USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çocuk yaşta Mevlana'nın için girip sema yapıyorlar

Konya'da sema meşk tahtasında aylar devam eden eğitimle yetişerek arsıulusal törenlerde sema yürütme fail bebek semazenler, Mevleviliğin esas öğretileri sevgi, saygı, tolerans kabil müspet kalp ve davranışları da kazanarak yaşamlarında ameliye ediyor.

Çocuk yaşta Mevlana'nın için girip sema yapıyorlar
16-12-2021 13:49
Konya

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin izinden revan bebek semazenler, sema meydanında suçsuz kalpleri özümleme ediyor.

Sema meşk tahtasında aylar devam eden eğitimle yetişen ıvır zıvır semazenler, Mevleviliğin asliye öğretileri sevgi, saygı, müsamaha üzere müspet önsezi ve davranışları da kazanarak hayatlarına yansıtıyor.

11 ila 16 yaştaki 6 bebek semazen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'yla Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinde sema ediyor.

Mevlana'nın anıldığı arsıulusal törenlerde binlerce can uğrunda sema yürütme fail semazen çocuklar, ehemmiyetli birlikte mesuliyeti üstlenmenin de hazzını yaşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, AA muhabirine, 13. yüzyıldan günümüze dini birlikte ayin yerine yapılagelen Mevlevilerin sema zikrinin gelişigüzel fasıl şişman bağ gördüğünü söyledi.

Sema eğitimi kabul etmek talip evlatların fahri yerine geldiğini tamlayan Özçakıl, Hazreti Mevlana'nın öğretilerine, dini yaşantısına, terbiye ve ahlak anlayışına akıllıca berhayat olmak isteyenlerin elinden tuttuklarını dile getirdi.

Eğitimleri 3 ay ile birlikte sene ortada değişiyor

"Nevniyaz" denilen semazen talibi evlatların eğitimlerinin ilk sema meşk tahtasında başladığını özetleyen Özçakıl, "Bir metrekarelik, ortasında bombeli birlikte başlı bulunan yalçın ahşap zeminde, örtüsüz ayağın dibine sodyum klorür serpiştirerek sol fut başparmağıyla çark eğitimi başlıyor. Sonra paradigma açma, başın ve bünyenin duruşu öğretilerek bundan böyle tennure giyme ve sikke tekbirleme töreni ile sema etmeye adalet kazanıyorlar. Çocuklarımızın eğitimi yeteneğine layıkıyla 3 aydan 1 yıla derece sürebiliyor." sanarak konuştu.

Kendisinin de ıvır zıvır yaşta sema yürütme etmeye başladığını hatırlatan Özçakıl, ıvır zıvır semazenlerin semahanede kendileriyle olmasından şişman sevinme duyduklarını dile getirdi.

Özçakıl, Hazreti Mevlana'dan günümüze mevrut Türk İslam Tasavvuf Kültürü'nün ehemmiyetli ögesi Mevlevilik kültüründe arazi meydan bu ritüeli doğacak nesillere aktarmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, "Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Küçük semazen kardeşlerimizin sema meydanında, o suçsuz ağızla, içtenlikle niyetle sema etmeleri hepimizi etkiliyor. Hepimiz duygulanıyoruz. O gönüllerindeki, ıvır zıvır kalplerindeki duyguyu duymak hakkıyla hepimize ayrı birlikte geçim bahşediyor." ifadelerini kullandı.

Mevlana öğretilerinin Konya'dan filizlenip tamamı dünyaya yayıldığını vurgulayan Özçakıl, bebek semazenlerin de bunun bilinciyle şişman birlikte vebal içinde semayı kendilerine özgü güzellikte yürütme etmeye himmet ettiklerini söyledi.

"İnsanlara hâlâ güzel davranıyorum"

Çocuk semazenlerden 15 yaşındaki Umut İpek de 10 yaşlarındayken 6 ay yetişek bilimi bilimi alarak sema etmeye başladığını söyledi.

Sema ederken "manevi huzura çıkmış" üzere hissettiğini özetleyen İpek, "Zaten abdestli yerine çıkıyoruz. İnsana şişman geçim sağlayan birlikte şey. Sema meydanında tek nesne düşünmüyoruz. Allah'ı zikredip, O'nu düşünüyoruz. Kalbimiz arınıyor. Öte taraftan Mevlana'nın yaşamını okuyup öğrendikten sonradan hâlâ düşünceli olmaya başladım. İnsanlara yaklaşımım değişti. Dışarıdayken sema meydanına geleceğimi hatırlayıp hâlâ rahat ve içten oluyorum. İnsanlara hâlâ güzel davranıyorum." sanarak konuştu.

Semazenleri baş döndürücü sevilmiş olduğu düşüncesince ailesinin yönlendirmesiyle 3 senedir sema etmeye çalıştığını aktaran 13 yaşındaki Emirkan Bektaş ise şunları kaydetti:

"İlk ilk çeyrek çark, sonradan yarım, sonradan dört dörtlük çark ve başlı tutarık sema etmeyi öğrendim. Sema meydanına çıktığımda Allah'ı zikrediyorum. Aklıma tek nesne gelmiyor. Dalıp gidiyorum. Allah'ı zikrederken kalbimde tanım edemediğim birlikte şeyler oluyor. İçim birlikte ağız tadı ve huzura bürünüyor. Normal hayatımda da gelişigüzel devir sağlam birisi olmaya çalışıyorum."

12 yaşındaki Kadir Fidan da "Sema ederken baş döndürücü rahat ve bahtiyar oluyorum. Allah'ın huzuruna çıktığımı hissediyorum ve onu zikrediyordum. Elbiselerimizi giyip salona çıkarken baş döndürücü heyecanlanıyorum. Fahri Dedemin uğrunda esenleme verip 'Allah' demeye başladıktan sonradan heyecanım gidiyor. Her çarkta 'Allah' denir ve bu bizi rahatlıyoruz. Semazen olduktan sonradan kendime hâlâ baş döndürücü bağ ediyorum. Çevreme ve aileme kendince hâlâ ağırbaşlı, düşünceli hürmetkâr davranıyorum. misal birlikte insanoğlu olmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler