USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Büyük teknoloji şirketleri hesaplı ve siyasal güçlerini çabucak artırıyor

Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, "Salgın sonrası evren çapında toplumsal iletişim araçları araçlarını kullanan 4,5 milyardan çok insanoğlu var. Bu evren nüfusunun kestirmece yüzdelik 57'sine karşılama ediyor." dedi.

Büyük teknoloji şirketleri hesaplı ve siyasal güçlerini çabucak artırıyor
19-02-2022 11:32
İstanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, şişman teknoloji şirketlerinin eriştiği büyüklüğe dikkati çekerek, "Salgın sonrası evren çapında içtimai iletişim araçları araçlarını kullanan 4,5 milyardan ortak tomar insanoğlu var. Bu evren nüfusunun tahminî yüzdelik 57'sine karşılama ediyor." dedi.

Kovid-19 salgını ile baş başa hayattaki dirimsel eşitsizliği derece derece henüz da derinleşiyor. Uluslararası iane kuruluşu Oxfam'ın yayımladığı “Eşitsizlik Öldürür” isminde raporunda dünyanın en ensesi kalın 10 adı bulunan Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet’in toplanmış servetinin müstevli çağında dü büküm artarak 1,5 trilyon doları aştığı kaydedildi.

Salgın çağında serveti en baş döndürücü kalan insanlara bakılınca ise teknoloji işi ile uğraşan şahısların ön plana çıkmış olduğu görülüyor. Bloomberg Billionaires Index'e gereğince Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 pandemisi ilanının arkası sıra Nisan 2020'de 37,9 bilyon dolar varlık erbap bulunan iş insanı Musk, Şubat 2022 bakımından servetini şişman oranda katlayarak 224 bilyon dolar servete nail halde bulunuyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, teknoloji devlerinin semere iptidai altı yılda değerlerinde patlama yaşadığını söyledi. "Salgın sonrası evren çapında içtimai iletişim araçları araçlarını kullanan 4,5 milyardan ortak tomar insanoğlu var. Bu evren nüfusunun tahminî yüzdelik 57'sine karşılama ediyor. Sosyal medyanın kitlesi münteşir ve türlü olsa da dünyanın en pop içtimai iletişim araçları platformlarının çoğunluğunu hemen ortak hapaz ortaklık arama ediyor. Eskiden Facebook yerine aşina teknoloji devi Meta, en münteşir beğenilen iptidai platformdan dördüne sahip." niteleyerek konuştu.

"Dünyadaki e-ticaret platformları 5 yılda alacağı yolu 5 ay denli endamsız ortak müddette aldı"

E-ticaret platformlarına müstevli dönemindeki ilgiye uyanıklık çekici Tanrıkulu, özellikle müstevli çağında internetten alım satım ve cesaret kartı kullanımının 2019’a gereğince dü büküm artma gösterdiğini belirtti. Aynı halde sayısal platformlar ve çokbilmiş telefonlardaki hareketli infaz kullanımının buna rağmen müstevli çağında ehemmiyetli seviyede arttığını tamlayan Tanrıkulu, "Salgın çağında fiziki alışverişin az henüz tevakkuf noktasına gelmesiyle e-ticaret platformları rekorlar kırdı. Dünyadaki e-ticaret platformları 5 yılda alacağı yolu 5 ay denli endamsız ortak müddette aldı." halinde konuştu.

Tarih süresince birtakımı teknolojik gelişmeler ülkeler çeşidinden istismar uzlaştırıcı yerine kullanıldığına ayraç fail Tanrıkulu, bugünün teknoloji şirketlerinin de insanoğlu hakları ihlâlleri ve budun ülkelerin politikalarına taraf ita denli durumlarla erinç karşıya kalındığını vurguladı.

Tanrıkulu, ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin iptidai altı barışma sahasından birinin şişman teknoloji platformlarına kombinezon gelmek bulunduğunun altını çizerek, "Ancak, muhtemel düzenlemenin yürürlüğe girmesi hazırlop gözükmemektedir. Teknoloji şirketleri buna rağmen türlü şekillerde savaşım ediyor. Başta mevzuatın değişmesi yahut yasanında baştan düzenlemesi denli mevzularda bu firmalar dalan ameliyat ehemmiyetli oranda mülk harcıyor. Kaldı ki ABD’li senatör Kristen Gillibrand Amerikalıların data dulda ajansının tekvin çabası gayrimeskûn el altında semere vermediği görülüyor. Öyle ki 2018’de Google Amerika hükümetine dalan gerçekleştirmek düşüncesince 21,2 milyon dolar harcarken, Facebook 12,6 milyon dolar harcadı. Zira bu firmalar Washington'daki akıl kuruluşlarına milyonlarca dolarlık görüntü sağlıyor. Her ne derece bu firmalar insanoğlu haklarını gözeten şahsi verilerin korunması ve hüküm yahut ufaklıklara müteveccih akla yatkın sıfır içerikleri ön sıralara taşıması adalet ihlal onama edilse de bu mevzuda arsıulusal hususiyet gözetiminde boşluklardan faydalanmış olduğu görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Teknoloji şirketlerinin düzenlemeyi desteklediklerini söyleseler de uygulamalarının değişik bulunduğunu özetleyen Tanrıkulu, Microsoft Başkanı Brad Smith'in bölüt açıkça ortak halde beniz tanışıklık sistemleri düşüncesince hükümete kombinezon ika çağırısında olmasına rağmen, henüz sonradan zat eyaleti Washington'da beniz tanışıklık düzenlemesine erinç savaşım ettiğini anlattı.

"Karar vericiler, siyasiler ve maşer üstündeki tesirleri şirketlerden baş döndürücü hükümete benziyor"

Tanrıkulu, kuruluşların yaşamın nice dalında şahsi yahut maşer düzeyinde şişman roller oynadığını belirterek, "Geçmişe nazaran tarihte bulunmadığı derece fertler kendince nice bilgiye sahipler. Karar vericiler, siyasiler ve maşer üstündeki tesirleri şirketlerden baş döndürücü hükümete benziyor. Brexit ve Amerika seçimlerinde Google ve Facebook’un kullandığı haberler, seçimlerin sonucunu değiştirmeye müteveccih etkilerinden hemen birkaçı.

Benzer halde Twitter’in politik fırka denli bulunan iktidarlara erinç yahut yöneticilere erinç kısıtlılık getirmesi yahut fikirleri engellemesi de sağlam gösterilebilir. Bilhassa demokratik yerine seçme hükümetlere müteveccih bu kuruluşların manipülasyon yapması yahut sıkı denetim uygulamasına evren genelinde itirazlar yükseliyor. Bu sebeple budun ülkeler kuruluşların hasılatından çok, bu kuruluşların devletlerde seçme hükümetlere müteveccih icra ettiği kısıtlamalara yahut yönlendirmeleri istemiyor. Bu çerçevede toptan manada türel düzgü oluşmamasından istifa ediyorlar." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler