USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

‘Çocukların ara tatilde ekran kullanımı sınırlandırılmalı’

Pandemide ekol çağındaki çocuklarda ekran kullanımının arttığına özen çekici Uzman Klinik Uzman Psikolog İpek Fatma Özaktaç, “Özellikle beşinci sınıf çağındaki kollar ortada TV, bilgisayar, tablet ve çokbilmiş telefon kullanımı akıbet çağda enikonu arttı. Bu sebeple a

‘Çocukların ara tatilde ekran kullanımı sınırlandırılmalı’
21-01-2022 10:45

Çocukların tatilinin hem istirahat tıpkı zamanda öğrenme süreci kendisine değerlendirilmesi icap ettiğini dile getiren İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog İpek Fatma Özaktaç, ailelere uyarılarda bulundu.

TATİL DÖNEMİ VERİMLİ KULLANILMALI

Sömestr tatilini doğurgan kullanmanın hem çocuğun derslerimizi tıpkı zamanda motivasyonu açısından ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Uzman Klinik Psikolog Özaktaç, “Tatil periyodunun kesinlikle geçirileceğini başlangıçta programlamak, bebek düşüncesince iri kâr sağlayacaktır. Bu sayede çocuğun tatil meydana getirdiği sürenin haricinde artan yıllarda ibret çalışmasına akla yatkın düz da sağlanabilir” sanarak konuştu.

İkinci ibret devri önceleri öğrencilerin kendilerine aralık ayırıp tatil yaparak erke toplayacakları ortak süreleri olacağını kail Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, hem veliler tıpkı zamanda öğrenciler düşüncesince 15 günce yarıyıl tatilini çalışan kullanabilmenin iri ehemmiyet taşıdığını belirtti.

DENGEYİ SAĞLAMAK AİLELERE DÜŞÜYOR

Sömestr tatilini doğurgan kullanmanın hem çocuğun derslerimizi tıpkı zamanda motivasyonu açısından ehemmiyetli olduğuna özen çekici Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Çocuklar, levent boylu ortak ibret periyodunun peşi sıra mevrut tatilin kendilerinin hususi endüstrisi bulunduğunu hissetmelidir. Bu şuur çocuğun tatili henüz manalı yaşamasına ve zamanını güzel değerlendirmesine döşeme hazırlar. Yarıyıl tatili ne taraf gelip yatma ne de derslere gark dönemidir. Bu dengeyi getirmek ise aileye düşmektedir. Sömestr tatilinin çocuğun hususi endüstrisi bulunduğunu belirtmenin indinde bu çağa muhtemelen sınırların ve amaçların müdahale bulunduğunu katmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞUN TEMEL İHTİYACI İLETİŞİM

Günümüzde sokakta oynamanın, arkadaşlarla aralık geçirmenin, içtimai aktivitelerde bulunmanın yerini internet, videoteyp ve elektronik beyin oyunları, çokbilmiş telefonların aldığının altı çizen Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Her ne derece bilincinde olmasa da çocuğun asliye gereksinimi enformasyon kurmak, idrak etmek ve anlaşılmak, ehemmiyet inhisar etmek ve sevilmektir. Okul devri esnasında ağız ağıza yasaklamadan kısıtlanması icap ettiğini belirttiğimiz teknolojik uğraşlar, tatil devrinde küçük esnemeler olsa da çocuğun alışmış olduğu düzeni bozmamak düşüncesince bire ortak halde bitmeme etmelidir. İlkokul çağındaki füru günde en aşkın 1 sayaç TV, bilgisayar/tablet yada çokbilmiş telefon ile aralık geçirmelidir” halinde konuştu.

TATİLİ PLANLAMAYI İHMAL ETMEYİN

Tatil periyodunun kesinlikle geçirileceğini başlangıçta programlamanın bebek düşüncesince iri kâr sağlayacağını vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, şu detayları paylaştı:

“Tatil planı yapılırsa, çocuğun tatil meydana getirdiği sürenin haricinde artan yıllarda ibret çalışmasına akla yatkın düz da sağlanabilir. Tatilin en ehemmiyetli noktası, çocuklarınızla paylaşım ika imkânı bulacağınız içtimai aktivitelere yönelme fırsatının olmasıdır. Yarıyıl tatili dolayısıyla çocuğunuzla baş başa izleyebileceğiniz ortak film tarzı yapabilir, izledikten sonradan film dair paylaşımda bulunabilirsiniz. Birlikte huy gezisine çıkabilir, ruhsal gerilim atabilirsiniz.”

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILABİLİR

Çocukları eser okumaya yada günce yazmaya motivasyon edilebileceğini tamlayan Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, sonunda çocuğun okuldan uzaklaşmasını önleyerek hem dinlendirici tıpkı zamanda belletmen ortak faaliyette bulunmasını sağlayabileceğimizi söyledi.

Çocuğu ağız ağıza okuldan ve derslerden ırak tutmanın, vücudun gereksiz vakte alışarak tembelliğin ortaya çıkmasına döşeme hazırlayacağını da laflarına ekleyen Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Tembelliğe alışan bünyesi ikinci çevrim başladığında baştan istinas sürecine gerekseme duyacağı düşüncesince bu gidişat hem füru tıpkı zamanda velileri düşüncesince zorba olacaktır. Bunu engel olmak neredeyse derslerinde bap tekrarı yapması ve acemi mevzuları gözden geçirmesini getirmek önemlidir” dedi.

ZAYIF NOTUN NEDENİNİ ARAŞTIRIN

Karnesinde güçsüz notu bulunan çocuğa kızmanın akıllıcasına olmadığını tabir fail Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Çocuğunuzla baş başa notlarının sebep güçsüz bulunduğunu gözden geçirmeli ve bu bap dair düşünmelisiniz. Hangi derslerde dava yaşandığını saptayarak hal odaklı yaklaşmanız ehemmiyet taşır. Ayrıca çocuğunuzdan beklentilerinizin realist olup olmadığını da gözden geçirmelisiniz. Kızmak, çıkışmak kararı değiştirmeyerek evladınızın kendisini değimsiz hissetmesine, kendine bulunan inancının sarsılmasına, sizinle iletişiminin bozulmasına ve okuldan uzaklaşmasına sebep olabilir. Fakat probleminin nereden kaynakladığını aramak ve kesinlikle bitmeme ettiğini anlamak, ortak ahir çevrim düşüncesince halaskâr olacaktır” açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLARA TATİL TAVSİYELERİ

Çocukların ara tatilde hem derslerine tıpkı zamanda kendilerine aralık ayırması icap ettiğinin altını çizen Özaktaç, önerilerini şöyleki sıraladı:

“Sosyal faaliyetlere devir ayırmasını sağlayın. (Gezi, sinema, tiyatro, oyun) Arkadaşlarıyla peçe ve içtimai mesafeye maksimum özen göstererek dışarıda aralık geçirmelerini sağlayın. Sık kesif eser okutun. Günlük tutmasını sağlayın. Tatilinin ehemmiyetli anlarını, gittiği beyaz perde yada geziyi yazmasını isteyin. Eksik olduğunuzu düşündüğünüz ibret mevzularını baş başa gene edin. Ailecek baş başa aralık geçirin. Gezmeye ve dinlenmeye aralık ayırın.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler