USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip

Yunanistan'da karşı siyasi ve ortak gazetecinin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla pırtlak sağlayan skandal, dikkatleri dinleme düşüncesince geçer "Predator" adlı casus yazılıma çekti.

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip
10-08-2022 14:04
Cenevre

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Toronto Üniversitesine ilişikli genel ağ güvenliği araştırı merkezi The Citizen Lab'in hazırladığı raporda, Predator'un ki çeşidinden geliştirildiği ve ne devletlerde ne amaçla kullanıldığı incelendi.

Citizen Lab'in Aralık 2021'de yayımladığı tutanağa mucibince Predator, Kuzey Makedonya'da kurulan ve İsrail'de de müşareket varlığı mevcut Cytrox şirketi çeşidinden geliştirildi. Predator henüz sonraları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) çalışkanlık yayınlayan WiSpear firmasınca satın alındı.

Özel görüşmeleri gayrikanuni dinlediği düşüncesince GKRY yetkilileri çeşidinden servet cezasına çarptırılan ve henüz sonraları adı Passitora Ltd yerine mütebeddil firma, merkezi GKRY yerine tanıdık ama henüz sonraları Yunanistan üstünden çalışkanlık gösterdiği mahsus Intellexa grubunun birlikte parçası yerine çalışıyor.

İsrailli casus yazılım manken alınarak geliştirildi

Araştırmada Predator'un, İsrailli yazılım şirketi NSO çeşidinden geliştirilen ve şimdiye derece 45 ülkede kullanıldığı belirlenen Pegasus adlı casus yazılımı sağlam alarak tasarlandığı belirtiliyor.

Birçok casus yazılımı denli Predator, çokbilmiş telefonlara elektronik posta yahut çelimsiz ileti üstünden yollanan bağlantıların tıklanmasıyla cihaza sızıyor.

Bağlantıyı tıklayan kişi, genel ağ üstünden sezdirmeden ayrı birlikte linke yönlendirilerek Predator'u habersiz telefonuna yüklüyor. Cihazda yüklenmiş görünmez Predator üstünden telefonun denetçi kayıtları müdahale nice bilgisine erişilebiliyor.

Yunan rağmen liderin telefonuna muvasala teşebbüsü

Predator önce olarak, Yunanistan'da göçmenlere müteveccih biçimsiz muameleleri izlem fail gazeteci Stavros Malichudis'in Kasım 2021'de telefonunun takibe alındığını açıklamasıyla gündeme geldi.

Daha sonraları ülkedeki ihtilaf partisi PASOK'un önderi ve Avrupa Parlamentosu saylav Nikos Andrulakis'in, bu sene haziran ayında telefonunun gayrikanuni dinlenmeye çalışıldığına müteallik töhmet duyurusunda bulunması Yunan halkının tepkisini çekti.

Andrulakis, 28 Haziran'da Avrupa Parlamentosunun hususi hizmetinden faydalanarak telefonunun casus yazılımla seyredilip izlenmediğini denetçi ettirdi.

Telefonda meydana getirilen önce incelemede, Predator adlı casus yazılımla münasebetli zanlı birlikte bağlanak belirleme edildi. Daha sonraları meydana getirilen etraflıca araştırmada ise Andrulakis'in, 21 Eylül 2021'de telefon sahibini casus yazılım programına yönlendiren bağlantının bulunmuş olduğu birlikte ileti almış olduğu ama Andrulakis'in bu adrese tıklamadığı görüldü.

Muhalif gazetecinin telefonu 10 hafta süresince erek alındı

Nisan ayında gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunda da casus yazılım belirleme edildiği, Kukakis'in telefonunun 12 Temmuz 2021'den itibaren 10 hafta süresince erek alındığı ortaya çıktı.

Söz konusu izlem ve dinlemelerin Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) çeşidinden yapıldığının ortaya çıkması dair EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, mevzudan haberi olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ise vakaya ilişikli şümullü sormaca çağrısında bulundu.

Mısırlı rağmen reis de Predator ile takibe alındı

Mısır'daki rağmen Devrimin Yarını Partisi önderi Eymen Nur ve adını açıklamayan rağmen birlikte gazetecinin telefonuna erişildiğinin belirleme edilmesi, Predator'un Yunanistan haricinde da kullanıldığının ortaya çıkmasını sağladı.

Citizen Lab'in meydana getirdiği incelemenin sonucunda, Nur ve Mısırlı gazetecinin telefonlarına, Haziran 2021'de casus yazılımla erişildiği belirlendi.

Hedefe tahsil edilen dü iPhone bellik telefonun, mesajlaşma uygulaması WhatsApp üstünden yollanan birlikte musavver linke tıklanmasıyla, sezdirmeden Predator yüklenerek takibe alındığı kaydedildi.

Predator 6 ülkede henüz kullanılıyor

Predator'un bu dü ülkenin haricinde Ermenistan, Endonezya, Madagaskar, Umman, Suudi Arabistan ve Sırbistan'da da kullanıldığı belirleme edildi.

Bu devletlerde Cytrox firmasının kurduğu genel ağ siteleri üstünden kullanıcılara oltalama yapıldığına müteallik bulgular ortaya çıktı.

Apple, Instagram, Twitter ve WhatsApp denli şöhretli kuruluşların siteleriymiş denli görünen adresler üstünden Predator yazılımına sezdirmeden manipülasyon yapıldığı anlaşıldı.

Predator'un taşımış olduğu siber asayiş riskine erinç önce tedbiri Amerikan toplumsal iletişim araçları şirketi Meta alırken, şimdiye derece kuruluşa ilişikli Facebook ve Instagram sitelerinde Cytrox irtibatlı 300'ün üstünde aritmetik belirleme edilerek silindi.

Yunanistan haricinde Predator'un kullanıldığı ortaya çıkarılan öteki ülkelerden ise bugüne derece mevzuyla ilişik izah yapılmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler