USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Covid-19'u atlatanlar tek tek takip altında

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Covid-19 zımnında yatarak otama gören kısaca 2 bin 200 hasta, arama polikliniğine tek tek çağrılarak muayeneleri yapılıyor. Poliklinik sorumlusu Prof. Dr. Kurtuluş Öngel, 'Çok sayıda Cov

Covid-19'u atlatanlar tek tek takip altında
13-11-2021 11:59
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Covid-19 zımnında yatarak otama gören tahminî 2 bin 200 hasta, arama polikliniğine tek tek çağrılarak muayeneleri yapılıyor. Poliklinik sorumlusu Prof. Dr. Kurtuluş Öngel, "Çok sayıda Covid-19 hastasında fut yaraları, müşahede bozuklukları yada gönül hastalıkları üzere ayrımlı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Hastalığın sürekli müşterek ağırlık bırakıp bırakmadığını takip ederek göreceğiz" dedi.

Covid-19 problemine yakalanıp hastanede yatarak otama gören vatandaşlar, rahatsızlığı atlattıktan sonraları 'Covid-19 Sonrası Kontrol Polikliniği'nde takip ediliyor. Taburcu bulunan hastalar, Covid-19 hemen sonra yaşanabilecek komplikasyonların belirleme ve otama edilmesi şartıyla anlaşılan periyotlarda polikliniğe çağrılıyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Covid-19 zımnında yatarak otama gören tahminî 2 bin 200 parasız arama polikliniğine tek tek çağrılarak muayeneleri yapılıyor. Koronavirüsü atlatanların 2 sene süresince takibinin yapılacağı belirtildi.

O hastalardan birisi bulunan mütekait iştirakçi İsmail Tekbaş (62), 20 çağ hastanede devam eden tedavisinin arkası sıra sağlığına kavuştu. Poliklinikte istimzaç edildiğini ve dem ölçümü yapıldığını özetleyen Tekbaş, yükümlülük eyyam geçirdiğini ve dünkü gıcır kendine gelebildiğini dile getirdi. Daha evvela bypass ameliyatı bulunan ve böbrek yetmezliği mevcut Tekbaş, "22 Eylül'de hastalığa yakalandım. Evde balkonda otururken kendimden geçmişim. Çocuklarım beni ambulansla hastaneye yetiştirdiler. 24'ünde PCR testi oldum ve servise alındım. Hastalığı ağırbaşlı geçirdim. Ateşliydim, göğsüm tutulmuştu, gözlerimi açamıyordum. Serviste 20 çağ yattım. Nefes almakta zorlanıyordum. Ateşim vardı. Allah düşürmesin o duruma, aşırı kötüydüm. 2 düze Sinovac aşım vardı. Zatürre aşısı olmuştum. Bunlara karşın yükümlülük atlattım. Bugün beni hastaneden çağırdılar, dem ölçümü yaptılar. Taburcu olduktan sonraları düşüt fut sendromu yaşadım. Hala yürümekte zorlanıyorum. Yeni dünkü etap atıyorum. Egzersiz yapıyorum. 500-600 m. yürüdüğümde nefesim daralıyor. Eskisi üzere değilim" dedi.

'NASILSA EVDEYİM, DİYE AŞIYI ERTELEDİM'

İsmail Tekbaş’ın kızı hasret Tekbaş (26) ise ayrımsız evde 4 isim kaldıklarını ve babasının arkası sıra hepsi familya bireylerinin fazlalık çıktığını anlatım ederek, "Evde evvel babam rahatsızlandı. Onun öksürüğü başladıktan sonraları virüs öteki familya üyelerine de bulaştı. Bende biberli olmadı, kemiklerimde sızlama oldu. Testim fazlalık çıktıktan sonraları eve getirilen ilaçları kullandım. Vücudum toparlanmaya başladı ve kendimi şimdi güzel hissettim. Hastalık düşüşe geçti. Biz iyileştik ancak babamın süreğen rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince rahatsızlığı doğacak safhada yaşadı. Serviste yattı, müvellidülhumuza tedavisi aldı. Çok şükür bugünlere gelebildik" dedi.

Hastalığa aşılama yapılmaksızın evvela yakalandığını dile getiren hasret Tekbaş, şu halde konuştu:

"Benim aşım yoktu. Randevu almıştım ancak aşıyı yapılmaksızın yakalandım. Aşıyı öneriyorum elbette ki herkese. Babam hastanedeyken aşırı duyu aldık. Ama ruhsal namına güzel müşterek proses değildi. Ateşiniz varsa, öksürüğünüz var ise hiç kimseye bulaştırmadan hastaneye gidin. Kimsenin yaşamını riske atmayın. Ben aşıdan kaçmadım ancak nede olsa baştan sona evdeyim ve evimizdeki öteki familya fertleri de aşılı diyerek randevumu az buçuk ertelemiştim. Ha çağ ha erte giderim, derken maatteessüf hastalandım."

UZUN DÖNEMDEKİ YAN ETKİLER DE SAPTANACAK

Poliklinik sorumlusu familya hekimi Prof. Dr. Kurtuluş Öngel hastaların derinlemesine kesiksiz tedavilerinin arkası sıra takiplerinin yapılması gerektiğine özen çekerek, "Covid-19 hastalarında ayrımlı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Ayaklarında yaralar oluyor, müşahede bozuklukları yada gönül hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Bu polikliniğin gayesi da bu hastalıkları ortaya çıkarmak. Covid-19 hastalarında ilerleyici zamanlarda neler ortaya çıkabiliyor ilmî müşterek emek vermek da yürütmüş oluyoruz. Şikayetleri bulunan hastalara ileriki zamanlarda asistan olmaya çalışıyoruz" dedi.

Poliklinikten, haricen mevrut değme hastanın yararlanamadığını özetleyen Prof. Dr. Öngel, sadece serviste yatıp taburcu bulunan vatandaşlara fariza verdiklerini kaydetti. Covid-19'un arkası sıra artan sıkıntıların sürekli olup bulunmadığı dair daha kesme müşterek belirleme yapamadıklarını anlatım fail Prof. Dr. Öngel şu halde bitmeme etti:

"Hastanemizde otama ergin ve onma ile taburcu bulunan hastalarımızı, bu aydan itibaren çağırmaya başladık. İlk muayenelerinin arkası sıra 3, 6, 9 ve 18'inci aylarda derinlemesine müddet onları takip etmeyi hedefliyoruz. Böylece derinlemesine devirde ortaya çıkma Covid-19'un taraf etkilerini de saptamış olacağız. Hastalarda değme ne denli teneffüs derdi düzelse de ayrımlı teessürat ortaya çıkabiliyor. Görme bozuklukları, renkleri ayırmada sıkıntı, ciltte döküntüler, nezif bozuklukları yada gönül durumlarında depresyona nağme üzere ayrımlı gönül gestalt değişimleri ortaya çıkabiliyor. Pıhtı atma, embole olma, gönül hastalıkları üzere durumların hepsinin ayrıntılı müşterek halde araştırılması gerekiyor. Hedefimiz de bunları ortaya koymak. Bu maraz hala mekanizmaları çözgün müşterek kırıklık değil. Kalıcı müşterek ağırlık bırakıp bırakmadığı dair süreci biz de takip ederek göreceğiz. Erken teşhis konulduğunda, en azından dirimsel manada hastaların hayat kalitelerinin artırılması sağlanıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler