USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor

Venezuela'daki "El Sistema" projesinden yola çıkılarak İzmir'de 2015 senesinde sosyoekonomik kuru bağan ailelerin çocuklarını musiki eğitimi sebebiyle suçtan ırak avlamak üzere kurulan Barış Çocuk Senfoni Orkestrası 150 yabanlık birlikte aileye dönüştü

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor
01-05-2022 14:10
İzmir

İzmir'de ters gelirli ailelerin evlatlarının suçtan ırak kalmasını getirmek neredeyse 2015'te evvela adımları atık Barış Çocuk Senfoni Orkestrası, çağ 150 öğrencisi, fahri sanatçıları ve müzahir desteği ile "gençlik orkestrası" hedefine yürüyor.

Kadifekale, Eşrefpaşa, İkiçeşmelik, Agora üzere alanlarda canlı kısıtlanmış olanaklara ehil ufaklıklara cevapsız terbiye özgülemek neredeyse soprano Selmin Günöz'ün 7 sene evvela başlatmış olduğu zanaat yolculuğu binlerce seyirciye ulaştı.

Gönüllülerin desteği ile realizasyon edilen 20 kemanla musiki eğitimi almaya süregelen çocuklar, evvela konserlerini Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile verdi.

Konserin geliriyle acemi enstrümanlar alındı, terbiye sunulan bebek sayısı da 60'a print ve 2017'de Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği kuruldu.

Yorglass firmasının kurumsal toplumsal yazık faaliyetleri kapsamında terviç sonucu almış olduğu öğrenciler, 2018'den sonradan "Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası" ismi altında musiki eğitimine ve konserler vermeye bitmeme etti.

Devlet sanatçıları piyanist İdil Biret, orkestra şefi Gürer Aykal üzere dünyaca adlı sanlı adların indinde Ayla Caymaz, umut Bulut Korosu, Howard Griffiths, Burhan Öçal üzere ustaların konserleri, gönüllülerinin çabası ve sponsorunun desteği ile Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası 150 nefis müşterek aileye dönüştü.

Suç ortamı ve füru ortada zanaat eliyle barikat ihdas hedefiyle yola çıkan orkestra, oyunluk almış olduğu salonları yüzlerce seyirciyle doldurdu, akıbet konserini de 24 Nisan'da Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Gülsin Onay'ın piyanosu eşliğinde gene füru düşüncesince verdi.

Venezuela'daki "El Sistema" projesini kalıp aldılar

Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği Kurucusu Selmin Günöz, AA muhabirine, sosyoekonomik manada art eskimiş alanlarda canlı ailelerin evlatlarının topluma müfit olmasını musiki eliyle getirmek düşüncesince harekete geçtiklerini söyledi.

Çocukları sokaktaki tehlikelerden "senfoni" ile ırak avlamak istediğini anlatım fail Günöz, "Senfoni orkestrası baş döndürücü iddialı müşterek lafız doğrusu halis muhlis enstrümanların Batılı anlamdaki kâffesi enstrümanların olması lüzum gücün o derece fiyatlı ki enstrümanlar onlara yetişebilmek düşüncesince iyi müşterek gelir, mali dayanaklık etmek gerekiyor. Ben elden çevremdekilerin katkılarıyla, eşimin dostumun katkısıyla 20 yay alabildim ve 20 kemancıyla başladım." dedi.

Venezuela'nın başkenti Karacas'ın dezavantajlı bölgelerinde ölçülü "El Sistema" projesini kalıp aldıklarını anlatım fail Günöz, "Burada evlatları musiki eliyle değme çeşitli suçtan korumayı hedefledik." dedi.

Çocukların değme hafta 2 defa merkezde terbiye aldığını kail Günöz, esas amaçlarının müzikal muvaffakiyet olmadığını fakat kimi evlatların da baş döndürücü becerikli bulunduğunu ve ehemmiyetli başarılar elde ettiğini aktardı.

Çocukların başarısının alım çalım donör bulunduğunu anlatım fail Günöz, "3 çocuğumuz konservatuvarı kazandı. Öncelikle o bizim düşüncesince baş döndürücü şişman müşterek alım çalım oldu. Çünkü sanatkâr olacaklar doğrusu mükemmel müşterek şeydi bu. 2 çocuğumuz da bu sene iyi sanatlar lisesini kazandılar. Bundan da baş döndürücü şişman alım çalım duyduk. İnşallah gittikçe musiki öğretmeni olacak ve ya senfoni orkestralarında sanatkâr adına çalışacaklar. Biz de gururla izleyeceğiz." diyerek konuştu.

Gönüllü psikolog, hikmet ve İngilizce öğretmenleri de var

Selmin Günöz, evlatları suçtan arkalamak neredeyse cemiyet merkezinde müşterek fahri psikoloğun indinde hikmet ve İngilizce öğretmenlerinin de fahri çalıştığını belirtti.

Gittikçe büyüyen müşterek orkestra ile seslerini kâffesi dünyaya duyurmayı istediklerini dile getiren Günöz, şunları kaydetti:

"En şişman gaye bebek orkestrası ile kalmayıp büyüyen çocuklarımızla müşterek deneyimsizlik orkestrasına dönüşmek. Arkadan daim geliyor kılıç kimseyi art çevirmiyoruz. Şu an 98 bebek orkestrada çalıyor, yekûn 150 çocuğumuz var. Diğerleri acemi öğrenme, terbiye aşamasında. Yarın apayrı bebek doğacak o da katılacak buraya. Büyüyenler, 15-16 yaşına mevrut çocuklarımız var. Onlar 2 sene sonradan 18 yaşlarında olacak onları deneyimsizlik orkestrasında değerlendirmek ayrıca buradaki öğretmenlerimizin indinde asistanlık yapmalarını sağlamak, acemi mevrut küçüklere terbiye vermelerin getirmek istiyoruz. Ablalık ağabeylik sistemi bildiğiniz bunun şeklinde baş döndürücü önemli. Bunları sağlayabilirsek baş döndürücü bahtiyar olacağız."

Çocukların hayalleri

Merkeze yay eğitimi almaya mevrut Şükrü Yaman, henüz evvela de Barış Çocuk Senfoni Orkestrası emekleri kapsamında gırnata çaldığını söyledi.

Müzikle ilgilenmekten bahtiyar bulunduğunu anlatım fail Yaman, "Müzisyen olmayı baş döndürücü isterdim. Haftanın 2-3 haset buraya çalışmaya geliyorum. Bazen konserlerimiz oluyor. O konserlere de çalışmamız gerekiyor." dedi.

Öğrencilerden Zeliha Bozkurt ise "Korolara adam olmak istiyorum, konserler özgülemek istiyorum." diyerek konuştu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler