USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çöp namına kumbaraya atık ekmekler 'can dostlar'ı doyuruyor

Zeytinburnu'nda muhtelif noktalara yerleştirilen "Bayat Ekmek Kumbarası"nda birleşen ekmekler, iyesiz cana yakın yâran düşüncesince mamaya, besi hayvanları düşüncesince de yiyecek dönüştürülüyor.

Çöp namına kumbaraya atık ekmekler 'can dostlar'ı doyuruyor
13-12-2021 11:49
İstanbul


Ticaret Bakanlığının 2018'de yayınladığı Türkiye İsraf Raporu'na göre, herhangi müşterek güneş kısaca 6 milyon, yılda ise 2 milyardan müşterek tomar ekmek çöpe atılıyor.

Türkiye'de 2013 senesinde geçerli Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ise israfın önüne geçebilmenin beklenir bulunduğunu gösteriyor. Kampanyanın takdir araştırması sonuçlarına göre, ekmek israfında yüzdelik 18 eksilme ve salname kısaca 300 milyon liralık artırım sağlandı.

Zeytinburnu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü de "Sıfır Atık" projesi kapsamında, bayat ekmeklerin hayvan bilimi düşüncesince abla ve manca dönüştürülmesi düşüncesince harekete geçti.

"Bayat Ekmek Kumbarası" projesi kapsamında, önceki aşamada ilçedeki 45 noktaya bayat ekmek kumbarası yerleştirildi. "Ekmek tarlada çiftçinin, sofrada senin hakkında terin" çağrısıyla vatandaşlardan bayat ekmeklerini çöpe çarpmak hesabına kumbaraya bırakması istendi.

İş yerleri, oteller ve yurtlardaki bayat ekmekler de toplanacak

Kumbarada herhangi müşterek hafta biriken 500 ila 550 kilo yöresinde bayat ekmek, şehremaneti ekiplerince toplanarak üstündeki küflerden arındırılıp fabrikalara gönderiliyor.

Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, ilkin şita günlerinde araç bulmada zorluk çeken iyesiz çıkmaz hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi düşüncesince kullanılıyor.

Proje kapsamında, kumbara yerleştirilen 45 noktanın birlikte ilçedeki otel, restoran, yurt, üniversite, şişman yemekhaneleri mevcut iş merkezleri kabilinden yerlerden bayat ekmeklerin toplanması planlanıyor.

Ekmeklerin toplanmasıyla milyonlarca ekmeğin çöpe atıldığına nazarıitibar çekilerek israfa müteveccih farkındalık oluşturulması ve vatandaşın bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

2,5 titrem bayat ekmek çıkmaz hayvanları düşüncesince mamaya dönüştü

AA muhabirinin sorularını cevap veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, projenin ilçede tevakkuf fail vatandaşların talebi ilişkin başladığını ve şişman müşterek ilişik gördüğünü söyledi.

İlçedeki 45 noktaya atılan ekmek kumbarası yerleştirdiklerini ve vatandaşların bayatlamış ekmekleri bu kumbaralara attıklarını özetleyen Arısoy, şöyleki konuştu:

"Bu ekmekleri topluyoruz ve müşterek işlemden geçtikten sonraları hayvanlara düzen alegori gidiyor. Ayrıca, çıkmaz hayvanlarına abla alegori da art dönüyor. Haftada averaj 500-550 kilo bayat ekmek topluyoruz. 1,5 ayda 2,5 titrem bayat ekmek topladık. Bunlar bizlere çıkmaz hayvanları düşüncesince 100 kilo abla alegori art döndü. Bayatlayan ekmeklerin müşterek halde art kazanılması ehemmiyetli ancak tek yiyecek, ilkin de ekmek israf edilmemeli."

Arısoy, israf etmemenin önemine dikkati çekerek, "Bu elden ekmekle ilgilendiren değil aslında, herhangi müşterek çeşit yiyeceğin israf edilmemesi asliye hedef olmalıdır. Atık ekmek kumbaramızın, israfı motivasyon edici müşterek şeye dönüşmesini istek etmiyoruz ancak müşterek halde hakkıyla bayatlayan ekmekler olabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Ekmek israfı olmasın, kumbaraya atılsın"

Ekmeğin mübarek onama edildiğini tabir fail Arısoy, "O bakımdan ekmeğe hususi müşterek saygı gösterilir. Hemşehrilerimiz ekmeğin evsel atıkla birleşmesinden aşırı erinçsiz oluyorlardı. Böyle müşterek uygulamayı başlatmış olmamızdan aşırı memnunlar. Ekmek israfı olmasın ancak bayatlayan ekmekler de bu kumbaraya atılsın istiyoruz." dedi.

Bayat ekmek kumbarası sayısını artıracaklarını bildiren Arısoy, henüz aşırı yemeğin üretildiği otel, iş noktayı kabilinden mekanlardan da bayatlayan ekmekleri toplamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Arısoy, sokakta canlı hayvanlara dayanaklık etmek olmayı ve ekmeğin ağız ağıza israf olmasının önüne geçmeyi amaçladıklarını laflarına ekledi.

İlçe sakinleri projeden memnun

Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde 21 senedir tevakkuf fail vatandaşlardan Mustafa Duyar, bayatlayan ekmeklerin çöpe atılmasına aşırı üzüldüğünü ve bundan muzdarip bulunduğunu tabir etti.

Bayat ekmek kumbarası uygulamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Duyar, "Ekmeği çarpmak kültürümüzde yoktur. Bu nedenden kumbarada birleşen ekmeklerin çıkmaz hayvanları düşüncesince dönüştürülmesi aşırı güzel. İsraf bulunduğunu düşündüğümüz bayat ekmeklerin abla alegori art dönüşmesi bizi aşırı bahtiyar ediyor." dedi.

Sümer Mahallesi sakinlerinden Yılmaz Yaşar da yürütüm başlamadan evvela dostlarıyla mahallede atıldığını gördükleri bayat ekmekleri biriktirerek sahile gittiklerini, balıklara ve martılara verdiklerini anlattı.

Ekmeklerin çıkmaz hayvanları düşüncesince değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Yaşar, "Ekmek nimettir, aşırı değerlidir. Gayemiz bayat ekmek olmasın, atılmasın ancak müşterek halde bayatlıyor. O nedenden hakeza müşterek yürütüm bizi aşırı bahtiyar etti. İnşallah öteki belediyelere de sağlam olur." ifadelerini kullandı.

İlçe sakinlerinden Filiz Yılmaz da ekmeklerin çöpe atılmasından sıkıntı duyduğunu tabir ederek, bayatlayan ekmekleri evde müşterek halde değerlendirdiğini anlattı. Yılmaz, bayat ekmeklerin çöpe gitmesini engel olmak ve hayvanlara düzen alegori art dönmesi düşüncesince planlı projeyi desteklediğini de belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler