bitmeme ettiğini vurguladı.

Zamanla hobilerini gelecek taşıyarak Anadol kullanan bambaşka sürücülerle tanıştıklarını aktaran Altunbaş, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Satılık müşterek iki taşıt gördük, 'Bunu alabilir miyiz?' sanarak baktık. Araçların hikayelerine, geçmişlerine baktık. Derken ikinci ara bulucu aldık. O andan itibaren ardı çorap söküğü kadar geldi. 'Yanına biricik elan alalım' dedik, yeşil olsun, alkan olsun, hiç bap olsun, haydi müşterek pikap müşterek de steyşın derken hızlı hakeza uzadı gitti. Toplamda 13 araçlık müşterek garajımız mevcut. Yarım yüzyıllık arabalara gündeş dokunuşlar yapıyoruz. Gerek mekanik bakımları olsun gerekse hesabına yüklediğimiz teknolojik parçalar ve farklılıklar olsun, bu araçları adeta gündeş araçlarla yarıştırıyoruz. Bunlar halen trafikte ilerleyebilecek düzeyde. Zaten araçlarımız muayenelerin hepsinden dört başı mamur müşterek halde geçiyor ve bu araçları trafikte canlı namına kullanabiliyoruz."

Altunbaş, başta ulusal bayramlarda Anadol otomobil sahipleriyle buluştuklarında araçlara derin dikkat gösterildiğini laflarına ekledi.

"Elektrikli araçlarda mevcut özerk sistemleri engelleme kılmak istiyorum"

Makine teknikeri Mehmet Cemal Altunbaş (34) da hem uğraşı iktisap kılmak bununla beraber çıkarlarını imar kılmak düşüncesince hakeza müşterek uğraşıya başladıklarını belirtti.

Araçlara gündeş donanımlar eklediklerini dile getiren Altunbaş, şunları kaydetti:

"Ben aracımı çağımız şartlarına adapte kılmak düşüncesince 'Neden bu otomobil yalnız başına yürümesin, bozukluk kendiliğinden olmasın?' niteleyerek çağımız şartlarına uyarladım. Otomatik portbagaj açılış ve metres özelliği, kendiliğinden cam, engin komuta ve telefonla veya genel ağ bağlantısıyla ara bulucu engin çalıştırma niteliği koydum. Bu hali az buçuk elan geliştirerek ara bulucu komuta ile müşterek yere gönderebilme ve elektrikli araçlarda mevcut özerk sistemlerini engelleme kılmak istiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler