USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Covid-19 sonrasında rehabilitasyon uygulamalarını hızla hayata geçirmek gerekiyor'

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Prof. Dr. Deniz Evcik, yayılmış adale ağrılarının Covid-19 hastalığının geçmiş bulgusu yerine çıktığını söyleyerek, “Görüyoruz ki Covid-19 tablosu içinde eklemlerinde beğenilme yaşadığını görüyoruz. Eklemlerden ise en a

'Covid-19 sonrasında rehabilitasyon uygulamalarını hızla hayata geçirmek gerekiyor'
23-12-2021 16:29

Güven Sağlık Grubu Covid-19’un tesirleri ve dert sonrası rehabilitasyon süreci ile bağlanmış matbuat toplantısı düzenledi. Toplantıda, Güven Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Prof. Dr. Deniz Evcik, Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Sağlıklı Yaşam Danışmanı Prof. Dr. Meltem Yalınay ve İç Hastalıkları Uzmanı Yavuz Maşrabacı açıklamalarda bulundu. Toplantı kapsamında, Covid-19 sonrası yaşanmış bulunan kas-eklem sorunları, Covid-19’un bağırsaklara tesiri ve hastalığa total yaklaşım ve Covid-19’dan korunmanın püf noktaları da ele alındı.

‘İLAÇLARA BAĞLI DA OLABİLİYOR’

Güven Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Prof. Dr. Deniz Evcik, rehabilitasyonun Covid-19 salgını ile baş başa derece derece arttığını söyledi. Covid-19 salgınının başladığı andan itibaren çabucak akciğer tutulumunun ön planda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu yönde müşterek derişme oldu. Ama ilerleyici yıllarda gördük ki, Covid-19 çabucak akciğer tutulumu eden dert değil, amma velakin ilkin kas-iskelet sistemi iktisap etmek gibi nice ayrımlı sistemi ve organı markajcı müşterek dert konumundadır. Kas-iskelet sistemi tutulumunu tığ hem Covid-19 rahatsızlığı devrinde hem dert ile baş başa verdiğimiz ilaçların taraf tesiri adına aynı sürede deminden 2 yıldan sonra bundan böyle gündemde bulunan ‘Post Covid’ dediğimiz hastaların Covid sonrası döneminden konuşmak gerekiyor. Kas-iskelet sistemindeki tutuluma baktığımız devir nice çalışmada ülkeden ülkeye ayrımlılık göstermekle baş başa yüzdelik 10 ile 75 ortada enikonu degaje müşterek aralıkta ekliptik var. Kas-iskelet sistemindeki bulgulara baktığımız devir en iri tutulumun münteşir ağrı, halsizlik, iğbirar ve mafsal tutulumu üçlüsünde bulunduğunu görüyoruz. Özellikle münteşir adale ağrıları Covid-19 hastalığının nice hastada önceki bulgusu adına karşımıza çıkıyor. İlerleyen süreçte gördük ki, adale ağrıları bitmeme ediyor, ilaçlara ilişkin da olabiliyor. Covid-19 devri sonrası da karşımıza çıkabiliyor. Kas-iskelet sistemi tutulumunda miyalji, artralji, iğbirar en derişik karşılaştığımız bulgulardır. Görüyoruz ki Covid-19 tablosu içinde eklemlerinde popülarite yaşadığını görüyoruz. Eklemlerden ise en müşterek tomar el, çelim ve kadem çelim eklemlerinde popülarite yaşandığını görüyoruz. Çalışmalar bunları gösteriyor. Öncelikle akla yatkın müşterek değerlendirme, dert yönetimi ve mukteza olgularda da rehabilitasyon uygulamalarını hızla hayata geçirmek gerekmektedir.”

‘BU HASTALARA SIK RASTLAMAYA BAŞLADIK’

Evcik, hastalanmış olanların hastaneye yatmasalar caba karantina dönemlerinde bilhassa buğulanmış bulunan grupta hareketsizliğe ilişkin adına kaslarda erime ve güçsüzlüğün çoğunlukla yaşandığını söyleyerek, “Eğer hastanın sayrılarevi yatışı varsa, koyu ihtimam dönemini yaşıyorsa hareketsizliğe ilişkin adına kaslarda erime, güç kaybı, edisyon yaraları ve yüzü kucak yatırmalar karşısında uyuşmaların, karıncalanmaların ve güç kaybı hissinin bulunduğunu görüyoruz. Yoğun ihtimam sürecinden kurtulduğumuz sürede hastaları otama düşüncesince tercih ettiğimiz birtakımı ilaçlarda da koyu adına kas-iskelet sistemi tutulumuna tanık oluyoruz. Bunların başlangıcında faziletli miktarda tercih ettiğimiz kortikosteroid aktif fiil maddesi bulunan ilaçlar var. Özellikle koyu bakımda faziletli dozda kullanıyoruz. Yine pandeminin başlangıcında tercih ettiğimiz sonra kullanmaktan vazgeçtiğimiz ilaçlar var. Bunlarda münteşir adına adale tutulumları yapabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu dü salname proses içinde hastalar iyileşse caba birtakımı klinik tabloların bitmeme ettiğini göstermektedir. DSÖ bu tanımlamalarla bağlanmış müşterek safiha yapmış. Şöyle diyor; şayet Covid-19 ile bağlanmış yakınmalarınız 12 haftadan henüz derinlemesine sürüyorsa, bu tabloda yahut dert geriledi, düzeldi ama dun fevk 3 ay sonra karşımıza çıkan müşterek klinik safiha mevcut ve bu klinik safiha minimum 2 ay bitmeme ediyorsa ki bunlar içinde koyu adına gördüğümüz kas-iskelet sistemi tutulumları, eklem-kas ağrıları, yorgunluk, dikkat toplaşımı bozukluğu, anksiyete, bunalım ve teneffüs ile bağlanmış bulguları içeren müşterek klinik safiha buna da post-Covid veya Long Covid denilen Covid-19 sonrası müşterek iç kulak altında incelemeyi akla yatkın görüyor. Bu hastalara derişik rastlamaya başladık” dedi.

‘COVİD-19 BAĞIRSAK EPİTAL HÜCRELERİNDE TUTULUM YAPIYOR’

Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü Sağlıklı Yaşam Danışmanı Prof. Dr. Meltem Yalınay da, bağırsakların mikroorganizmaların en cıvıl cıvıl arazi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bağırsaklarımızdaki mikroorganizmaların hoşumuza revan ve gitmeyenleri arasındaki dengesizlikler bağırsakta bozukluğa köken olmaya başlıyor. Covid-19’da yayınlandı ki, bağırsakta disbiyozis (Bağırsak mikrobiyotamızda mevcut mikroorganizmaların dengesizliği), güzel ve biçimsiz bakteriler ortada müşterek miktar bozukluğu mevcut ise bu Covid-19 olaylarında henüz alevlenmiş klinik tempo bulunmasına köken oldu. Covid-19 öncesinde, esnasında ve sonrasında bumbar mikrobiyotasının kesin suretle menfez uğrunda bulundurulmasını, hususi analizlerle ortaya konulmasını ki bu mikrobiyom analizleri insanı aşırı etkiliyor. İyi müşterek mikrobiyom analizi uyguladığınız taktirde kişilere, vakalara; bu hastada, alışılagelen kişide olabilir. Gördüğünüz çözümleme ile baş başa bireyin beslenmesini henüz dimdik oluşturacak müşterek halde düzenleme, probiyotik dediğimiz müşterek kol hususi desteklerle buradaki ortamı düzelti ve esasen konfigürasyon şansına cemaat oluyoruz. Covid-19 bumbar epital hücrelerinde ekliptik yapıyor. Bu ekliptik kararında bireyin Covid-19 sonrasında da disbiyotik müşterek mikrobiyotaya intikal meydana getirdiği gösterilmiş. Hastalık sonrasında da immün yanıtın bumbar üstünden desteklenmesi gerektiği de yayınlarla ortaya konuldu.”

‘COVİD-19 GEÇİREN KİŞİ KONTROLLER İÇİN 1 AY BEKLEMELİ’

Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Maşrabacı ise, Covid-19 nâkil kişide çoğunlukla rastlanan sorunlar ile ilgili, “Psikolojik adına ehliyetsizlik duygusu, ‘hastalığım ağız ağıza geçti mi’ korkusu, fiziksel/harekete ilişkin bozukluklar ve birtakımı organlara ilişik sorunlar geliyor. Bu devirde inam haliyle enikonu çarpıcı bulunan kontrolsüz aşındırmak yemek, akışmaz hayat ve spiritüel gerilim artıyor. Hastaların birey aşındırmak bozukluğu yaşaması kararı duyurulmayan şeker rahatsızlığı hastalığı görülme sıklığında da artışlar yaşanabiliyor. Covid-19 rahatsızlığı nâkil insan kontroller düşüncesince minimum müşterek ay beklemeli. Çünkü koronavirüsün kandaki negatif etkilerinin geçmesi ve hastalığın stabilite kazanması düşüncesince müşterek maaş süreye gerekseme var. Sonrasında da bireyin yalnızca fiziksel, ruhiyat ve mental açıdan kontrolü yapılmalı. Böylece insan hem ruhiyat adına kendine itimat sağlayacak aynı sürede fiziki adına güzel bulunduğunu saptamış olacak. Burada en ehemmiyetli bekçi akciğerlerin arama edilmesi. Kişinin henüz ilkin geçirilmiş zatürresi mevcut ise bunun iyileşmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler