USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

‘Covid-19 böbrek hastalığı riskini artırabilir’

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, Covid-19’un böbrek ve öbür organlar karşı bulunan negatif tesirleri ile ilgilendiren baş döndürücü sayıda düzentileme yapıldığını söyleyerek, “Covid-19 ile böbrek rahatsızlıkları ortada koşa taraflı ortak alışveriş var. Covid

‘Covid-19 böbrek hastalığı riskini artırabilir’
11-12-2021 14:28

Ankara Güven Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, Kronik böbrek rahatsızlığının böbreklerin sürekli ve ilerleyen yetmezliği ve işlev bozukluğu anlamına geldiğini söyledi. Kronik böbrek rahatsızlığının birlikte ahali sağlığı sıkıntısı bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Ekmekçi, “Artan diyabet, hipertansiyon sıklığı vakayiname böbrek hastalığı riskini de artırıyor. Bu hastaların birlikte bölümü maatteessüf sürekli diyaliz hastası yerine hayatlarına bitmeme ediyorlar. Biz vakayiname böbrek hastalığını sıklığı dolayısıyla bundan sonradan birlikte ahali sağlığı sıkıntısı yerine benimseme ediyoruz. Çok sayıda hastada görülüyor. Bu hastaların ilkin ilerleyen çağda sonuç mertebe böbrek yetmezliğinde önlerinde dü otama seçeneği oluyor. Ya diyaliz hastası yerine hayatlarına bitmeme etmeleri gerekiyor ve ya akıllıca birlikte vericileri mevcut ise böbrek nakli ile tedavisi beklenen oluyor” niteleyerek konuştu.

‘SIKINTILI BİR TABLOYLA KARŞIMIZA ÇIKABİLİYOR’

Covid-19 enfeksiyonunun öteki dört başı mamur enfeksiyonlar kabil böbrekleri etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Ekmekçi, “Ancak ne miktarda ve ne kurda etkileyeceğini başlangıçta kestirim edebilmemiz beklenen değil. Covid-19 hastalığı ile ait bizim en iri problemimiz ne hastada elbette seyredeceğini dört dörtlük yerine ön göremiyor olmamız. Birtakım haremlik fail vakayiname rahatsızlıkları olan, muafiyet sistemi zayıflamış hastalarda yahut encam yaşlarda hâlâ sıkkın birlikte tabloyla karşımıza çıkabildiğini biliyoruz. Ancak arada birlikte güre hastalarda da on paralık öngöremediğimiz aksi birlikte tabloyla karşılaşabiliyoruz. Dolayısıyla encam etap problemlerde misalen dip bakıma yatan hastalarda böbrek sıkıntısı ile maç sıklığımız artıyor. Hangi sebeple olursa olsun birlikte hastanın dip bakıma yatması eyitmek böbrek hastalığı ile maç riskinin de çoğalması demektir. Hastanın öz sıkıntısı haricinde bu proses içinde apayrı problemlerde ortaya çıkabiliyor. Ekstra ilaçlar kullanmamız, tıbbi girişimler yapmamız gerekiyor. Bunların kendisi de böbrekler düşüncesince risk oluşturuyor” dedi.

‘SALGIN DÖNEMİNDE HASTANE KORKUSU NEDENİYLE TAKİPLERE GELMEDİLER’

Prof. Dr. Ekmekçi, vakayiname böbrek hastalığının doktor takip edeni müstelzim birlikte yorgunluk bulunduğunu söyleyerek, “Düzenli ve belli aralıklarla bizim bu hastaları strateji etmemiz, tedavisi ile ait bazısı tensikat yapmamız gerekiyor. Ancak ilkin müstevli devrinde sayrılarevi korkusu dolayısıyla hastalarımızın ehemmiyetli birlikte kısmının ne efsus ki takiplere gelmediğini görüyoruz ve bu hastaların birlikte bölümü da bizlere böbrek problemlerinin iyice encam birlikte etabında başvurabiliyor. Bu da işin apayrı birlikte can sıkıcı yönü. Sadece vakayiname böbrek hastalığı değil, vakayiname hastalığı bulunan ve doktor takibinde olması müstelzim hastalara şurası beyan etmek istiyorum; ‘kronik rahatsızlığınız dolayısıyla hastaneye gelmekten çekinmeyin, hekiminizin size önerilmiş bulunduğu belli strateji aralıkları ile gerçeklenmiş kontrole gidin’” niteleyerek konuştu.

‘AŞILARIN BÖBREK AÇISINDAN BİR RİSKİ YOK’

Aşıların umumi manada göz boncuğu riskinin olmadığını, asliye problemin Covid-19 hastalığının kendisi bulunduğunu tabir fail Ekmekçi, “Maske, açıklık ve hıfzıssıhha haricinde elimizdeki biricik tabanca aşıdır. Milyarlarca düze aşılama uygulandı. Ciddi manada birlikte taraf tesirinin bulunmadığı baş döndürücü kesin yerine ortaya konuldu. Bu birlikte ilmî tespit. Böbrek özelinde bahsetmek gerekirse, Covid-19 aşılarının böbrek açısından birlikte riski yok. Dolayısıyla lazım böbrek hastası olsun lazım olmasın rastgele birlikte insan ve hastanın güvenle aşısını yaptırması gerekiyor. Ayrıca böbrek aktarım hastalarımız var. Böbrek aktarım hastalarında Covid-19 enfeksiyonu ciddi seyredebiliyor. Aynı risk vakayiname böbrek hastaları düşüncesince de geçerli. Bu hastaların bu çeşit aksi birlikte tabela ile karşılaşmamaları düşüncesince tavsiye edilen sürede on paralık korkusuzca aşılarını korkusuzca yaptırmaları gerekiyor” dedi.

‘COVİD-19 İLE BÖBREK HASTALIKLARI ARASINDA ÇİFT YÖNLÜ BİR İLİŞKİ VAR’

Covid-19 enfeksiyonu ortaya çıktıktan sonradan dü sene öncesine denli bildik birlikte maraz olmadığını anımsatan Prof. Dr. Ekmekçi, şunları söyledi:

“Biz keyif personelleri bu hastalığı da bu proses içinde öğrendik. Covid-19’un böbrek ve öteki organlar hesabına bulunan aksi tesirleri ile ait baş döndürücü sayıda emek vermek yapılıyor. Covid-19’un böbrek sağlığı düşüncesince de birlikte risk oluşturabileceğini ve bizi arada birlikte on paralık istemediğimiz noktaya böbrek yetmezliği tablosuna götürebileceğini ilkin de dip bakıma yatmış hastalarda bilmemiz de kâr var. Bu sebeple ilkin Covid-19’u geçirmiş rastgele sıkıntısı sıfır birlikte bireyin de belli aralıkla doktor tavsiyesiyle strateji edilmesinde kâr var. Açıkçası Covid-19 ile böbrek rahatsızlıkları ortada eş cepheli birlikte alım satım var. Covid-19 enfeksiyonu böbrek hastalığı riskini artırabilir. Böbrek hastalığı olanlar ilkin vakayiname böbrek hastaları ve böbrek aktarım hastalarında Covid-19’un sertliği artabilir. Özellikle böbrek yetmezliğiniz hâlâ encam evredeyse, diyalize giriyorsanız yahut böbrek nakli hastasıysanız Covid-19’un seyri maatteessüf biçimsiz olabiliyor. Bu hastalar vakayiname rahatsızlıkları bulunduğu düşüncesince Covid-19 enfeksiyonu açısından riskli hasta grubunu oluşturuyor. Bunlarda toplumdaki öteki kişilere mucibince Covid-19 hastalığı hâlâ alevlenmiş seyredebiliyor. Maalesef hastaların birlikte tarafını da dip bakımda strateji etmemiz gerekebiliyor. Bu hastaların birlikte tarafını da maatteessüf kaybediyoruz. Böbrek hastalığınız mevcut ise söz gelişi vakayiname böbrek hastalığınız mevcut ise Covid-19 enfeksiyonu geçirdiğiniz devir bunun Covid-19 enfeksiyonu dolayısıyla hâlâ encam birlikte etaba gitmesi ve ya aksi birlikte noktaya gelmesi mümkün. Bu sebeple böbrek hastalığınız mevcut ve Covid-19 enfeksiyonu geçirdiniz, bu yorgunluk düzelse güçlü belli aralıklarla gerçeklenmiş hekiminiz size arama çizelgesi verecektir. Kontrol sürelerini aksatmadan gene de doktor takibinde bulunmaya nazarıitibar açıklamak gerekiyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler