USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Covid’de gözdeki damar tıkanıklığı körlüğe yol açabilir'

Covid-19 enfeksiyonu esnasında bünyenin nice durumunda tanıdık damar tıkanıklarının gözümüzün rüyet tabakasını besleyici atar veya toplardamarlarda da ortaya çıkabileceği uyarısında mevcut Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Covid esnasın

'Covid’de gözdeki damar tıkanıklığı körlüğe yol açabilir'
13-12-2021 10:29

Covid-19’un temelde hâlâ aşırı teneffüs sistemini etkileyen borda bordaya illet yerine bilinse de gözde de problemlerle karşılaşılabileceğine özen çekici Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, uyarılarda bulundu.

KIRMIZI GÖZ HASTALIĞI ORTAYA ÇIKIYOR

Covid-19’un vücudumuzda nice organı etkilediği üzere gözümüzü de etkileyebileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, Covid-19’a yakalanan kişide çoklukla göz kızarıklığı ve gözde sulanma şikâyetleri ile kendini yayınlayan konjonktivit (kırmızı göz hastalığı) tablosunun ortaya çıktığını tabir etti.

Pandeminin başlangıcından bugüne denli edindiğimiz tecrübelerin bizlere Covid-19’un konjonktivitin yanı esna rüyet tabakası (retina) ve rüyet sinirinde değişiklikler, üveit, sulanmış bezin yangılanma ve göz hareketlerini içeren değişik göz rahatsızlıkları ile de münasebetli olabildiği gösterdiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Nadiren de olsa, bu sorunlardan birileri ağır rüyet kaybı ile sonuçlanabilmektedir” niteleyerek konuştu.

KIZARIKLIK VE ÇAPAKLANMA GÖRÜLEBİLİR

Konjonktivitlerin; Covid-19 enfeksiyonu geçirilen çağda gözlerde kızarıklık, akıntı, çapaklanma üzere belirtilerle kendini gösterdiğini kail Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Konjonktivit gözümüzde borda bordaya rüyet kaybı yaratmaz ve çoklukla deva tedavisine gerekseme duymadan şikâyetler kendinden ortadan kalkabilmektedir” dedi.

GÖZ MUAYENESİ İHMAL EDİLMEMELİ

Covid-19’un vücudumuzdaki damarsal yapıyı etkilediğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, şu detayları paylaştı:

“Covid-19 damar iç duvarı bulunan endotel tabakasına hasar vermekte, bunun kararında da kan pıhtılaşması ve damar tıkanıkları ortaya çıkmaktadır. Zaten Covid-19’a ilişkin ölümlerin iyice ehemmiyetli bölümünün önsezi krizi üzere damarsal problemlerle ortaya çıkması da bunu kanıtlamaktadır. Bu sebepten dolayı damarsal yapıdaki pıhtılaşmayı ve tıkanıklıkların önüne devredilmek düşüncesince kan sulandırıcı kullanımı, Covid-19 tedavisinde ehemmiyetli borda bordaya adım ergin ve ahiret yolculuğu sayısını ağır miktarda düşürmüştür.”

Vücudun nice DOĞRU Covid-19 enfeksiyonu esnasında ortaya çıkan bu damar tıkanıklarının ayrımsız halde gözümüzün rüyet tabakasını besleyici atar yada toplardamarlarda da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Bunun kararında gözümüzde aşırı ağır rüyet kayıpları, ayrıca yenirce güçlü görülebilir. Ancak bu gidişat iyice nadirdir. Burada özen etmemiz müstelzim nokta, Covid-19 geçirdikten sonraları gözümüzde rüyet sorunu yaşamamız DOĞRU behemehâl göz muayenesi peyda kılmak ve ilkin rüyet tabakamızın doktor çeşidinden ayrıntılı borda bordaya halde incelenmesi gerektiğidir” niteleyerek konuştu.

TEDAVİ EDİLMEZSE GÖRME KAYBI RİSKİ OLUŞABİLİR

Üveitin, göz içerisindeki dokuların çoklukla oto-immün asıllı iltihabı bulunduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Üveit, bedenin defans sisteminin kişi göz dokusuna borda bordaya manada iç harp halinde saldırıp hasar vermesidir. Üveit belirtileri ağrılı al borda bordaya göz varlığı ve rüyet bulanıklığıyla kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde ağır rüyet kaybı yada yenirce ile sonuçlanabilir. Covid-19 dönemi, bizlere bu rahatsızlığı nâkil hastalarda borda bordaya vakitler bulunan üveitin gene alevlenebildiği yada geçmiş el üveit yerine ortaya çıktığını göstermiştir” ifadelerini kullandı.

HASTALARDA GÖZ KAYMASI ŞİKAYETLERİ OLABİLİR

Covid-19 çoklukla teneffüs sistemleri şikâyetleriyle ortaya çıksa da asap sitemini etkileyen başlangıç ağrısı, başlangıç dönmesi, zihin kaybı ve felç ile de kendini gösterebildiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Covid-19 enfeksiyonu sonrası gözde kayma şikâyetleri ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla bu hastalar kayma değil ikiz rüyet şikâyeti ile doktora başvurmaktadır. Yapılan tetkikat burada ortaya çıkan şikâyetlerin anne nedenin göz küresini cereyan ettiren kasların etkilenmesi değil bu kasları cereyan etmesi düşüncesince beynimizde maruz komutun bu kaslara ileten asap yapısının etkilenmesi kararı ortaya çıktığını göstermiştir” dedi.

YAKIN GÖRME KAYBI TEDAVİ EDİLEBİLİR

Bazı hastalarda andıran rüyet kaybının yaşandığının da altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, bunun sebebini ise şu halde anlattı:

“Yakın görmede sıkıntı yerine tanımladığımız presbiyopi (presbyopia) ve mobilyasız göz, gelecek yaşlarda gözlerde yoğun gördüğümüz problemlerdir. Presbiyopi sulanmış artışı, devlet ve hab ile gelişim niteliğine sahiptir. Kuru göz ise sulanmış ilerlemesi ve ruhsal gerilim artışı ile ortaya çıkması hâlâ da hızlanan borda bordaya sorundur. Sonuç yerine pandemi devrinde evde hâlâ derinliğine müddet kalınması ve engin emek vermek zımnında hâlâ borda bordaya tomar sayısal görüntülük kullanılmasının, andıran rüyet problemlerimizin hâlâ da kötüleşmesine etken bulunduğunu düşündürmektedir. Bu çeşit şikâyetleri bulunan hastalarımızın göz hekimine başvurması ile tedavilerinin yapılabileceği unutulmamalıdır.”

ANİ YAKIN GÖRME BOZUKLUKLARI GÖRÜLEBİLİR

Covid-19 enfeksiyonu ile başlangıç başa ortaya çıkan aniden andıran rüyet bozulmalarının da vakıa yerine yazanak edildiğini tabir fail Dr. Öğr. Üyesi Erkan Bulut, “Yakın rüyet fonksiyonu esnasında beynimizden gözümüze mevrut sinyaller kararında gözlerimizde bazısı tebeddülat ortaya çıkar. Bu tam gözlerimiz birbirine yaklaşır ve göz bebeklerimiz mihrak gerçekleştirmek düşüncesince küçülür. Bu enfeksiyon sonrası beynimizden gözümüze bu ikazları getiren asap yapısının etkilenmesi kararı göz bebeğimizin mihrak (fokus) etme hususi durumunun azaldığı gösterilmiştir” halinde konuştu.

COVİD'İN GÖZDEN BULAŞMA RİSKİ ÇOK DÜŞÜK

Covid-19’un çoğu el teneffüs yolundan meydana gelen damlacıkların solunması yada enfekte kişilerle doğrudan değinme kanalıyla bulaştığının bilindiğini tabir fail Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Salgının geçmiş dönemlerinde bu virüsün gözden de bulaşabildiği dile getirilse de devir zarfında bu bap gündemden düşmüştür. Sonuç yerine bugünlerde gözden Covid-19 bulaşması ihtimali bundan sonraları aşırı nadirdir” dedi.

MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Covid-19 hastalığının etken bulunduğu göz rahatsızlıkları önleyemesek güçlü Covid -19’a yakalanmanın önüne geçmenin bizim elimizde bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarına özen kılmak ve en önemlisi de aşılama peyda kılmak bizi Covid-19 ve kelle başa getireceği esenlik problemlerinden koruyacak en ehemmiyetli silahlarımızdır” niteleyerek laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler